RÖKNING

20140129-181725.jpg

bild lånad härifrån

Åh det här ämnet är känsligt.. MEN om jag kan påverka någon så är det ändå värt det!! De finns personer som röker och som inte skadar någon (annan än sig själva) men sedan finns de resten. Idag när jag gick hem från frisören stod det fyra personer och täckte hela trottoaren och rökte. När jag gick förbi flyttade de inte ens på sig och hela mitt nya fina hår började lukta rök…:( Varför ändras inte det här? Allt blir modernare och modernare men fortfarande är rökning något som är så ok i samhället som alla människor måste anpassa sig efter. Läste att en miljard (!!!) fimpar slängs på marken varje år i Sverige på gatorna. Förstår ni vilken onödig kostnad. Önskar nästan att man lät alla ligga kvar så folk kunde se vilket berg de blir! Tror inte samma personer kastar annat skräp direkt på marken, hoppas inte det. Jag har också varit ung och dum men tonåringar är en väldigt liten del av problemet. 58 procent av allt skräp i stadsmiljöer är tobaksrelaterade produkter som fimpar, cellofanpapper och cigarrettpaket enligt hsr.se. Den som börjar röka som tonåring löper också tre gånger så stor risk att dö mellan 35-69 år än andra.
Jag är ju uppvuxen i Norrland och där var snus vanligare. Jag själv började snusa som alla andra men kom tillslut till insikt att jag var tvungen att sluta. Det drabbade ju bara mig, men jag tänkte att om jag är såhär svag att jag inte ens kan sluta med det här är jag inte stolt över mig själv. Sagt och gjort så slutade jag. Har inte ens tänkt tanken efter det! Men det är fortfarande upp till var och en vad man vill göra och hur man vill leva.. Kanske inte något ni trodde om mig och ingenting jag är stolt över, men ville bara säga att det är absolut inte omöjligt att sluta. Vill också att ni ska veta att jag vet hur det känns! Men om ni röker och läser de här. Hoppas att ni tar hänsyn till era medmänniskor. Lika många människor dör av passiv rökning varje år som i trafikolyckor (källa) hur sjukt är inte det? Om ni väljer att fortsätta röka trots allt så ber jag er: Gå avsides när ni röker, släng era fimpar i papperskorgen och respektera omgivningen! Hoppas att ni förstår vart jag vill komma med detta, och vill sprida budskapet till er omgivning på rätt sätt… <3

25 reaktioner på “RÖKNING”

 • hanna skriver:

  Du er så herlig som tar opp dette. Det står så mye respekt av det! Tusen takk for at du bruker bloggen til å fremme et så viktig budskap<3

 • Lovisa skriver:

  Usch och fy för tobak :/ jag rökte en period i tonåren, gick över till snus för att jag började med löpning, kondition och rökning går ju bara inte ihop! Men jag slutade med det väldigt fort, jag insåg att det finns ju inget så onödigt att lägga pengar på som tobak! Kan ju lika gärna slänga pengarna i sjön istället, finns inget som luktar så illa som en rökare som precis fimpat :/ uäk!

 • Caroline skriver:

  Jag läser till sjuksköterska och det har verkligen varit en ögonöppnare för mig. Jag har aldrig rökt och kommer aldrig göra det men att så pass många sjukdomar nästan enbart beror på patientens rökning är chockerande! Tänk vilket friskare land vi skulle ha om alla slutade röka.

 • louisebiszczak skriver:

  gillar inte heller folk som röker…
  ännu mindre när jag gick förbi en som rökte INNE i min skola och hon blåste ut på mig…

 • Dixi Wonderland skriver:

  Jag har varit fram och tillbaka med min rökning i många år. Just nu röker jag inget dock och jag mår så himla mycket bättre! Jag önskar verkligen att rökning kunde bli olagligt för usch va det förstör. Det dummaste jag gjort var att börja röka!

