SMALHETS

  
Jag har blivit hånad, ifrågasatt, bemött av varje läkare med frågan ”spyr du när du ätit?”, jag har tvingat i mig grädde, mixade havregryn, pizza, godis, smör i mängder efter varje måltid för att slippa kallas skelettet. Forfarande möts jag dagligen av nedlåtande kommentarer om min vikt TROTS att jag aldrig varit SÅ välmående, fysiskt stark och hälsosam. Det är SÅ svårt att försöka figurera förebild samtidigt som det pågår en anti-smal kampanj i resten av samhället. Vad är mitt ideal? Mitt ideal är att vara hälsosam, må bra, äta det som gör mig bra och gör mig glad. Att ha bra värden och att INTE jämföra sig med någon annan och deras hälsosam. Hälsa ser olika ut på alla! 

Jag jobbade tillsammans med ett företag som publicerade en bild på mig i linne, långärmad jacka och tights. De som kommenterade bilderna googlade mig och blev helt rosenrasande för att det företaget jobbar med mig och undrade om man får ANOREXIA på köpet med produkten. Det var så mycket elaka kommentarer på bilden (bland annat skulle några anmäla reklamen) om att jag var smal och äcklig så att företaget backade rädda och raderade bilden. Det som gjorde mig mest ledsen var att majoriteten var medelålders mammor som alltså blir upprörda över min roll som förebild. 

Jag vet att det pågår en debatt i samhället just nu och jag hoppas att det här kan väcka en liten tanke till alla som hatar på smala tjejer i era kanaler. Jag skulle aldrig förespråka ohälsosamt åt något håll. Jag önskar att det nya idealet är välmående och att alla ger sin kropp det bästa möjliga och kan inspireras av alla olika typer av människor, som jag gör.

Denna text postade jag igår på Instagram/Facebook och TACK för all feedback <3 Så glad för alla BRA människor som finns här i världen. Har själv valt att inte dela med mig av vissa saker här pga att jag inte vill smutskasta företag eller hänga ut någon, men jag är glad att det fått så bra spridning och jag hoppas att det får någon att tänka om en gång till. Igår skrev nyheter24 en artikel HÄR och idag skrev Expressen en artikel HÄR om ni vill läsa. 

30 reaktioner på “SMALHETS”

 • Diana skriver:

  Bra text, bra skrivet. Vet att många diskuterat om du opererat mellan låren, för att få sånt stort gap. Jag kan tycka att om man är så i naturen, som du ser ut, så är det onödigt och taskigt att kommentera sånt. Men om man opererar sig så, så får man stå för det man gör och skapar på egna händer genom att trotsa utseende och natur. Jag vet inte vad som är vad, men en sak vet jag och det är att du lever sunt, friskt, hälsosamt och mår bra antar jag. DET är det viktigaste.

 • Linda skriver:

  Hej! Jag är en sån där medelålders mamma! Jag tror det bottnar i avund! Du är skitsnygg ju, du är fri (inga barn) och du är framgångsrik! Jag kommer aldrig få en kropp som liknar din men va fasen….den funkar….den har burit två barn och den är frisk! Håll huvudet högt och strunt i oss gamla tanter ?

 • julia skriver:

  Jag är själv väldigt smal och har alltid varit underviktig, men har faktiskt inte märkt av denna ”smalhets” du nämner i någon stor utsträckning? Visst att folk kan kommentera ”guuuuu vad smal du är” osv. Men mest får jag positiv respons ärligt talat. När jag tittar på dig i sociala medier tycker jag att även du ser ut att få övervägande positiv respons? Jag förstår verkligen att det du upplevt med folks reaktioner på ditt utseende i annonser är skitjobbigt och orättvist. Men att du får möjligheten att ens synas och vara så poppis på sociala medier som du är, det grundar ju sig i att du ser ut som du gör? Förstår du vad jag menar? En som ansetts ”ful” och överviktig hade aldrig ens kommit dit där du är nu.
  Jag kan inte riktigt se att det är en viktig fråga att lyfta, när man faktiskt har en kropp enligt idealet och en sådan kropp som de allra flesta värderar högre. Sedan kanske man inte själv värderar smalhet högt då man känner sig avvikande som väldigt smal, och kanske därför är extra känslig mot de där kommentarerna man får som är negativa?
  Näthat däremot, som du verkar få en del av, känns kanske mer relevant att ta ställning mot? För folk verkar alltid hitta fel på offentliga personer oavsett hur de ser ut..

