Det här med mat…

Mat är så otroligt känsligt i dagens samhälle..

..Jag förstår att det finns en ström som inte vill följa dagens träningshets och det är helt okej. Vi alla måste få leva som vi själva vill. Det är också okej att äta fasen vad man vill. Om vi alla bara lutade oss tillbaka, tänkte och kände efter vad vi själva ville tror jag samhället hade snurrat på ett mycket bättre sätt. Det har gått så långt att många indirekt måste fråga andra om lov, genom att se vad dem äter och hur de lever och hur de tränar i sociala medier innan man gör något själv. MEN det har också kommit en motström som tycker att man är dum i huvudet som äter bra mat eller tränar mycket. Igår la jag ut en bild när jag åt en kycklingrulle för fösta gången på 4 år. Brukar använda #taggen #bringfat på ett skämtsamt sätt när jag lägger ut onyttiga saker. Nej, men då var det flera som fick ångest av att jag skrev så och att jag är fixerad för att jag måste poängtera när jag äter skit. Det tråkiga var att jag lägger ut sådana bilder ibland (absolut inte varje gång) när jag äter onyttigare saker, bara för att visa att det är klart att jag är mänsklig bakom alla selfies och shakes typ och att man inte dör av att göra det heller. Sedan tycker jag absolut inte att jag skulle vara en bra förebild eller ett bra föredömme om jag åt godis, pizza, hamburgare, bakelser osv varje dag och uppmanade andra att göra det. För även om det har spårat ur totalt med alla dieter och all denna hets så kvarstår fortfarande faktum att det inte är bra att äta sådan mat jämt. Min utsida skulle inte ta så mycket stryk men min insida hade fallerat. Jag har ju ätit så förr. Folk är så otroligt anti hälsohetsen att de helt plötsligt är de som bara äter skit och inte har en tränad kropp som är förebilder och hjältar istället för de som faktiskt försöker leva hälsosamt.. Jag kan inte hjälpa att tycka att de är fel. Det enda som är rätt är balans och att hitta sitt eget sätt även om det kan vara inspirerat av andra.  De hjältar som finns är de som lyckas hålla en balans mellan RÄTT kost som kroppen behöver med mycket näring, träning för att det är roligt och för att de mår bra av det, sömn för återhämtningen och mycket vatten. Sedan på vilket sätt man gör det är helt upp till var och en. Det handlar bara om att hitta sin egen väg. Jag kan bli jätteinspirerad av t ex min kompis Hannah (fashionablefit) och hennes sätt att leva. Hon äter sjukt cleant och är så himla duktig på olika frukter, rawfood, alger och allt möjligt. Det är dock inte så jag skulle kunna leva och därför gör jag inte det. Men jag sitter inte och dömer Hannah för att hon gör det eller får ångest för den delen, jag tycker att hon är helt fantastisk! Samma sak tvärtom, om en person i min omgivning äter skit och inte tränar någonting, då kommer jag inte döma den personen för det. Alla har rätten att leva som de vill och bestämma över  sin kropp. Om man får ångest av andras sätt att leva måste man antingen ändra sin inställning eller sitt levnadssätt.  Jag kommer dock alltid förespråka mitt sätt att leva på, för det passar mig och jag blir lycklig av det. Passar det inte er, så hitta ert eget sätt istället för att döma ut mig. Jag är den sista personen som har ångest för vad jag stoppar i mig. Herregud. Jag säger såhär – ät vad ni vill, när ni vill och lev hur ni vill. Men tänk på att det är insidan som räknas.

31 reaktioner på “Det här med mat…”

 • Patricia skriver:

  Så sant! Håller med dig till fullo 🙂 Hur man än väljer att göra här i livet kommer det alltid finnas hackspättar som hittar något att klaga på och enligt de är fel på ett eller annat sätt..
  Kolla gärna in min nystartade blogg om min viktresa då jag hittills tappat 11 kg. Har nyligen gjort ett inlägg med före&efterbilder. Ta gärna en titt! Kram

 • Mikaela skriver:

  Riktigt bra skrivet. Kan inte annat än hålla med! Alla är vi olika, och alla mår vi bäst av olika saker. Om folk bara kunde sluta bry sig så mycket om andra och fokusera på sig själva och ens egna välbefinnande istället.