 • sara skriver:

  Tycker det var bra att du tog upp detta. Jag håller med om att rökare borde tänka på andra. Det är väldigt störande vid t.ex. busshållplatser och vid tågstationer där man liksom inte bara kan gå iväg. Jag tycker att man borde välja att röka på platser där det inte påverkar andra så himla mycket. Det är trots allt de som valt att andas in giftig rök, inte vi icke-rökare.

 • Emma R skriver:

  Jag håller med dig till fullo, känner igen mig i ditt inlägg!

 • Nathalie skriver:

  Jag är rökare men jag ställer mig aldrig bredvid nån och tvär röker. Brukar faktiskt känna av åt vilket håll det blåser och blåser det åt vänster och personen står åt vänster så brukar jag istället ställa mig så att jag får personen på höger sida för att liksom minska den här rök spridnings lukten. Tycker själv det e äckligt om jag sitter o käkar på uteserveringar och folk sitter o röker precis bredvid. Så jag gör aldrig det själv. Men men alla tänker inte så utan många är nonchalanta det är nog mycket det de handlar om ang den biten. Och jag hoppas så innerligt att jag blir bestämd nån gång så att jag slutar med skiten. Onödigt jädra tidsfördriv bara.

 • My skriver:

  Jag som har astma mår så hemskt dåligt av detta! Det kan räcka att någon står jämte mig, (kvittar vilket håll det blåser åt, lite kommer ändå att komma in i mina lungor) för att jag inte ska kunna andas ordentligt på en heldag, och få astma attack.
  Gör skiten olaglig istället. Då skadas inte allmänheten.

 • Sara skriver:

  Heeej! Har du något tips på några övningar och maskiner på gym som tränar låren och framförallt insida lår? Och vilka övningar bränner mest fett på låren? Jag vet att man inte kan punktförbränna, men jag undrar om det liksom finns nån övning som tar lite extra just på insida lår/lår. Jag har hört att crosstraining ska funka bra men det funkar inte så överdrivet bra för mig tyvärr.. Skulle vara sjukt tacksam om du kunde svara! Måste även tillägga att du är en jättestor inspiration, kramis:)

 • Elsa skriver:

  Bra skrivet, håller med helt!!!

 • Emelie skriver:

  Jag röker, tyvärr, men håller ändå med om det här med nedskräpningen och respekten! Väntar jag på bussen exempelvis och det står någon bredvid så skulle jag aldrig tända en cigg utan att gå bort några meter. Jag röker heller aldrig om jag ser att det är barn i närheten och jag försöker att slänga så få fimpar som möjligt på marken. Nästa mål är dock att sluta, hehe!

 • Neta skriver:

  Tycker rökning ska förbjudas på offentliga platser! Jag vill inte känna lukten av deras äckliga cigaretter. Röken gör att jag får huvudvärk. Bara en sådan sak att det är okej att röka på utomhusserveringen drabbar oss som inte vill känna av ciggrök.

 • pinja skriver:

  Hi, what size your freddy jean pants are?:) I want to order them but i m lost with sizes 😀 please answer!

 • Therese skriver:

  Jag håller med dig. Jag rökte en period i mina tonår men slutade när jag väntade mitt första barn och har inte rökt sedan dess (14 år sedan). Det är bra att du tar upp det negativa med rökning för det finns absolut inget positivt med rökning.

 • Millan skriver:

  Rökning är hemskt! Det luktar illa och man själv luktar konstans askkopp ur både mun, kläder och hår. Men fy fasiken så svårt det är att hitta motivation till att sluta…

 • Amanda skriver:

  Jag tror att de flesta har testat att röka eller har rökt under en period, detsamma för mig. Men nu har jag varit rökfri i lite mer än 2 år och dessutom drogfri i 3 år. Cigaretter ”hjälpte mig” att sluta med knarket för att annars skulle det ha varit 1000 gånger svårare att sluta, men ett år efter det så beslutade jag mig att sluta röka också. Och jag mår så mycket bättre och konditionen är bättre nu än när jag rökte iallafall 🙂 Ibland tänker jag att vafan, en cigg kanske man kan ta, men har hittills aldrig gjort det och hoppas inte att jag blir så svag att jag tänker göra det igen 🙂