  • D skriver:

   Så himla bra skrivet av dig. Måste också understryka att ALL form utav näthat är skitdåligt, det är lika illa att klaga på en smal kropp som en tjock kropp, det spelar ingen roll om man ser ”ohälsosamt smal/tjock” ut för det kan då inte vara hälsosamt eller bra för en att höra om hur ”ful/äcklig” kropp man har heller.

  • julia skriver:

   Sen att trycka dit medelålders mammor som bittra och avundsjuka kan också bli lite fel tycker jag. Man kan alltid fråga sig varför, varför just de? Kan det bero på strukturer i samhället som hetsar folk till att se ut på ett visst sätt? Och att det kanske är ännu svårare att motsvara de kraven som kvinna ju äldre man blir, ju fler barn man får osv. På att bilden vi ser av kvinnor i annonser är väldigt ensidig? Sedan är det såklart fel att ta det på en personnivå och kritisera dig som person, för du ser ju ut som du gör liksom. Jag säger bara att jag på ett sätt kan förstå att vissa känner en viss bitterhet, och att jag inte tror att det är så enkelt som att avfärda dessa som onda och avundsjuka personer.

  • Spinne skriver:

   Du fattar väl att det inte handlar om responsen man får för att man passar in i idealet, snarare att vikten i detta är orelevant? Det finns en betydligt stor del människor som tycker det är okej att vräka sig ur allt de vill om ”smala” människor, oavsett om det är positiv eller negativ respons. Men fan heller om att de skulle göra samma sak mot någon som är överviktig. Det är där problemet ligger. Tänk efter och tänk om.

   • julia skriver:

    Fast folk gör det? Jag har under hela mitt liv upplevt att folk runtomkring mig som varit överviktiga fått ta skit, inte allra minst i skolan. Om du aldrig sett det själv, har du själv varit överviktig så att du vet att folk inte säger saker till en då?
    Jag är själv underviktig och får en del sådana kommentarer själv. Fick alltid höra hur smal jag var under min uppväxt, folk trodde jag hade ätstörningar osv. Tror bara att det är värre för överviktiga som jag uppfattar det blir mer diskriminerade i vårt samhälle på olika sätt. Men ja, jag tycker det är fel att kommentera andras vikt/kroppar överhuvudtaget.

 • Kajsa skriver:

  Äntligen någon som sätter ord på mina tankar. Under hela min skolgång och fortfrande får jag kommentarer som ”skellet” ”sluta svält dig själv” osv osv. Jag har testat allt. Näringsdrycker, olika pulver, men det här är vem jag är. Visserligen smal, men jag mår bra, känner mig, stark och hälsosam. Tack Alexandra för en jättebra och inspirerande blogg.

 • Hannah skriver:

  Hej Alexandra, ville bara säga TACK! Jag har alltid varit suuuper smal, och har själv blivit frågad om jag spyr äfter jag äter och såna hemska, sjuka saker. Folk borde anse att bara föratt man är smal, så betyder det inte att man har anorexia, bulimia eller är ohälsosam på något sätt, utan att det fakitskt finns vissa människor som inte KAN lägga på vikt.

  Stark meddelande, vilken inspiration! <3 (Förlåt om min svenska är dålig, har inte bott där på många år!)

 • Laila Falk skriver:

  Väl skönt att läsa det du skriver om att vara smal. I hela mitt liv, jag är nu gammal, har jag varit smal. Oräkneliga gånger har jag blivit påhoppad av folk som jag känner med orden: Nej men herregud vad mager du är! Ofta men inte alltid så är den personen kanske i rundaste laget vilket är helt ok, jag har inga problem med det. Men vad jag önskar att jag hade haft kurage nog att säga: Men gud vad fet du är? Nej, jag har aldrig sagt det för man skall inte såra människor. Blev jag sårad? Ja visst blev jag det, men det är ingen som bryr sig om det.

