NU ÄR DET SLUT

När jag tog den här bilden för några veckor sedan tänkte jag att nu orkar jag inte mer. Nu har jag kämpat på i 5 veckor med amningsträning, sond, flaska, och det där eviga pumpandet. Det har varit bland det jobbigaste jag har gjort. Igår efter 1 h pumpande med maskinen från helvetet, kände jag hur ögonen började fyllas med tårar när jag såg att det bara kommit knappt 30 ml. Jag har försökt A L L T jag orkar. Ligga en hel dag i sängen med Lou på mig hud mot hud, värma brösten, äta & dricka & sova så mycket som det går, torrpumpa varannan timma, prova alla storlekar på pump, testat annan pump osv osv osv. Nu lägger jag ner. Jag sa till min sambo igår att jag nog inte orkar mer nu. Han sa att jag inte ska se det som ett misslyckande, utan istället hur mycket jag kämpat dessa veckor.

Det är svårt att förklara. Innan jag fick barn tänkte jag bara att ÄSCH det är väl bara att ge ersättning. Men det har för mig varit så extremt jobbigt att inte kunna leverera? Jag vet inte varför jag inte bara kan känna att det är ok att ge upp och att det går jättebra med ersättning. Jag vet verkligen inte? Sen vi började fylla ut med ersättning har jag ändå krigat på med pumpandet i samma anda och lyckats frysa ner överflödet så nu kommer hon ändå att ha lite mjölk varje dag i typ 2 månader. Det var det som krävdes för att jag skulle känna att det var okej. Jag tror att varje droppe mjölk i frysen har fått minst en tår.

Men istället för att må dåligt över det här så ska jag försöka njuta av att slippa sitta i timmar och slippa känslan av att mina nipples blir avslitna. Men nu ger jag upp. Nu ska jag spendera min tid med min dotter istället för en pump. Det känns faktiskt väldigt bra.

When I took this picture a few weeks ago, I thought that now I can not do this anymore. Now I have been fighting for 5 weeks of breastfeeding, sonde, bottle, and that eternal pumping. It has been among the hardest things I have done. Yesterday after 1 h pumping with the machine from hell, I felt how the eyes began to fill with tears when I saw that it had only reached less than 30 ml. I have tried E V E R Y T H I N G I can endure. Lie a whole day in bed with Lou on me skin on skin, warm the breasts, eat & drink & sleep as much as it goes, dry pump every other hour, try all sizes on pump, test other pump etc etc etc. Now I’m giving up. I told my man yesterday that I probably can not do it anymore now. He said I should not see it as a failure, but instead how much I fought these weeks.

It’s hard to explain. Before I had children, I just thought that whatever, it’s just to give them formula instead. But it has been so hard for me to not be able to deliver? I do not know why I can not only feel that it’s ok to give up and that it’s going to be ok with formula. I really do not know? After we started filling out with formula, I have nevertheless struggled with pumping in the same spirit and managed to freeze the overflow so now she still has some milk every day for like 2 months. That was what I needed to do so I could feel that it was okay. I think every drop of milk in the freezer has got at least one tear.

But instead of feeling bad about this, I’ll try to enjoy not sitting for hours and get the feeling that my nipples get torn apart form my body. But now I give up. Now I’ll spend my time with my daughter instead of a pump. It actually feels very good.

152 reaktioner på “NU ÄR DET SLUT”

 • Tilde skriver:

  <3
  Jag tycker det är imponerande hur du har kämpat och vad skönt att kunna få vara mer med Lou och slippa pump nu!

 • Sandra skriver:

  Heja dig! Du ska göra det som du mår bra av! Lou kommer att må bra oavsett 🙂

 • Linnéa skriver:

  ❤️❤️❤️❤️

 • Hanna purunen skriver:

  Men fina du!! Alla är vi olika och det är inget fel med det. Du har verkligen gett det ditt allt och mer än så kan du inte göra! Va stolt över att du är en fantastisk mamma och människa istället och njut av tiden nu, släng pumpen i väggen, din dotter kommer klara sig galant på ersättning! Massa styrkekramar ❤️

  • Alexandra Bring skriver:

   Jag känner också så. Tack fina du för dina peppande ord. Pumpen kostar dock 20k så kommer snällt lämna tillbaka den till sjukhuset, men hade gärna bränt upp den istället hehe. Tack!!!!! <3

 • Marie skriver:

  You should be proud of yourself motherhood is not easy you are doing it so good !!

 • Louise skriver:

  My son was born 4 weeks premature and I could have written these exact same words! I cried so much trying and failing to breastfeed and ended up pumping everyday – and crying just as much! I eventually moved to formula and it was the best decision for my happiness but most importantly my son’s happiness. He got more time with his mummy instead of me spending time with the breast pump. You’ve done SO well and don’t see formula as a failure! Xxx

  • Alexandra Bring skriver:

   It’s so hard to explain if you haven’t been through it. Thank you for sharing your story too. Love!! <3

 • Frida skriver:

  Förstår att det känns frustrerande och jobbigt men du är en stjärna som har kämpat!! Idag är ersättningarna så bra att lilla tjejen kommer växa och må bra utan problem. Heja dig som vågar visa upp detta! Det är så otroligt viktigt att även prata om det som är jobbigt. Du är en förebild, en riktig superkvinna och en fantastisk mamma, glöm aldrig det.

  • Alexandra Bring skriver:

   Tack fina du <3 Jag är så tacksam för alla som delar med sig, och vill visa min upplevelse för andra i samma sits. Tack för din fina kommentar <3 PUSS

 • Sanna skriver:

  Hundra procent rätt beslut! Du har gjort allt och mer därtill, mer kan man inte och vet?! Mer behövs inte heller! Jag tror det är guld värt att hon fått den första råmjölken, superbra för hennes immunförsvar. I övrigt måste vi inse att det är 2018, ersättningarna idag är BRA! Super att ni även har mjölk i frysen, så kan hon få lite 50-50 och vänjas in bra till ersättningen. Nu får du njuta till tusen av din dotter!

 • Emelie skriver:

  Bra kämpat. Gör det du mår bäst av så kommer din bebis också må bra ? Försök att inte ge dig själv så dåligt samvete… (Jag vet att det är svårt).