 • Vic skriver:

  Jag kan också känna precis som du. Bara för att man vill börja tänka på vad man äter för att må bra inuti så tror folk att man fått en knäpp och ska börja banta eller inte är nöjd med hur man ser ut. För mig handlar det inte om att jag vill gå ner i vikt, utan för att jag vill må bra på insidan och ge min kropp det bästa/ bättre än jag gjorde för några år sedan. . Jag såg ditt inlägg på instagram som du nämner i texten och jag förstår inte vad folk hetsar om. Jag tyckte bara att det var roligt med taggen. Att folk sedan tar åt sig är liksom deras problem, som du skriver så kan de antingen ändra inställning eller levnadssätt. Det jag ville säga var iallafall att jag tycker att du är grym och du ger mig motivation och inspiration till att träna och äta bättre. Hade du gett mig ångest över att jag inte äter eller tränar lika bra som dig så hade det varit mitt problem. Antingen hade jag själv fått ändra hur jag lever eller att välja att inte läsa din blogg eller följa dig på instagram. Det är ju faktiskt HELT frivilligt om man vill följa din resa eller inte.. Jag hejjar på dig, stor kram!

 • Ingrid skriver:

  Väldigt fint sagt och viktigt att ta upp! Allt handlar om balans och egna val gällande sin livsstil, blir glad av att det tas upp! =)

 • Rebecka Marie skriver:

  Hej Alexandra!
  Vilket superbra inlägg! Peppad! Känner igen mig väldigt mycket här. Jag var en diet-knarkare och jojobantare i så många år. Har testat allt, typ. Atkins, LCHF, GI, 5:2, osv osv. Ingenting funkade för mig. Jag var så fixerad på att bli smal, att bli ett nytt jag. Att se ut som alla smala modeller i tidningarna. Det tog åratal innan jag fattade. I somras fick jag jättehögt socker. Jag hade misslyckats med LCHF (magen krashade av all fet mat) och sommaren kom. Det var som upplagt för dekadens och tröstätning. Jag satt på stranden i Köpingsvik och kände mig tjock. Gömde mig badrocken medans de andra badade. I juli var jag hos doktorn. Kollade sockret och fick reda på att det var skyhögt. Det blev vändpunkten. I 100 dagar uteslöt jag allt socker! Jag började träna och plötsligt så insåg jag att jag ska träna för HÄLSAN, inte för att nödvändigtvis bli smal. Utan för att bli FRISK! Jag struntade i samtliga dieter. Åt som en häst. Bara sket fullständigt i allt socker. Bakade massa gott och sötade med stevia eller banan. Undvek skräpmaten. Körde bara med hemlagat. Hemlagad pizza, hemmagjord hamburgare….
  Struntade i vågen och plockade fram måttbandet istället.
  All ångest jag har haft över min kropp bara försvann! Det var helt fantastiskt! När sockret lämnade kroppen och jag fokuserade fullständigt på hälsan, så lämnade även viktstressen mig.

  Sockret kom ner på bra värden igen och jag kör numera med lördagsgodis. Mest mörk choklad. Det andra godiset har blivit för sött sen sockeruppehållet. Jag har hittat en sån glädje i träningen! Jag tränar för att det är KUL, inte för att jag måste bli smal. Och jag kan inte fatta hur jag ens kunde jämföra mig med andra, när det enda vettiga är att jämföra mig med mig själv. Det är en ständigt pågående resa.
  Fantastisk blogg du har här! Keep it up! Jag blir så glad och inspirerad av att läsa här! Heja dig, Alexandra!

  <3 från Rebecka

 • - skriver:

  Det är så sant och så viktigt det du skriver. För de som kommenterar/dömer handlar det nog mycket om deras egen mognad och självförtroende. Jag jobbar varje dag med att inte bry mig/försöka påverka vad folk äter och bara släppa allt onödigt tänkande kring mat. ”Ska jag ta en portion till? Gör mina kompisar det? Kommer folk tycka att jag äter mycket?” istället för att bara rycka på axlarna och käka så mycket/vad jag vill. Jag upplever inte att jag har dåligt självförtroende i övrigt men just detta är en extremt svag punkt som skulle kunna utveckas till en ätstörning om det skulle gå för långt, det skulle vara värsta tänkbara scenariot. Ville bara att du skulle förstå att alla som kommenterar sådant inte är elaka människor, de kanske bara är som jag men väljer att kommentera för att förtränga det faktum att deras egna tankar/vanor kring mat är ur balans. Sluta aldrig med det du gör Alexandra, du inspirerar mig och många andra till en livsstil och ett tänkande som är så otroligt avgörande för våra framtida liv, och mig har du i allafall hjälpt en bit på vägen <3

 • Alexandra skriver:

  Absolut!! du har helt rätt. Jag tränat själv väldigt mycket styrka osv och vill jag ha ex kladdkaka så äter jag kladdkaka!! men jag gör ju inte det varje dag! man får välja sina tillfällen lite. jag har också märkt att människor i ens omgivning tycker man är extrem bara för att man tränar så mycket och tänker på vad man äter, ”men du är ju redan smal” brukar man höra en del, jo men det är inte det som är poängen. jag vill må bra, ha en stark och frisk kropp och trivas i mig själv.

  jag tycker du e fantastisk och jag tycker de e kul att du är så jordnära och ödmjuk, HÄRLIG!
  Ät du en kyckling rulle om du vill!! ta en pizza också om du vill, utan att bry dig om folk som ska klaga eller anmärka dig.