 • roshy skriver:

  i think it is so sad that you dont translate all these really informative and important posts. yes they take a bit more time to translate but i think it would be worth it. dont you think that a tone of girls (boys) have the same issue even outside of sweden and it would be helpful for them to read such things. dont you want to spread the things you have to say with more then your swdish followers? always when you post really long posts like your thoughts and tips and so on you never translate it. but you translate when you write about thinking to buy a new top or leggings or that you have a meeting now and going to the gym later on… what i want to say is…dont you think that we get more inspired through such posts then to reading what you are up to. with saying this i dont want you to stop telling us what you do on a daily day cuz this is really interesting as well…i just want you to think about putting a bit more time into posts where you really say great things.

  • alexandrabring skriver:

   Google translate <3 I have a real tight schedule and if I have to translate loooong deep posts I just don't feel like writing them!

 • Marina skriver:

  Tydligen är det viktigt att man får se ut hur man vill, förutom om man är smal och vältränad, då ska man stenas och brännas på bål… typ. Stå på dig. Du är grym!

 • Maja skriver:

  Tycker du är väldigt fin. Vilket vi alla är. Din kropp är ett ideal och ouppnåelig får 99,9% av befolkningen även om de opererar sig, precis som du inte kan bli längre osv.
  Alla tjejer jag känner bantar utan att stå för det utåt, tänker på vad de äter och får ångest om de äter osv…..det är ett rent helvete. Du borde vara överlycklig som är smal. Känns som ett i-lands problem du har.

 • Bea skriver:

  Du fick just en ny läsare 🙂

 • Vivi skriver:

  Hej jag kallas för Vivi, mitt riktiga namn måste inte sägas. Även om mitt namn inte sägs så är jag en individ med likadana rättigheter som resten av Sveriges invånare. Men det verkar inte som det. Jag går mitt andra år på ett av vad som anses vara topp fem bästa gymnasiumen i Stockholm. Jag har blivit mobbad av både elever och lärare som har gått ihop, och vänt sig emot mig i mitt gymnasium. Nu till det bisarra. Varför har de mobbat mig? Eller rättare sagt: varför fortsätter de att mobba mig än idag?

  Jag har i hela mitt liv varit pinnsmal, vad jag än gör och trycker i mig så går jag inte upp i vikt. Jag var så pass beroende av att gå upp i vikt som liten så att jag åt mängder av grädde, smör och flera chipspåsar varje dag. Jag tryckte i mig tre chipspåsar om dagen efter varje måltid fast jag hatade chips och mådde illa av lukten. Jag gav upp och insåg att min kropp bara var såhär. Jag fokuserade på att försöka träna regelbundet och äta regelbundna varierade måltider som innehöll mycket näring och kalorier. Jag gick från att vara ett benrangel till lite kött på benen. Men nej det räckte inte. Mina lärare kallar mig idag för anorektiker och säger att jag kommer att hamna på sjukhuset om inte alla går emot mig. Eleverna i min klass kommer med patetiska belägg och säger att jag har ätstörningar, när de bara vet mitt efternamn. De vet inget mer om mig. Mina lärare och så kallade klasskompisar ryter och skriker åt mig att jag har anorexia och måste acceptera det. Men jag har ju inte det. De pekar finger och säger att jag måste erkänna det. Men vad ska jag erkänna? De säger att jag måste söka hjälp för mina psykiska störningar. Men jag har ju inga. Varför i hela fridens namn får jag inte vara den jag är? Varför kan inte samhället bara acceptera att det är såhär jag ser ut? Varför ska jag erkänna något som inte är sant? VARFÖR har mina lärare och kamrater rättigheten till att mobba mig för att jag inte är lika stor som dem?

  Jag har aldrig varit så pass stark i både sinne och kropp som jag är idag. Men ingen tror mig. Jag är trött på att hela tiden försvara mig på grund av det sjuka idealet som finns i dagens samhälle. Jag får inte säga att någon av de är överviktiga och måste bli smalare eftersom att det då skulle uppstå kaos och jag skulle bli kallad för mobbare. Men det är tydligen OKEJ för dem att gå emot mig och få hela skolan att tro att jag är en anorektiker.

