Q/A – hormonfritt preventivmedel?

Hej babes! Nu är jag hemkommen och det var SÅ dåligt väder igår när vi körde hem, tog typ 3 h längre än vad det brukar göra så var helt död när vi kom hem och orkade verkligen inte ta upp datorn. Sjukt att man kan bli död av att inte ens köra haha!

Jag satte mig och gick genom lite frågor jag hade fått på mina gravidinlägg och jag tänkte tillägna ett helt inlägg till det här eftersom jag fått många frågor. Det gäller hormonfritt preventivmedel. Som ni vet så skulle jag prova ett inför ett eventuellt samarbete. Jag vill inte rekommendera något utan att ha testat det själv, och absolut inget av så stor betydelse. Jag hann dock inte använda det speciellt länge, då jag som ni vet blev gravid. Därför kan jag inte uttala mig om den metoden, och kommer inte heller tipsa andra om det. Det jag dock vill belysa som jag inte förstod vikten av var att hur det än fungerar sen, så är det väldigt väldigt osäkert i början oavsett om man tar t ex ägglossningstest enligt instruktioner mm. Alltså oavsett (kan inte uttala mig om det fungerar bra längre fram) så är det inget säkert preventivmedel i början. Som jag förstått det kan det ta ett bra tag, flera månader, innan det lär sig att läsa av ens cykel, och det har gjort att många innan den perioden blivit gravida. Jag tycker fortfarande att det hade varit så skönt med något utan hormon, men jag kommer nog inte våga försöka använda ett utan hormon i förrän jag känner att det inte spelar så stor roll om jag blir gravid eller inte. Jag vet att inga preventivmedel är 100% men jag vill ändå säga till alla som vill testa ett liknande alternativ att om ni inte vill bli gravida – var väldigt försiktiga!

För vår del blev det en positiv överraskning men jag har på senare tid hört om många i liknande situationer som det tyvärr inte har varit lika välkommet hos av olika anledningar, och därför känner jag att det är bra att jag lyfter det då informationen kanske inte är tydlig nog när man väljer ett sånt alternativ. Det min barnmorska berättade för mig är också att det är väldigt viktigt med rutiner och punktlighet för att det ska vara säkert, och att ju mindre ”robotliknande” man lever ju mindre säkert blir det. Det säger ju sig självt att om man då inte heller har stenkoll på sin cykel blir det dessutom ännu osäkrare. Summan av det här är i alla fall att det inte är det hormonfria preventivmedlets förtjänst, men jag känner ändå att det är en baksida som är viktig att lyfta så att ingen missar vikten av det! Hoppas att det gav er svar på era frågor gällande ämnet <3 Och om det fungerar bra längre fram eller inte, kan jag inte uttala mig om.

Hi babes! Now I’m home and it was SUCH a bad weather yesterday when we drove home, took about 3 h longer than it usually does so I was completely dead when we came home and did not really have any energy to pick up the computer. Funny that you can be that dead when you were not even driving haha!

I sat down and went through some questions I had received on my pregnancy posts, and I thought I would like to make a whole post to this because I received many questions about it. It’s about hormone-free birth control. As you know, I did try one for a possible collab. I do not want to recommend anything without testing it myself, and absolutely nothing that important. However, I did not use it for a long time, as I know, I became pregnant. Therefore, I can not comment on that method, nor will I tell others about it or do the collab. What I want to highlight, however, is that I did not understand the importance of however it works later, it’s very very unsafe at first, regardless of whether you take an ovulation test according to instructions, etc. So no matter how it is later (can not tell if it works well later), there is not a safe birth control in the beginning. As I understood it may take a while, several months, before it learning to read one’s cycle, and that have led to that many before that period become pregnant. I still think it is so nice with something without hormone, but I probably will not try to use one without hormone until I feel it does not matter if I get pregnant or not. I know that no birth control is 100% but I would like to say to anyone who wants to test a similar alternative that if you do not want to become pregnant – be very careful!

For our part, it became a positive surprise, but I have recently heard about many in similar situations, where it unfortunately have not been as welcome for various reasons, and therefore I feel it’s good that I lift it when the information may not be clear enough, when you choose such an option. What my midwife told me is that it is very important with routines and punctuality to make sure that it works, and the less ”robotic” you live, the less sure it will be. It goes without saying that if you do not have a good knowing on your cycle it will be even more insecure. The sum of this is in any case not that the hormone-free birth control was the reason I got pregnant, but I still know that it’s a backside that’s important to lift so nobody misses the importance of it! Hope it gave you answers to your questions about the subject <3 And if it works well later or not, I can not comment.

Time to hit the gym! Finally!!! 😀 

18 reaktioner på “Q/A – hormonfritt preventivmedel?”