 • Louice skriver:

  Aw fina du jag förstår din frustration men du kan inte göra mer du har kämpat gjort allt du ska absolut inte trycka ner dig eller tro att du är en mindre bra mamma bara för de. Är säker på att din dotter kommer klara det perfekt med ersättning . Bara mys nu och det kommer bli hur bra som helst . Kram

 • Linn skriver:

  Otroligt klokt av dig! Lou kommer må mycket bättre av en glad mamma som ger erättning än en helt slut och uppgiven mamma som ger bröstmjölk. Massa kramar till er fina familj!

  • Alexandra Bring skriver:

   Jag tror också det. Hon verkar väldigt nöjd nu i alla fall sovandes på min mage mätt på ersättning. Massa kramar tillbaka <3

 • Andrea skriver:

  Det jobbigaste med att sluta amma tyckte jag var att ta beslutet. När jag hade sagt det högt: ”jag vill inte amma mer” det var så skönt!! Vi krigade på i 6 veckor, med blod, svett och tårar.

  • Alexandra Bring skriver:

   Jag tror det kommer vara samma här <3 Bra kämpat fina du och tack för peppen! Puss

 • Mathilde skriver:

  Hejja dig! Glad mamma = glad bebis?

 • Lisa skriver:

  Både ja o min syster fick ersättning och vi är nu två friska tjejer på 20 och 22 år. Vi kanske inte är de mest normala haha men vi har alltid varit friska och aldrig haft några längre, ”stora” sjukdomar etc. Så var stolt över att du försökt med amningen!! Men det kommer bli bra med ersättning också ?? Kramar ❤️

  • Alexandra Bring skriver:

   Åh vad skönt att höra. Att vara normal är nog rätt kört ändå, haha! Tack snälla ❤️❤️❤️❤️

 • J skriver:

  Som du har kämpat! Du är den bästa mamman för din Lou, med eller utan bröstmjölk.

  Det är så befriande att ta ett slutgiltigt beslut och det här beslutet kommer säkert göra dig till en ännu lyckligare mamma. Heja dig! ❤️

 • Amanda skriver:

  Heja dig som kämpat så! Jag och sonen försökte men fick inte till amningen så han har endast ätit ersättning sen han föddes ungefär. Kan säga att han knappt varit sjuk och är nu 1 år och 2 dagar! Så än så länge har han starkt imunförsvar ändå. 🙂 och mår bra.

  • Alexandra Bring skriver:

   Åh vad bra och skönt att det gått så bra. Tack fina för din kommentar! ❤️❤️

 • Nathalie skriver:

  Så starkt av dig att hålla igång så länge! Vet precis hur det känns! Men för att bebis ska må bra och vara glad behöver hon ha en glad och pigg mamma! Massa kärlek till dig!

 • Isabelle skriver:

  Du är så modig som delar med dig. Och du är så VÄRD att få njuta nu.
  Jag kämpade också med amningen, men det gick INTE. Hade sån amningsångest och ångest för att ”va ska alla andra tänka”. Men när vi började med ersättning, började också mitt riktiga band med min son att bildas. Bästa jag gjort. All kärlek till dig!

  • Alexandra Bring skriver:

   ❤️❤️❤️ tack för pepp & förståelse! Jag är SÅ redo att 100% få fokusera på henne. PUSS!

 • Ingela skriver:

  Du har gjort vad du har kunnat och försök inte tänka på det som ett misslyckande. Din lilla bebis har fått din allra första dyrbara mjölk och det räcker långt. Försök slappna av nu och ge bebisen ersättning och njut av de stunderna tillsammans. Jag känner igen mig SÅ mycket när jag läser vad du skriver. Min dotter kom i vecka 27 + 5 och hon var ju för liten för att amma då så klart. Jag slet som ett djur för att få ut de där dyrbara dropparna med pumpen. Jag drack te och tog näsdroppar (med syntetiskt oxytocin) för att stimulera mjölken men inget hjälpte. Jag kände mig så nere och grät varje dag. Sen var det en fantastisk barnskötare på neonatalen som frågade mig hur jag egentligen mådde eftersom hon såg mitt slit med pumpningen osv. Jag berättade att jag tyckte det var jättejobbigt och att jag kände mig pressad och misslyckad. Hon sa att jag absolut inte var misslyckad och ibland funkar det helt enkelt inte. Hon sa att hon varit i liknande situation och att hon ”fött upp” två barn på flaska/ersättning och de har klarat sig fint på det och mådde hur bra som helst. Hon tyckte jag skulle tänka lite mer på mig själv och sa att det är bättre att vara en glad och avslappnad mamma som njuter av bebisen och istället för att pressa sig och känna sig misslyckad – det mår varken bebis eller mamma bra av! Då bestämde jag mig för att lägga ner och det var så skönt! Vår tjej njöt av sin ersättning (först via sond) och när hon fick komma hem från neonatalen åt hon allt via flaska (trots av hon då bara var 35 veckor!) Hon har varit frisk hela tiden förutom några förkylningar hit och dit och är inte allergisk eller något sådant. I år blir hon 10 år och mår jättebra!

  • Alexandra Bring skriver:

   ❤️❤️❤️ blev tårögd av din historia för jag känner igen mig så mycket i känslan. Jag är helt med dig och jag önskar att någon sagt samma sak till mig, men det gör du nu ❤️ tusen tack! Massa kramar

 • Aina Cesilie skriver:

  Åååh vet sååå godt hvordan den følelsen er!! Kjempet lenge og var så trist da jeg innså at jeg måtte gi opp ammingen. Men etter å ha ”gitt opp” og begynt med erstatning, forsvant den dårlige samvittigheten litt etter litt. Ikke ha dårlig samvittighet. Se fremover og vær super stolt av deg selv og den jobben du har gjort! Jeg er stolt av deg!
  Kos deg med din lille vakre datter.

 • Sandra skriver:

  Helt rätt.
  Du ger inte upp, du väljer helt enkelt att faktiskt göra rätt för dig och din dotter med de förutsättningar du har. DET kallar jag stark.
  Det kommer säkert bli så mycket bättre för er familj nu, heja!