  När jag inte får fullpott på ett prov så är det tydligen på grund av min anorexia, för att jag inte får tillräckligt med näring för att kunna tänka klart. När jag fryser i klassrummet så är det tydligen för att jag är FÖR smal. Eftersom om jag inte vore så pass smal så skulle jag inte frysa. Men när jag ändå ser mig omkring så ser jag majoriteten av mina klasskompisar sitta i tjocktröjor. Men om jag skulle göra det så vore det onormalt. Om jag är trött en måndagsmorgon klockan åtta så beror det på att jag tydligen har näringsbrist i kroppen och måste äta mer för att jag tydligen inte äter tillräckligt. Vad jag än gör så blir det alltid fel, men när någon annan gör det så är det fullt normalt.

  Jag har blivit kränkt av mina lärare och klasskamrater för något som inte ens existerar. Hur många fler ska de utsätta som hamnar i samma sits som mig? Hur många fler ska känna att det är fel på dem bara för att de inte ser ut som alla andra. Jag älskar min kropp och hyllar den varje dag. Jag äter inte nutella för att jag är rädd för att bli tjock. Nej, jag äter inte det för att jag är nötallergiker. Men det vet dem inte. De vet inget om mig. Ändå så kommer de med deras förutfattade meningar och fryser ut mig så otroligt. Stora som små.

  Jag kallas för Vivi, och går andra året i gymnasiet. Det är hittills de två värsta åren i mitt liv. Jag går på ett gymnasium, som inte är bland de topp fem gymnasiumen i Stockholm. Nej, jag går på den mest mobbningsutsatta skolan i Stockholm för att jag inte får vara den jag är. Jag är 17 år och har sett hur hemska människor kan vara. Så snälla, bli inte ett mobboffer som mig – välj din skola smart. Och till alla andra: man ska inte kränka andra bara för att de ser ut på ett viss annorlunda sätt.

  Jag kallas för Vivi, och det här är min historia som ännu inte har tagit slut.

 • Linn skriver:

  Tycker du är en stark och vältränad tjej, att vara naturligt smal kan man inte göra något åt! Var stark och ta inte åt dig! Jag har aldrig varit överviktig, var väldig smal som yngre och fick ofta höra om jag åt ordentligt och släktingar tjatade på mig, min mamma fick höra att jag måste äta mer. Jag åt normalt för mig. Sen i tonåren växte jag ikapp och fick lite hull, har nu tränat styrketräning i ca 4 – 5 år och gått ner i vikt samt lagt på mig muskler, nu får man höra igen om man äter ordentligt och om man har problem med maten. Man får aldrig fråga om något gått upp vikt eller påpeka att något är tjock, men det går tydligen bra att påpeka att man börjar bli för smal när man mer är hälsosam! Stå på dig, du är en vacker stark kvinna!

 • Eleonore skriver:

  Bara fortsätt Alex! Asså du gör skillnad för så himla många människor, b.la mig! Du är verkligen grym, du visar upp ett hälsosam leverne och gör det utifrån dina förutsättningar! Keep going! <3

 • Åsa skriver:

  Alexandra, du är så sjukt fin!
  Det är sån skillnad på att vara smal och smal. Du har en sjukt muskulös kropp som är hälsosam, om man jämför med bilder du visat hur smal du var innan du började träna är det en grym skillnad! En helt sjukt underbar skillnad. Du ser Så fräsch och hälsosam ut. Även om du är smal.. Vi alla föds olika, vissa som har svårt o gå upp i vikt och andra svårare att gå ner kanske. Du är en förebild, inte bara för en eller två personer. Utan av tusentals värdeln runt. Säger folk annat är de avundsjuka. Och du är värd så mycket mer. 🙂

 • Sofi skriver:

  Jag läser din blogg för jag gillar få träningstips, mattips eller klädtips. Hur du ser ut spelar egentligen ingen roll, för du har en hälsosam livsstil, vilket lockar mig. Alltså jag tycker det är HELT SJUKT att folk lackar på dig för din vikt. Blir så förbannad när jag tänker på det. Du får ju se ut hur du vill så länge du mår bra! Att vara arg på någon som man inte känner för att den är smal handlar ENDAST om avundsjuka. Personerna som skriver sådär har säkert problem, kan inte ta tag i livet och trycker choklad varje dag. Sorry, men förmodligen sant. Frågan är kan man ta tag i detta på riktigt? Du har tagit så mycket onda kommentarer så länge nu. Folk bara fortsätter. Man kan inte hålla på så utan att det har konsekvenser…