 • Söde skriver:

  Hej! I understand completely that you would not feel comfortable trying this method again and cannot recommend it. However, I’ve been using Natural Cycles for a year now and it’s really been amazing. I haven’t been able to use hormonal contraceptives due to health reasons, and was so happy when I found Natural Cycles and that it really is effective and works so well for me (I know that we are all different). It is extremely important though to wait for 3-4 cycles to gather enough data in the app, and this is well explained in the instructions. And after that, it’s basically the same as with the pill: if you forget to measure your temperature, as when you forget to take a pill, the effectiveness will suffer. Just to give you and others some encouragement, especially if there are girls out there who suffer from hormonal contraception, it really does work if you follow instructions carefully and patiently wait for the first months with additional protection (condom). Of course would only recommend it to women in a steady, long term relationship. But studies show that if using the app correctly, effectiveness is the same as for the pill.

  Xoxo and all the best for your pregnancy, you look absolutely beautiful and I’m sure you’ll make a wonderful mom and aunt 🙂 🙂

 • BELLA skriver:

  Hej! Jag är nyfiken på hur du tränar nu när du är gravid! Jag skälv planerar barn men har redan nu börjat fundera på hur jag kan träna. Kan du komma med lite tips på din blogg? 🙂

 • Josefine skriver:

  Hej!! Jag har använt Natural Cycles i över två år nu. Jag tillåter mig att anta att det även är det du pratar om (eller i alla fall något liknande). Tycker det är tråkigt att du anser att det inte är säkert i början då den här metoden inte ger ut några gröna dagar om den inte är 99.5 % (vilket alltså är samma säkerhet som för de flesta andra preventivmedel). När man inte är grön är det ju upp till alla att använda kondom för att inte bli gravid. Slarvar man, som likvärdigt är att man glömmer ta ett piller så sjunker säkerheten så klart. Sen finns det ju de som blir gravida fast man följt allt till punkt och pricka, vilket även händer de som har valt andra preventivmedel.

  Tycker det är tråkigt att ett sånt här fantastiskt preventivmedel får dåliga rykten när det faktiskt, som precis för alla andra preventivmedel, finns en risk på 0,5 % att bli gravid. Jag har dessutom aldrig behövt leva robotlikt för att endast ha cirka 7 dagar som är röda på en månad. Så klart att man får ha lite mer rutiner med detta preventivmedel, men det är så naturligt för mig nu att jag inte längre tänker på det, plus att det är så värt det för att slippa att proppa min kropp full med hormoner när det kan orsaka så himla mycket mot våra kroppar! Ville bara dela med mig av mina tankar om detta och jag förstår ju att detta inte passar alla men så är det ju med alla olika preventivmedel. Vi kvinnor borde dock värna om vår kropp mer och inte stoppa i oss hormoner så lättvindigt när det idag finns andra minst lika bra metoder!

  Grattis till graviditeten! Du kommer bli en supermamma!! PUSS

  • Alexandra Bring skriver:

   Roligt att höra någon som använt det länge! Nämen precis, det är något jag själv gärna hade sett mer om innan och är bra att förbereda folk på, så därför vill jag belysa det då jag fått många frågor. Men som sagt är jag väldigt pro grejen med hormonfritt, bara att det känns lite bökigt att komma in i med dom osäkra månaderna om man då t ex behöver använda kondom varje gång man ska ha sex för att vara säker 🙂 men – jättekul att det funkar bra för dig och kul att höra dina erfarenheter! Tack för att du tog dig tid att kommentera! Och tusen tack för dom fina orden <3 <3

 • Mikaela skriver:

  Du har ju sagt att du blev gravid 3 dagar efter du slutat med p-piller har jag för mig och i början i appen är man ”röd” i flera månader just pga att den inte lärt sig var och ens cykel.

  Så det är inte appen det är fel på för den har ju varnat dig 😉 så du borde skyddat dig om du inte ville bli gravid 🙂

  • Alexandra Bring skriver:

   Jamen precis, men nu vill jag bara förtydliga hur osäkert det är när man är röd. Jag har inte sagt att det är något fel, vill bara poängtera hur viktigt det är att man då är försiktig och att inte tror att det räcker som preventivmedel första månaderna vilket många verkar tro och något jag därför tycker är viktigt att ta upp för dom som funderar på det 🙂

   • Emma skriver:

    Förlåt, men ingenstans i ditt inlägg erkänner du att det är du som gjort fel? Menar inte att låta aggressiv (och jag är jätteglad för er skull, och tror ni kommer bli fantastiska föräldrar!), men du spär ju bara på misstron mot hormonfria preventivmedel. Du måste ju haft oskyddat sex under en röd dag eftersom du blev gravid så fort. Jag har själv använt p-datorn Pearly länge nu, vilket fungerar på samma sätt som Natural cycles. Jag gjorde enligt instruktionen: skydda sig med kondom/pessar tills man fått sin andra mens, då den första blödningen efter att ha slutat med hormoner inte räknas som riktig mens. Först därefter kan appen/datorn börja ge en gröna dagar. Man behöver definitivt inte leva som en robot, men man måste tänka på att INTE mäta temperaturen om man tex sovit dåligt eller druckit mycket alkohol kvällen innan. Jag är helt övertygad om att majoriteten av de som blivit gravida när de använt NC inte använt appen korrekt, och tex ”lurat” datorn genom att ta temperaturen när de inte borde. Missar man att mäta får man fler röda dagar, men det är något man måste ta om man vill leva hormonfritt. För er som mår bra trots p-piller: grattis! Men för oss som mår skit av dem finns det bra hormonfria alternativ. Man lär dessutom känns sin kropp, och numera känner jag tydligt när jag har ägglossning. Läs på om hur kroppen fungerar och ta ett eget beslut!