 • Clara skriver:

  Håller med dej helt! Superbra att du tog upp detta!! Va duktig du är som slutade

 • Sara skriver:

  Tycker också rökning är riktigt jävla äckligt! Har aldrig ens testat att röka, och vill inte heller, kanske för den anledningen att mina föräldrar rökte när jag var yngre, min pappa slutade för några år sedan, och min mamma för ett år sedan; Så stolt över henne att hon hållt det så bra! Hon känner inte ens sig röksugen och tänker inte ens på cigg längre! Sjukt ändå! Hon som började röka när hon var 13, och rökt framt till dess för bara ett år sedan…men men, har man viljan, så kan man klara av vad som helst! Allt hänger på det!

  Vill också tillägga att jag HATAR när folk som röker inte tar hänsyn till andra icke – rökare! Det förekommer ofta vid busshållplatser att de står i busskuren och röker, när det står klart och tydligt att det är förbjudet! Så står man själv där och får allt på sig, till slut får man ju lyfta på röven och gå iväg! Det ska man inte behöva! Ska vara tvärtom! Jag har rätten till att sitta på bänken vid busshållplatsen om jag ej röker, men så är det också jag som inte röker som får resa på mig och gå, så får den som röker stå kvar! Tycker det är så jävla respektlöst! Blir så trött på det!
  Ändring på det TACK!!

 • Sarah skriver:

  Urch, vilka rysningar man får! Rökte förut väldigt mycket under fester men nu blir jag bara äcklad av lukten.
  Håller verkligen med dig, det är så äckligt när rökare inte respekterar andra människor. Grymt skrivit!

 • Anna skriver:

  Otroligt bra inlägg alexandra!! Jag är så fruktansvärt trött på egoistiska rökare som inte tar någon som helst hänsyn till oss icke-rökare. Vart man än befinner sig så står folk och röker. Precis utanför trapphuset, så man får gå igenom ett stort äckligt rökmoln för att komma ut, inuti busskurer etc. Värst av allt tycker jag ändå är när blivande mammor står och bolmar för fullt. Då blir jag uppriktigt både arg och ledsen, men man kan ju ingenting göra. Det är verkligen på tiden att Sverige förbjuder dessa ÄCKLIGA pinnar, åtminstone på allmänna platser. De går inte ens att sitta på en mysig uteservering en varm sommardag utan att bli påverkad utav detta. USCH SÄGER JAG BARA.

 • Maggie skriver:

  Jag är rökare!
  Håller helt med om att det är dåligt med nedskräpning mm.
  Sitter jag på en busshålltsplats så reser jag på mig och går bort en bit om det kommer någon. Jag respekterar mina medmänniskor och skulle lätt släcka en cigg om någon bad mig.

  Men det jag tycker är lite sådär är när jag, som i sommras, sitter på en uteservering med en kompis. Vi delar på en flaska och sitter och röker. Det kommer två tjejer och sätter sig next to us. Efter 5 min fräser hon: MÅSTE DU RÖKA SÅ JÄVLA MYCKET? Kan du inte byta plats?
  JA, det måste jag.
  Hade hon snällt sagt: ursäkta, jag ogillar röken som fan, har du lust att fimpa.
  Ja, då hade jag självklart gjort det.
  Tycker att folk är så jävla hetsiga. Alla kanske inte är som mig och skulle fimpa om ni bad dem. Men man kan börja med att fråga iaf.

  Sen tror jag inte att ditt hår började lukta rök om du passerade rökarna på gatan, ute. Krävs lite mer än så.

  Allt gott // M

 • Camilla skriver:

  Håller med helt, och är så otroligt tråkigt allra helst de gravida eller ammande som röker eller de som går och röker nära sina barn.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LATEST FROM BRING SPORTSWEAR