 • Evelina skriver:

  Så starkt av dig att dela med dina erfarenheter och är så ärlig. All kärlek till dig! <3
  Så skönt att läsa om din ärlighet om amningen. Gör att jag som själv ska ha barn, bf 14e april, kan andas ut och förstå att går det inte att amma så är det helt okej. Hellre ersättning än att jag ska må psykiskt dåligt hela tiden isåfall, man vill ju kunna prestera som mamma och det känns som att andra människor ser ner på ens val om man skulle välja ersättning, fast att de inte vet anledningen till varför. Så skönt när mammor som du, går ut med alla sidor om att vara mamma, både dåliga och bra. Gör att en själv kan andas ut och vet att det är vanligt så man själv inte står där sen och känner sig onormal och otillräcklig.

  Du är en fantastisk mamma!

 • Lisa skriver:

  Grattis till ett ångestdrabbat beslut! Började lipa när jag såg bilden och texten. Förstår PRECIS hur du känner och känslan av att man vill göra allt för sitt barn men inte räcker till. så många tårar! Och stressen som sköljer över bara bidrar till ännu mindre produktion. Och pusslandet med både ersättning och mjölk. Det är inte ett lätt beslut med på distans så kommer du se det som solklart. Och jäklar vad du kämpat! Nu får du ännu mer tid att foka på lillan och familjen. Du är grym och det är inget misslyckade bara ett av de första tuffa besluten. Hejja dig!

 • Tanya skriver:

  Hello, Alexandra, are you so upset about milk? Maybe it’s better for you and your little girl to go to an artificial mixture? I understand you very well. I have four children and everyone was on artificial feeding. I tried to breast-feed the first child, but for me it was incredible stress and pain. When the child was two weeks old, I decided to feed it with a mixture. All my children are healthy and gain weight well when I switched to feeding the mixture. In refusing breastfeeding, there is nothing shameful, many children feed on the mixture , O but weight gain and no health problems.

 • JJ skriver:

  Fy, att du ens ska behöva känna som du gör. Du är ingenting annat än den bästa mamman för din lilla tjej. Var stolt över dig själv som kämpat så bra och som nu väljer det absolut bästa för er båda två. Ni är ju ett team och du ska också må bra! <3

 • Sandra skriver:

  Det kan verkligen vara en kamp de där men amningen.. du har gjort ett fantastiskt jobb och ska vara nöjd över det! Du orkade längre än vad Jg skulle. Min dotter har aldrig velat amma så jag delammade en månad sen pumpade jag ut några måltider en månad, tillsist sinade mjölken så mycket..

 • Jessica skriver:

  Jag kämpade och grät i åtta veckor innan jag gav upp. Det var så rätt beslut för mig och min dotter men kan ändå känna ibland. Borde jag ha fortsatt, är det sant som alla säger att det krävs tre månader innan amningen blir mysig osv. Men att ge flaska och kunna ägna tid åt dottern istället för att ha ångestklump hela tiden och knappt vilja hålla henne för det kändes så laddat kring mat. Och nära blir man ändå. 1 1/2 år senare sover hon fortfarande mellan oss i sängen/ på en.

  Sen är det helt sjukt att ni redan har haft Lou på utsidan i fem veckor när det är två veckor kvar till bf (har tre dagar efter dig och längtar ihjäl mig! Speciellt att se första mötet mellan storasyster och lillasyster)

 • Malin skriver:

  Jag fick barn för åtta veckor sedan. Min son föddes med en missbildning som gör att han inte kan ammas. Jag såg det som en självklarhet att jag skulle pumpa i alla fall till en början men jag fick så mycket ångest att jag la av med det efter två gånger. Nu får han ersättning och har gått upp drygt 1 kg sen han föddes. Han verkar må fantastiskt bra och han och jag får massa kvalitetstid ihop. Tips är att skaffa en maskin som fixar ersättningen åt dig. Sjukt smidigt!

 • Mikaela skriver:

  Jag kämpade som du , hade knappt någon mjölk fastän jag provade allt plus att de ALLTID gjorde ont slutade aldrig göra ont , började delamma efter ca 1 månads kämpande ! Och sedan slutade vi helt runt 3 månader . Tyvärr blev det aldrig riktigt den mysiga stunden för mig och min bebis ..

 • Martina skriver:

  Jag födde min dotter i rätt tid med ett mkt akut kejsarsnitt efter 19h förlossning, min kropp var i chock efter det. Amningen funkade inte alls, jag pumpade o försökte i 4 veckor sen orkade jag inte mer. Vi har kört ersättning sedan dess o nu har vi en fin o go liten tjej på 14 månader som sover 12h i sin egna säng. Hon har varit mätt o nöjd hela tiden.
  Kan verkligen rekommendera BabyBrezzas välling/ersättnings maskin, den är guld värd!

  https://www.jollyroom.se/babyprodukter/ata-dricka/bestick-servering/sterilisering-uppvarmning/baby-brezza-formula-pro-vallingmaskin?gclid=EAIaIQobChMIj8aaxt2Y2gIVCWQZCh1M4QJeEAAYASAAEgKb4PD_BwE

 • Kirsti skriver:

  Hadde det helt likt! Ammete, nesespray for utdriving, pumping etc. Jeez!
  Fikk en ny baby når jeg «endelig gav opp» ( la på seg for lite) sårt i begynnelsen, men var godt når pappaen og kunne hjelpe til litt. Mye kos i å gi flaske og. Du kan jo amme litt for kosen sin skyld, og gi flaske etterpå? Lykke til 🙂

 • Mikaela skriver:

  Min dotter är 3 veckor snart och vi har inte heller kunnat amma. Hon behövde en operation av sina tarmar innan hon kunde äta, så blev mycket napp och sedan flaska första tiden. När vi sedan skulle pröva amma gick det inte alls, hon hade vant sig vid flaska och napp, hon blev vansinnig av bröstet. Och sabbade bröstvårtan totalt… jag valde att skita i amningen, hon har varit så duktig och haft en tuff start i livet, vill inte fightas nu med maten. Hon älskar sin flaska och matstunderna är supermysiga med den! Jag har parallellt pumpat men känner precis som du att jag avskys såväl pumpen som tiden den snor från henne. Vi har börjat introducera ersättning som vi blandar med mjölk så länge den infrysta räcker/jag orkar pumpa. Min pumpningstid börjar också lida mot sitt slut, pumpar 2-3 gånger om dagen nu á timme, men mjölken blir mindre och mindre. Hon kommer klara sig fint på ersättning sen och får en jättebra övergång nu när den blandad med mjölk, precis som Lou :). Har inte känt dåligt samvete över amningen, däremot pumpningen… jag känner mig stärkt av att få läsa och följa er resa, och har också bestämt mig för att INTE må dåligt. Happy mother = Happy baby. 🙂