 • Ida skriver:

  Så otroligt bra skrivet Alexandra! Det är helt rätt tänk! Tänk om ändå alla kunde tänka så som du gör, alla vi människor skulle må bättre både med sig själva och tillsammans!

 • Edie skriver:

  Jag förstår vad du menar och håller absolut med dig!

  Min första tanke är att om man får ångest eller mindervärdeskomplex av att se hur andra äter eller lever, ja då är det dags att ta sig i kragen och ta tag i sitt eget liv istället för att sitta bakom en skärm och näthata.

  Men jag såg bilden på Instagram och i det här fallet var nog kritiken riktad mot hur du skrev, som att detta var något riktigt stort (och att du genast blev tjock typ) vilket indirekt är kritik mot de som äter det oftare. Jag äter t.ex pizza ca en gång om året men skulle inte komma på tanken att splasha ut det med ”Kolla här, JAG äter skräpmat, wow!!!”

  Du har helt rätt i vad du säger, men innerst inne undrar jag om en liten del av dig inte lade ut den bilden – med den texten, bara för att provocera?

 • Rebecca skriver:

  Jättebra skrivet alexandra!

 • Erika skriver:

  Klokt skrivet, tyvärr är det många som klankar ner på varandra istället för att lyfta fram och acceptera varandra. Det handlar om ens egen självbild, om man accepterar sig själv och så är det mycket lättare att acceptera andra också och inse att man inte behöver trycka ner andra för att må bra.

 • - skriver:

  Det är så sant och så viktigt det du skriver. För de som kommenterar/dömer handlar det nog mycket om deras egen mognad och självförtroende. Jag jobbar varje dag med att inte bry mig/försöka påverka vad folk äter och bara släppa allt onödigt tänkande kring mat. ”Ska jag ta en portion till? Gör mina kompisar det? Kommer folk tycka att jag äter mycket?” istället för att bara rycka på axlarna och käka så mycket/vad jag vill. Jag upplever inte att jag har dåligt självförtroende i övrigt men just detta är en extremt svag punkt som skulle kunna utveckas till en ätstörning om det skulle gå för långt, det skulle vara värsta tänkbara scenariot. Ville bara att du skulle förstå att alla som kommenterar sådant inte är elaka människor, de kanske bara är som jag men väljer att kommentera för att förtränga det faktum att deras egna tankar/vanor kring mat är ur balans. Sluta aldrig med det du gör Alexandra, du inspirerar mig och många andra till en livsstil och ett tänkande som är så otroligt avgörande för våra framtida liv, och mig har du hjälpt en bit på vägen<3

 • Erika skriver:

  Klokt skrivet, det handlar om hur ens egen självbild är utifrån om man tar illa vid sig eller inte. Om man accepterar sig själv och sina egna val och lever ett liv som man själv är nöjd med så behöver man inte sitta och trycka ner och påpeka hur andra lever sitt liv. Genom att trivas med sig själv och acceptera sig själv så är det lättare att acceptera andra och deras livsval. Alla väljer själva om de vill provoceras eller inte, det är ett val vi gör och genom att välja att lyfta fram varandra, acceptera varandra och oss själva så blir livet lite roligare och mindre negativt 🙂

 • Sara skriver:

  Vill bara att du ska veta att VARJE gång jag besöker din blogg blir jag glad och mår alltid lite bättre än innan. Din insida är så vacker att den lyser igenom i allt du skriver, oavsett vad du skriver.

  Jag blir också alltid inspirerad av att vara mer hälsosam efter dina inlägg på ett BRA sätt. Enda bloggen ja följer och det kommer ja fortsätta att göra för du får mig att må bra även om det är genom en skärm:-)

  / tränande 2 barnsmamma Sara

 • Line skriver:

  Älskade verkligen de här inlägget.

 • pilla skriver:

  Helt enig med dig! Tycker det är alldeles för stort fokus på vad andra gör, följ din egen magkänsla istället!