  Du är superstark och fin i alla falll, det tycker jag verkligen! 🙂

 • Agnes skriver:

  Jag måste bara säga att jag inte anser att det är negativt att det finns en ”anti-smal-kampanj” i samhället. Det är bara smala tjejer som syns i media, ofta ohälsosamt smala, och att folk med större kroppar nu hyllas är därmed jättebra. Äntligen kanske vi får se en större bredd på kroppar i media, och människor kan börja känna sig mer självsäkra. Ingen människa ska behöva skämmas över sin kropp, oavsett storlek! Nu är exempelvis i princip alla modeller smala och alla bikinibilder på instagram är på smala/vältränade kroppar. Det är bra att dessa ideal ifrågasätts!

  Dock tycker jag självklart att folk borde veta bättre än att kritisera andra personer. Du ska självklart fortsätta som du gör! Däremot kan man ifrågasätta tidningar etc. för att använda modeller med enbart en kroppsform. Jag har personligen en kropp som är rätt lik din på vissa sätt, och jag vet hur hemskt man faktiskt kan bli bemött då man är smal. Där handlar det snarare om att folk vill förändra ideal, men gör det på helt fel sätt. När man ska lyfta någon behöver man inte trycka ner någon annan.

  • julia skriver:

   tack, exakt så! det handlar inte om att uppmana folk till övervikt heller som vissa verkar tro, det handlar om att de och alla andra ska få finnas till och se ut som de gör utan att folk ska kritisera och döma.

 • Johanna skriver:

  Bra att du väcker debatt! Hat, näthat och alla former av att negativt kommentera ändra människors utseende är bedrövligt och patetiskt! Vem ges rätten att klanka ner på någon annan?

 • Frida skriver:

  Tänk att vi fortfarande har svårt att acceptera att människor ser olika ut, blir inte klok på människor som ska kritisera andra för hur de ser ut. Kan alla bara sluta tala om för kvinnor hur de borde se ut utefter sina egna preferenser, ingen bryr sig om vad du som observerande kvinna/ bloggläsare tycker. Och bara för att man har valt att blogga om träning och kost och lägger upp mycket bilder som visar hur dennes kropp ser ut så har man som läsare INGEN SOM HELST RÄTT att kommentera personens kropp egentligen. Du har lika lite rätt att kommentera sådant på en blogg som du har att göra det om du möter personen på gatan, men då kallas det lättare för förtal och trakasserier.

 • Diana skriver:

  Men va? Hur kan di klaga på folk som säger att du är för smal? Du får ju 99% positiva kommentarer och kanske 1% negativ om ens det? Riktigt i-landsproblem där du fokuserar på helt fel saker. Din instagram o blogg har ju fått många följare pga hur snygg du ser ut bl.a. Om vi alla bara kunde sluta ge dessa viktkommentarer sådan uppmärksamhet…

 • Joan skriver:

  Tänk att VARA en medelålders morsa och vara smal , vältränad och få sådana hemska kommentarer. Det svider att få höra sådant som ” men Herregud tränar du 5 ggr i veckan?!? Hinner du umgås med barnen??”. Då blir jag som en kobra men gråter inombords för att jag blir så sårad. Jag är smal ( trots två graviditer och förlossningar) för att jag är född smal. Jag är stolt över mig själv och min starka kropp. Den som inte står ut med det för antingen lära sig att leva med det eller försvinna!
  Kram

 • Lotta Ring skriver:

  Jag tycker iaf att du är skitsnygg. Är visserligen inte medelålders, men jag är mamma. Och min son får gärna ha dig som förebild för sitt välmående och eventuella framtida träning!!

 • :S skriver:

  Haters gonna hate.

 • Amanda skriver:

  Underbara människa! Du är perfekt som du är och du ser helt fantastisk ut som du gör! Stor inspiration <3

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LATEST FROM BRING SPORTSWEAR