 • Lovisa skriver:

  Bra kämpat ändå

 • Nathalie skriver:

  Bra beslut Alexandra! Jag hade det likadant, någonting inom mig sa att jag skulle fortsätta kämpa även att jag mådde skit och min bebis inte gick upp i vikt. Men en dag bestämde jag mig och det var det bästa valet jag någonsin gjort. Hela vår familj mådde så mycket bättre <3 nu är lilleman 1 år och mår hur bra som helst. Alla dessa åsikter fram och tillbaka gör mig vansinnig! Man gör det som är bäst för sig själv och sin familj. Det finns inget rätt eller fel!

 • C skriver:

  Har själv hållt på precis likadant!!!! Tog samma beslut som dig igår! Det är okej❤️

 • Sara skriver:

  Hey Alexandra!
  Try this out: Boil fresh fennel and caraway seeds over low Heat – let it simmer for a while and Drink it Every day up to three times.
  My mom told me she had the Same Problem and drinking that helped her a lot.

 • hilde skriver:

  jeg var igjennom det samme som deg….jeg ble helt satt ut og syk av det jeg og…alle sa jeg måtte amme…MEN i dag er mine 2 gutter store og friske!! og de vokste begge opp på erstatning!! og det var sååå deilig!! livet ble plutselig bra igjen!! så kos deg med din vakre datter og glem alt om amming!! det går så bra!! fortsatt God Påske og masse lykke til!! klem;)

 • Anna skriver:

  Så sjukt bra kämpat. Jag stod ut i samma sits i 2 månader innan jag gav upp. Bästa beslutet, de växer snabbare och du blir piggare. Det är en sorg att inte kunna mata sitt barn men du kommer över det snabbare än du tror. ❤️

 • Madde skriver:

  Jag tycker nästan att det går till överdrift med hur man som mamma ska känna kring amning och den underbara stund det ska vara.. man spär på denna bild på förlossningen och ute på sociala medier. Fick mina tvillingar i v. 27 + 4 och det var ett helvete att ens försöka få ut några cl när man satt med pumpen i ett upplyst rum mitt i natten och inte ens fick känna på sina barn.. tack vare en sjuksköterska som sa att det ersättningen som finns nu är precis lila fullgod som vanlig bröstmjölk ovh att man egentligen håller i amningshysterin då det finns så många länder som ex inte har lila bra dricksvatten som vi och därmed blir det svårare att hålla bakterier osv från ersättning och välling. Tack vare henne kunde jag i alla fall släppa lite på ångesten. Apropå antikroppar och immunförsvar osv så har mina tjejer haft betydligt mindre sjukdomar än fullgångna kompisar och jag har knappt vabbat något under deras år på förskola… dom har också somnat och sovit bra på natten och vuxit ikapp sig väldigt fort till deras ”riktiga” ålder..

 • Nea skriver:

  Jag tycker att du är såå stark så de bara finns inte!!
  Jag vet inte om du tänkt på det men du vet när man oroar sig för att man inte får sin mens på ”mensdagen” då tar det ju ännu längre tid tills den kommer men till slut efter att man gjort något avslappnande och glömt bort att mensen är sen, de är då den kommer. Eller när man gjort graviditetstest o de är negativt så kommer mensen nästan samma sekund.
  När man lägger för mkt fokus på att bränna fett på gymmet då händer de inget men när man har som roligast på gymmet och släpper tanken de är efter dom passen man ser resultat.
  Jag säger inte att pumpa och amma är samma sak men jag tror att du skulle behöva släppa själva tanken och sen kanske testa att pumpa när du som minst skulle se dig själv att göra de ( i omklädningsrummet på gymmet efter en bastu) med inställningen att de bara kommer att komma 20 ml men att det inte gör något.
  Jag vet att du säkert testat allt, men du har fått den här ”prövningen” i livet för att du klarar av den. Du är häftig och en förebild Alexandra! Kram på dig ☺️

 • Linn skriver:

  ALEXANDRA!
  Jag skulle inte kunna känna igen mig mer än vad jag gör i ditt inlägg och i dina känslor. Jag kommenterar aldrig något men nu måste jag bara. Vår dotter är 3 ä,5 månader nu och jag tänkte precis som du, jag vill amma men går det inte så är det inte hela världen, så fel jag hade. Kämpade i 3 månader med pump, med till tillmatningssett och allt annat möjligt som finns på marknaden, vi kunde knappt gå utanför dörren eftersom det bara gick att hålla på med detta hemma. Hon var så liten vår dotter och hade ibland gått ner i vikt när vi kom till BVC. Ens huvud berättar helatiden för en att nu får det räcka du har gjort allt du kan men hjärtat bara skriker att det ska funka. Det är dessutom något biologiskt i kroppen som gör det så jävla jobbigt att ”kasta in handduken” det går bara inte typ jag kan inte förklara det och ingen som inte har varit där kan fatta hur det känns. Från det att jag bestämde mig att ge upp (för 2 veckor sedan) fram till för några dagar sedan har det varit skitjobbigt, som att min kropp bara skriker att den vill amma men tack gode gud de senaste dagarna har det släppt och nu känns allt bra igen. Vår dotter är konstant nöjd och glad och hennes pappa och hon har också blivit sjukt tajta eftersom även han matar. Man vill amma men när det inte går så är det ändå okej efter att man kommit till denna punkten. Det finns dessutom förbannat många fördelar med ersättning och precis som du säger, bara det att Lou fått en hel del bröstmjölk i början av sitt liv är superbra! Jag sitter här och sneglar på en asglad bebis och tänker bara att det var så värt att slippa smärtan och alla tårar men jag var precis som du, jag ville känna att jag gjort allt, provat allt innan jag gav upp och känner du bara det så kommer detta vara så otroligt skönt för dig! Kramar!