 • Erika skriver:

  Verkligen bra skrivet! 🙂

 • L skriver:

  Så fort jag såg kommentarerna igår så visste jag att 1. Du kommer att besvara dem. 2. Du kommer att blogga om det. Alexandra, försök skak av dig dessa istället för att hamna i försvar varje gång. Tänk såhär: du får hur mycket bekräftelse som helst av alla kroppsbilder du publicerar. Du vet att folk diggar ditt utseende. Skaka av dig resten så slipper du negativ energi 🙂

  • Alexandra Bring skriver:

   Kommer alltid finnas den typen av kommenterar också oavsett svar eller ej. Jag tycker att det är viktigt att förklara mitt sätt att se på saken och det är oftast saker som andra kommenterat tidigare :)!

 • Julia skriver:

  Mycket, mycket bra inlägg.

 • Ida skriver:

  Sååå grym!! Härlig inställning till både mat och träning! Viktigast är ju faktiskt att hitta en hälsosam livsstil som passar en själv! Jag var en liten fråga om protein pulver/bars och så vidare. Finns ju ett hav! Och jag förstår inte riktigt vilken man ska
  Använda när. Och om man försöker gå ner i vikt? Ska
  Man försöka undvika bars då? Och hålla sig till proteinpulver ist?
  Bästa bloggen och insperationen!!

 • @ffliselisan skriver:

  Du är så jäkla grym!! Du har helt rätt in det du skriver. Jag försöker ändra min livsstil till något bättre då min kropp höll på att ramla ihop av alla dåliga kostvanor och annat som jag gjorde mot min kropp. Men jag har bestämt för att jag ska få ett sundare liv med förmåner, jag tänker inte utesluta sötsaker eller annat helt bara för att jag ändrat. Mycket som fick mig att sätta igång och starta ett bättre liv för mig själv är mycket tack vare dig Alexandra, du är en av mina största förebilder inom träning. Du står för vad du tycker och tänker och är bara allmänt grym som sporrar mig till att träna och äta varje dag. Tack för att du är du! Du är grym.

  Mvh
  Felicia

 • Alexandra skriver:

  Det är ju de som är poängen!! Varför känner du ens behov av att visa att du äter ex godis vid sidan om dina shakes? DET är de löjliga (läste inte de inlägget men var tvungen att hålla med för de är så himla löjligt.

 • bella skriver:

  Kan bara hålla med i det du skriver!!
  Alla ska bry sig alldeles för mycket om varandra. jag har tex varit sjukskriven i över 2 år nu, min rygg blev riktigt förstörd. jag var sängliggandes i 3 månader, och det tog 2 år (!!) innan jag fick lyfta saker igen. Innan det fick jag egentligen inte bära en matkasse hem från affären.
  jag måste träna dagligen, för att hålla. viker jag ifrån en enda dag så mår jag så dåligt (i kroppen) så jag inte vill kliva ur sängen. det värker överallt. i allt det här så blev jag även överkänslig/allergisk mot kött och gluten.
  Folk lägger sig i om min träning, dom lägger sig i om min mat, om mitt val att leva!
  jag förstår inte, för jag bryr mig absolut inte om vad andra gör med deras liv! inte det minsta.
  Synd att inte fler kan tänka som dig!! blev så glad att se någon skriva exakt dom orden jag vill få ut 🙂

 • Bästa Alexandra Bring så bra skrivet bby!

 • Amanda skriver:

  Håller med dig fina Alexandra, bra skrivet! 🙂

 • Helene skriver:

  Om det hade varit insidan som räknades (hälsa på riktigt) i ”träningsbloggvärlden” så hade folk inte lagt upp selfies i samband med träning; det hade varit ointressant. Nu ser verkligheten ut på ett annat sätt tyvärr…

 • Elin Nilsson skriver:

  Hej Alexandra! Så sjukt bra skrivet, det är så sant! Håller verkligen med om motströmmen som kommit, och det känns så tråkigt för oss som verkligen gör det för att vi mår bra av det, för att vi valt det och för att det är nyttigt för kroppen! det känns som att många väljer att reagera på det sättet för att dem vill skylla på något varför dem själva inte väljer den vägen, för att förneka eller helt enkelt på grund av att dem själva inte vill leva så- men det är ju allas val och man ska inte klanka ner på andra för det! Keep up the good work! Du är helt klart en förebild, och jag är säker på att du är det för många!

  Kram

 • Sofia skriver:

  Jättebra skrivet Alexandra, riktigt roligt att läsa! Fler borde tänka som du.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LATEST FROM BRING SPORTSWEAR