 • Camilla skriver:

  Jag tycker det är jättebra att belyser detta ämnet! Tyvärr marknadsför många inflytelserika bloggare detta som ett säkert preventivmedel till unga. När det kommer till såpass viktiga saker som att undvika graviditet är inte NC ett tillräckligt pålitligt preventivmedel, vi måste lita på utbildade gynekologer framför bloggare som för betalt för att höja NC till skyarna.
  Visst hormoner passar inte alla men det är trots allt en beprövad och evidensbaserad metod att undvika graviditet. Vad man än säger så finns det störrre risk att bli oplanerat gravid av NC än de mer traditionella preventivmedlena.
  Tack Alex för din ärliga åsikt!

  • Jonna skriver:

   Instämmer till 100%! Jag tycker det är vansinne att den här appen har promotats och fått status som ett säkert preventivmedel. Det är så köpt! Och tyvärr får ju inte de som verkligen kan ämnet inte alls lika stort genomslag medialt

  • A skriver:

   Kan bara hålla med föregående talare!

 • J skriver:

  Har du några källor på att det finns en större risk att bli gravid med NC? Den är minst lika säker som vilket preventivmedel som helst och använder man inte kondom under de röda dagarna får man ju skylla sig själv. Samma sak om man missar ett piller och har oskyddat sex ändå. Förstår inte varför man vägrar inse att ett hormonfritt preventivmedel också kan vara ett minst lika säkert preventivmedel som vilket annat som helst? Enligt de källor jag hittar blir 5 av 100 kvinnor gravida när de använder NC pga att de inte använt kondom under röd dag. 9 av 100 blir gravida när de missat en tablett men haft oskyddat sex ändå. NC har alltså ett BÄTTRE skydd. Sluta anta saker p g a rykten och forska lite själv kring det till och börja med för att vidga vyerna lite.

  • M skriver:

   Är det inte NC som gjort och bekostat den studien? Dessutom: ägglossningen sker ju pga att du missat tabletten – avsaknad av feedback från östrogen på hypothalamus vilket ger LH-topp, därmed ägglossning.

   Jag studerar till läkare och de gynekologer jag mött hittills är mycket skeptiska till NC. Varken jag eller mina närmsta klasskompisar skulle använda NC i nuläget då det som sagt kräver att du har ett robotliknande liv med fast sömn etc. Att våra föreläsare dessutom avråder från det säger en del.

   Superbra preventivmetod om det känns okej att få ett barn!

   Bra att Alexandra belyser det!!

   • Josse å skriver:

    Studerar till farmaceut själv och håller helt med dig, NC är inte att rekommendera. Bara att googla Pearl Index så ser man ju.

    • Kebban skriver:

     Håller med er båda! Pluggar till barnmorska och har fått precis samma uppfattning. Jättebra metod om man vill bli gravid, men kan vara osäkert som preventivmetod. Sen har hormonella preparat fått oförtjänt dåligt rykte. Om man av olika hälsoskäl inte kan använda dessa är det såklart bra med andra alternativ. Men det missas ofta i debatten den positiva effekt de har på ex äggstockscancer och andra gynekologiska cancerformer.

 • Melina skriver:

  Beställde nyss jättefina grejer från bring sportswear, en sak jag tänkte på var att beskrivningen på ”Black Logo Sports Bra” är ”The infamous Logo series is now complete, with this beautiful matching Sports Bra in two colors!”

  Tyckte det var lite lustigt att ni skrivit infamous som är något negativt, vet inte ifall ni menar famous eller om det ska vara så?

  Tack för en grym blogg!

 • Lena skriver:

  Tycker det är så konstigt att billingsmetoden/sekretmetoden aldrig nämns i dessa sammanhang. Finns så klart inga som helst pengar i det men just därför borde det vara go to-alternativet för alla som inte vill göra ingrepp på sin kropps naturliga rytm. Menar inte att det är ditt eller någon annan bloggares ansvar så klart, men blir sjukt provocerad bara jag tänker tanken på att våra kroppar klart och tydligt visar när vi är fruktsamma bara man lär sig tyda signalerna (sina flytningar i det här fallet), men att ingen inom sjukvård och liknande ens nämner det. De enda som gagnas av att vi ser våra kroppar som något mystiskt som bara läkare, forskare och apparater förstår sig på är läkemedelsföretag och andra marknadskrafter. Önskar alla kvinnor kontroll över sin egen fertilitet och sina kroppar, det är vi värda och det finns inom räckhåll! Bara vi söker informationen och slutar tro på de lögner vi matats med från barnsben.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.