 • Emelie skriver:

  Jag får tårar av att läsa ditt inlägg! Jag förstår verkligen din känsla, jag slutade också amma efter kämnade i veckor, dock av annan karaktär men känslan är den samma. Du har gjort allt du kan och det är mer än tillräckligt. Du är ditt barns bästa mamma oavsett hur hon får mat i magen, den instinkten kanske tar tid att nå men den kommer. Njut nu av all tid ni får ihop och varje sekund blir nu njutbar istället för lite ångestfylld emellanåt!
  Kramar

 • Danijela skriver:

  Vet precis hur ångestladdat det är att sluta kämpa med pumpandet och försöken. Du gör dock helt rätt som skiftar fokus och får den tiden att umgås med din dotter.. Du är så stark och verkligen en inspiration på alla sätt när du vågar vara så öppen kring dina känslor..

 • Sandra skriver:

  Det gör du helt rätt i! Känner igen mig till 100% i det du skriver. Jag gav också upp efter några veckor. Det är absolut inte ett misslyckande och ditt barn mår lika bra av att få ersättning. Glad mamma = glad bebis! All lycka till er! ??

 • Elin skriver:

  Att vara den bästa mamman till sitt barn sitter inte i brösten hur mycket man än vill. Jag kämpade med mitt första barn och jag grät inför varje amning då det gjorde sååå ont. Önskar att jag haft vett att släppa prestigen över amningen och fokuserat på bara henne. Du är klok som vågar släppa för att ge mer av din energi istället. Tiden går snabbare än man tror, min första fyller 6 nästa vecka. När hände det? Ni är superfina, njut av varje stund ❤

 • Alexandra skriver:

  Du har varit fantastiskt duktig och kämpat, och jag vet precis vad du har gått igenom. Jag pumpade i 7 veckor med dottern och 3,5 månad med sonen. Glad mamma ger en glad bebis och njut av småbarnstiden, för den går galet fort. Ha en fortsatt trevlig påsk. Kram

 • Mariella skriver:

  Jag var i samma situation som dig, känner igen dina känslor. Jag försökte dock bara i tre veckor. Men då brast det. Efter att försökt pumpa med maskinen i timmar och ändå inte kom något så sa jac till min sambo att nu är det slut. Jag är inte gjord för att amma. Vilken lättnad ? min sambo kunde mata med flaska och min son älskade flaskan. Gör det du känner är rätt. Du är lika bra mamma även om du flaskmatar. Nu kan din sambo även din sambo mata och få samma närhet som du får av Lou. ?

 • Julia skriver:

  Finafina! Sist (och första gången) jag kommenterade din blogg var när du skrev om amning och jag skrev att jag låg inne för bröstinflammation. Nu har jag, precis som du, kämpat på med amningen och gråtit lika många tårar som droppar mjölk. Nu har jag en ny bröstinflammation och det är 5 gången jag ligger däckad i feber sedan vär dotter kom för två månader sedan. Smärtan, febern, inte kunna bära och vara med vår dotter på grund av detta. Nu ger jag också upp. Nu blir det ersättning och de få ml mjölk jag har i kylen. Jag läser högt för min sambo från din blogg. Det är otroligt hur du beskriver exakt det jag berättar för honom, fast på ett annat sätt. Tack!
  Nu Gör vi detta tillsammans. Vi är dom bästa mammorna för våra döttrar. Fast att vi lägger ner amningen nu. All lycka till dig, din dotter och din sambo!

 • Merel skriver:

  Totally understand you, having to pump with your premature baby is so hard. I’ve had the same with my son who was 5 weeks early, and it was very difficult. Aspeccially since when you’re pumping, you can’t spend that time with your baby. When he was a little over a month old, he started to have really bad cramps and began crying a lot. So I had to make the desicion to stop and give him formula so I could actually give him all my attention.

  Trust me it was the best thing you could do! My son is 4 months now, and he’s grown so much. I still feel a little sad about it sometimes, because I would’ve loved to breastfeed him completely. But looking back I know I made the right decision, and I’m proud of myself that I managed to do that for over a month.

  Thank you for writing so openly about this. I often felt like I was the only one. Since a lot of people didn’t understand how hard it was, and thought I just was just to lazy to pump. But it’s not just like a botton you push and there’s milk, it’s hard hard work.

 • Nina skriver:

  Hi Alexandra,
  just wanted to let you know: my mum didn’t breastfeed me as well and it had seriously NO effect on me, rather the opposite: I have ZERO allergies and I was the healthiest kid during all my childhood, resulting in my pediatrician once asking if we had chosen to go to another doctor because she hadn’t seen me in like 3 years, but it was just because I was never sick! 😀
  And honestly, my personal opinion: you cannot come even close to incorporate ALL the nutrients in a sufficient amount into your food every single day. I think it’s simply impossible to eat all the greens, proteins and everything else every single day in the right amount, so that your breast milk would have all the important stuff in the right amount. And this is why I honestly think that feeding with formula is seriously even better for your baby, because it contains all the nutrients in the right amount, in a way that a normal human being probably is not able to eat it with normal food. (Maybe all the supermoms will shout at me now that I’m wrong, but it’s just the way I see it haha)
  So, don’t worry, little Lou will be just fine and maybe even better with the formula!

  All the best and lots of love!
  Nina

 • Dixi Wonderland skriver:

  Du har gjort allt du kan mer kan man inte göra ❤ Förstår att det har varit viktigt för dig men se det inte som ett misslyckande. Då du har kämpat så mycket för varje droppe så kanske det medför samma kämpar glöd till lilla Lou ?

 • Linda Johnsen skriver:

  You are NOT a faliure. You did as much as you could and have dilivered your best. Know that you are not alone and many women struggle with breastfeeding. I know from my own experience, that it can be so hard to make it work! And I felt exactly like you. The tears came streaming down so many times, but I could not explaine why it made me so sad!?

  It will soon get better and now you have more time and energy with your preciouse daugther and man ? and it is clear to see, that you do all you can to be a great mom and do everything for your daugther ? Don’t be sad anymore (I know it’s easy to say). You are doing great and your daugther is going to be just fine! You are giving her so much love and skin-contact. That is the most important.

  Lots of love from me to you, Alex you are doing enough and it’s just great!!!

 • Anna skriver:

  Du är så sund och klok! Man kan inte stånga sig blodig. Så här är det att vara mamma och förälder tänker jag. Man har en vision om hur saker och ting kommer vara, den kommer ändras vart efter som, för att ibland funkar det som man tänkt sig, ibland inte. Det är väl fantastiskt att du har stått ut och kämpat på så här länge! Du är en fantastisk mamma och har alls misslyckats på något sätt. Du har gjort ditt absolut bästa utifrån de förutsättningar som funnits och allting har ett slut. Njut av tiden med bebis och släpp ångesten kring pumpen! Kram

 • Fanny skriver:

  Åh, jag förstår dig helt. Har upplevt samma sak med min dotter då jag pumpade i 7 veckor då hon aldrig hade någon sugreflex. Och nu har jag en liten som på 3 veckor och går igenom samma sak igen. Tycker det känns jätte jobbigt, men om jag tittar på min dotter ser jag ju att hon inte alls tagit skada av att få äta ersättning istället för att bli ammad. Det känns mycket bättre när dom blivit lite större också och man själv kan acceptera att det inte gör dig till en bättre/sämre mamma utan att det är kärleken och hur mycket du lägger ner för henne <3

 • Minna skriver:

  Hi Alexandra! I delivered my babyboy month before you. He wasn’t born premature – only couple of days before due date. He was however very small – only bit above 2 kg for reasons unknown. So from the beginning he was given extra milk so that he would gain weight as soon as possible. Doctor also ordered to continue giving formula at home in the beginning. This led to a situation in which I actually had enough milk to breastfeed but he demanded the formula too – he was never satisfied with only my milk. Everybody told me to just keep going and eventually he would get to total breastfeeding but this never happened eventhough I always offered breastmilk first, pumped to keep my body producing milk etc. I felt terrible because I knew I had all the possibilities to just breastfeed but the baby didn’t get along no matter how hard I tried to give less formula and get him used to my milk. By now I have accepted the situation – he will be having both formula and breastmilk as long as it goes. I just wanted to say I admire your strength and also to share my story; sometimes the nature or the baby chooses the other way and there’s noting mother can do. Your baby has the best mother she can possibly have and you should be proud of yourself! I wish all the best for you and your family.

 • Maureen skriver:

  So inspiring! I don’t think enough people see the strenght in being vulnerable. You rock! You are giving your baby everything that you can and more 🙂

  All the love from The Hague, Holland

 • Sandra skriver:

  Åh jag känner så igen mig hur du känner. Jag kämpade på på precis samma sätt. Pumpade pumpade och åter pumpade. Från ena bröstet kom det en del men det andra bara några droppar. Kände mig helt värdelös och grät mest hela tiden för att jag inte fick ut något. Om min son ville inte ta bröstet heller och bara skrek och jag blev deprimerad. Tillslut efter en månads kämpande så gav jag upp. Jag orkade inte med det mer och kände inte igen mig själv längre. Den känslan när jag bestämde mig var så skön. En stor tyngd försvann från axlarna. Att sen kunna bli avlastad av både familj och sambo med matning var så skönt. Strunta i alla moralkärringar som säger saker och lev livet med din underbara unge. Njut av att vara en familj och din lilla bebis ❤️ Hon kommer att klara sig helt fantastiskt på ersättning och den mjölk du tappert har pumpat ut!

 • Lovisa skriver:

  KRAM. Det kommer bli hur bra som helst! ?

 • Sandra skriver:

  Vill bara säga njut av din bebis istället! Släpp allt tvång. Du är en fantastiskt mamma oavsett om barnet får bröstmjölk eller ersättning. Jag vet precis hur det är. Det där dåliga samvetet som gnager sönder en inifrån. När min dotter föddes hade hon låga blodsocker och fick tillmatas från början (pga att jag hade graviditetsdiabetes). Dessutom vägrade hon ta bröstet till en början vilket va väldigt jobbigt för mig (man känner sig sämst). Tillslut både ammade hon å fick ersättning. Och vi ammade non stop dygnet runt och hon bara skrek hela tiden. I ca 3 månader höll vi på så. Ska tillägga att hon gick upp fint i vikt! Hade extremt dåligt samvete för att jag gav min tjej flaskan då och då för att hon ej va nöjd. Vid 3 månader bestämde hon sig själv för att vägra bröstet och ville bara ha flaskan. Det va såklart jobbigt till en början men efter hand kändes det bättre. Min man fick ju även möjligheten att få mata lillan på detta vis och jag fick tillfälle att kunna ta en lååång dusch eller ut å gå.
  Du är en fantastisk mamma åt din lilla tjej! Njut av henne.

 • Malin skriver:

  Har 3 barn o gett både bröstmjölk o ersättning. Mådde som du först när jag inte kunde ge tillräckligt av min mjölk men sen kände jag bara att den känslan inte ska få ta min energi från mitt barn . Njut istället av att vara mamma och precis lika bra sådan som nån som helammar. Du är fantastisk och det är bara du som kan vara lous mamma. Hon vill vara nära dig o för henne spelar det nog ingen roll om maten kommer från flaska el från bröstet. Hon vill höra din röst och vara nära. Det är tillräckligt❤️ Ta hand om dig och skäm bort dig själv lite ❤️

 • Julia skriver:

  Åh, jag förstår dig! Men du får försöka tänka att amning är bra för barnet men det är ersättning också, barnet kommer växa upp och må minst lika bra <3 du kanske inte kan ge henne amning men nu kan du ge henne en glad och pigg mamma istället vilket är värt så mycket mer! Hon känner ju av din stress och när du är ledsen, så nu får du släppa all den tunga bördan och bara gosa med din bebis:)
  Du kommer se tillbaka på den här tiden och förstå att du gjort allting rätt, du försökte men det gick inte och det är okej. Vissa kämpar i flera månader och kanske upp emot halv året för att få fas på amningen och kommer alltid få ha DET som minne av första tiden med sin bebis istället för att komma ihåg att det var glädje, gos och kärlek!
  Så försök släpp allt vad misslyckande kallas och förstå att du har lyckats göra allt du kan och nu ska du få din tid med bebis <3

 • Emilia skriver:

  Exakt så var det för mig med!! MEN det kommer bli så bra. Du kommer känna en sånn lättnad, slippa ångesten och bara njuta av bebistiden:)

 • Madde skriver:

  Fina fina, du är världens bästa med eller utan amning, har 3 barn varav både ammat länge o knappt ammat alls! Lycklig mamma är en lycklig dotter o att se sin sambo kunna ge ersättning är ju så fint ? Så njut nu av att vara mamma o se de inte som ett misslyckande att du inte kunde amma längre!

 • Sandra skriver:

  Denna hets om amning jag kunde inte amma mitt första barn han ville inte jag försökte med allt i nästan två månader men höll på att gå in i väggen.. känslan av att inte kunna ge de mest självklara tog på mig. Men när beslutet var tagit och han fick flaska helt så släppte allt och vi mådde så mkt bättre hela familjen 🙂

 • Amanda skriver:

  Heja dig! Hur du än väljer att göra så lovar jag dig att du kommer ha ett friskt och lyckligt barn. Det viktigaste är inte hur hon blir mätt utan att hon blir mätt! Och det viktigaste av allt är ju faktiskt din kärlek till henne ❤️ Kram!

 • Joss skriver:

  Vilken kämpe du är! Jag själv ammar och det fungerar hittills bra men man vet aldrig hur länge det kommer vara så. Jag tycker inte man ska plåga sig själv och fokusera allt på amningen. Du hae fått en underbar flicka och kunna lägga din energi på henne istället för allt pumpande låter väldigt klokt enligt mig. Ersättningen är så pass bra idag och din flicka kommer få i sig det hon behöver. Stort lycka till och din dotter kan känns sig lycklig över att ha en sån stark mamma!

 • Klara skriver:

  Helt rätt beslut! Du ska vara så stolt över dig själv som krigat på så länge. Nu får ni ju mer tid tillsammans och det är det som är viktigt. Själv har jag fått ersättning och jag är både frisk, har inga allergier samt har världens bästa relation med min mamma <3

 • Elinore skriver:

  Hej Alexandra! Det är absolut inget misslyckande. Jag har själv inte barn så det är kanske för mig svårt att relatera. Men min mamma hade absolut ingen mjölk till mig så jag är helt uppvuxen på ersättning. Medans hon några år senare fick min syster och hade massor med mjölk, mycket mer än min syster som med är för tidigt född kunde äta. Det kommer gå bra vilket som..du är bäst!!

 • Gudri skriver:

  Jeg ble så lei meg når jeg så bildet du la ut i forbindelse med innlegget ditt. Selv slet jeg veldig med ammingen. Samboeren min dro bort på jobb i 6 uker når lillemann var kun fire uker gammel, og jeg var helt alene uten noen til å hjelpe meg. Da ble det helt umulig for meg å få gjort alt som det krevdes for at jeg skulle få pumpet meg nok, og måtte begynne å gi erstatning. Det var utrolig tøft for meg, og jeg slet veldig mentalt med følelsen av å ikke strekke til og kunne gi barnet mitt det han trengte. Ville bare fortelle dagar du skal være stolt av den innsatsen du har gjort for det lille nurket ditt, og erstatning er Inger nederlag. Masse lykke til videre! Du har en fantastisk tid foran deg. Min gutt er nå snart 6 mnd og det er hel fantastisk å være en del av den utviklingen han gjør hver eneste dag ? stor klem

 • Ellinor skriver:

  Känner igen mig så mycket i denna frustration! Amningen började strula för mig när min flicka var 3 månader, fast jag kämpade med den där pumpen & ett frustrerat barn i ytterligare 1 månad innan jag gav upp. Önskar att jag hade slutat tidigare, för mitt eget måendes skull. Men det är jobbigt när man ställt in sig

 • Ellinor skriver:

  *ställt in sig på att amma. Hade inte hört om de svårigheter jag hade innan och önskar att fler kan ta upp det så som du gör. Tack för att du delar med dig & heja er! Vilken underbar liten tjej ni har ❤️

 • Sof skriver:

  Är/var i exakt samma situation som dig. Min bebis blev 6 veckor i fredags och gav upp amningen samma vecka. Dubbelt jobb att ge flaska och göra honom nöjd. När de var klart skulle de pumpas ut, varva ersättning med bröstmjölk. Fick ångest att det inte fungerade med amning, sårig bröstvårtor och viste inte om jag skulle svimma eller kräkas av smärta när han skulle amma i början.

  Nu är det bara ersättning för vår del.

 • Sofie skriver:

  Helt rätt beslut! Jag har en bebis på 6 månader här hemma. Amnigen har funkat super hela tiden för oss, dock introduserade vi ändå flaska med ersättning redan vid 7 veckor. Varför? Jo för att pappa skulle kunna vara lika delaktig utan att jag skulle behöva slita ihjäl mig vid en pump först. Här lever vi efter ”happy mum, happy baby”! Det är så mycket lättare och roligare att vara en mamma om man mår bra. Och här hemma säger vi att man är en bra mamma om man tar beslut som man mår bra av! Inte beslut som är ”rätt” i andras ögon. Mår du bra så mår bebisen bra. Så bra beslut! Heja dig!

 • Alise skriver:

  Oh, girl! Hello from Latvia! How I understand you. I have premature twins who where born on week 31. Now they are 3 years old. None of them had breatfeeded because they had no strenght enough. One was sucking problems too. So I pumped all the time. It was f***ing painful and exhausting. I give up after 2,5 months when I could pump only 30ml of milk. They were having formula from birth because I had not have enough milk. Both of them had only two eating time with breast milk. We switched to formula every eating milk. I also had problems with dealing it. When I stoped pumping I had much more time with my babies. They where eating well gainig weight good.
  So stoped blaming yourself and spend your time with beloved ones! And do not listen in others just listen to your heartbeat because only you know what is best for your babie. If momy is happy then babie also is happy. Try to make positive vibes you are so good at it. I love your humour and jokes. You are so powerful!
  Best wishes from our family.

 • Petra skriver:

  Glad och pigg mamma = glad och nöjd bebis. Jag förstår dig verkligen! Jag fick igenom samma slit med båda mina barn men insåg snabbt med andra vart det bar hän och fattade det beslutet tidigare än första gången. Jag kan fortfarande känna sorg över att det inte funkade. Men till slut handlade det om mitt eget mående också. Mina barn är friska och har inga allergier och har heller inte dragit på sig fler förkylningar och infektioner än andra barn. Jag tycker du ska vara stolt över dig själv som kämpat så länge! Ta hand om dig och er ljuvliga bebis och njut av tiden 🙂

 • S skriver:

  Tycker du tagit helt rätt beslut. Mindre stress, vilket hon känner av och mer tid till prat, mys och allt annat som hon kommer må så bra av ❤️ Älskar att du delar med dig! ?

 • Carolina Rahman skriver:

  Hej Alexandra, när min son Milan föddes så jag genom exakt samma sak som dig och hag kunde inte amma för min son vägrade och folk sa håll ut det blir bättre men det blev inte bättre och jag mådde bara sämre och sämre och började pumpa vilket var det värsta jag visste och jag missade underbara

 • Sara skriver:

  Rätt beslut <3

 • Carolina Rahman skriver:

  Stunder för jag spenderade de första 6 veckorna att gråta 24 timmar om dagen. Och jag mådde dåligt att jag grät och inte njöt som jag borde göra och inte tala om skuldkänslorna. Iaf, efter 6 veckor provade min man åter igen prata om ersättning och efter sista session av tårar sa jag ok, det kanske är dags men kanske bättre att han såg mig som en glad och frisk mamma än en som försöker vara så perfekt att han knappt såg henne le.

  Så jag började med ersättning och visst skuldkänslor var där men jag var personligen lite svag och rädd för stt folk skulle tänka att jag gav upp och jag hörde kommentarer om att de blir sjuka oftare och inte får samma band med mamman.

  Milan är nu 1,5 och hans favorit ord och person är nog mommie( vi bor i USA) han är frisk och är inte mer sjuk än något annat barn som börja på dagis.

  Jag tänker tillbaka och läser dina inlägg och känner frustrationen men vet att när man sen äntligen bestämt sig för att tänka på sig själv lite det blir lättare. Du kommer tänka på denna lilla människa 24 timmar om dagen och hon kommer växa fint och aldrig veta att du gav henne bröst mjölk eller ersättning.

  Nu när vi tänker på nummer 2, jag vet att jag ska göra mitt bästa att strunta i att vara den perfekta mamman på papper och försöka tänka på mig och min familj. Funkar det sååå är det fantastisk och funkar det inte, så funkar det inte. Du kommer bli supermamma lika mycket som det.

  Ville bara dela med mig, kämpa på! Det blir bara lättare och lättare och roligare och roligare och njut av bebis lukten.

  Han hoppar på mig nu och skriker EAT, så därav blev två meddelanden.

  Lycka till

 • Sandra knudsen skriver:

  It’s not the breastfeeding that males you a great mom. Happy mom= happy baby! I had a rough time with the breastfeeding in the beginning to. I know exactly what you meen? the breastfeeding Was suprisingly importent to me! A lot more than i was ready for. A good mom, can deals with her limitations in a reflective way, just like you❤️??

 • Amra skriver:

  Känner igen varenda ord du skriver. Det är så ångestladdat att sluta med amning. Men ångesten försvinner och du kommer inte förstå varför det var så jobbigt. Jag fick mjölkstockning i båda brösten. 40 graders feber, kunde inte stå upp. Ändå gav jag mig inte för omgivningen var så på mig att det kommer att gå. Gör si gör så! Aldrig trodde jag att det var så mycket åsikter kring amning. Såhär i efterhand( min är 10 månader nu) förstår jag inte hur jag kunde låta mig själv ta åt mig av vad andra tyckte och tänkte. Du gör vad som är bäst för dig och din lilla. Och du vet bäst!! Be strong ❤️

 • Mikaela skriver:

  Men fina du! Låter som helt rätt beslut. Glad mamma = glad bebis. Ersättning, amning eller båda. Inget är rätt eller fel. Huvudsaken är att bebis får man. Men jag förstår absolut din känsla. Jag vet exakt lika beslutsam över att amma och fick en stor ångestklump i magen och kände mig inte tillräcklig de gånger jag gav ersättning. Men med facit i handen var det de absolut bästa för oss och jag blev i längden en så mycket gladare och härligare mamma. Så starkt av dig att ha kämpat på så länge. Kram!

 • Elin skriver:

  Vad skönt för dig att du har kunnat ta beslutet! Minns hur svårt det var att göra det och att det rörde om många jobbiga tankar och känslor. Men såhär 8 år senare, och med lite mer perspektiv, kan jag se att det var ett helt nödvändigt beslut!

  Lycka till ❤️

 • sara skriver:

  By the way I thought of you the other day and about your disk back problem and I said that Lou loves you so much cause she chose to out a bit early for you not to suffer to put more weight on your hip and back.
  My sisters are pregnant so I see how their back get back get affect on the last months of pregnancy
  Sometimes in life we get something where we suffer from it and we think of it as punishment but we don’t know is that it could have been a life saver of what could have really happened as alternative . Very Soon you ll restore everything back when ur baby will start react back more and more

 • Amanda skriver:

  Det gör du helt rätt i! ❤ Jag lyckades amma min dotter lite mindre än 3 mån men på dessa månader hade hon bara gått upp 1kg, även lite ner på vågen och sedan upp igår. Hon var aldrig nöjd utan ville ligga vid min tutte konstant men somnade alltid och blev därför aldrig mätt ? Nu med ersättning har hon gått upp 1kg på 2 veckor istället. Hon är vaken i längre perioder och inatt sov hos 12 timmar med endast ett uppvak inatt, då fick hon en stor flaska ersättning och somnade om. Jag är mycket gladare mamma nu också, pappan kan ge mig avlastning och jag känner inte för att gå in i väggen varje gång hon gråter för att jag vet att jag inte kan ge henne det hon behöver. Nu pussas, kramas och ligger vi nära varandra men hon blir mycket nöjdare och gladare på ersättning istället. All cred till dig för det jobb du har gjort hittills ?❤

 • Emma skriver:

  Hej!
  Jag kan bara föreställa mig dina känslor och förstår att det har varit tufft! Jag fick också sitta med hyrpump och pumpa dom två första veckorna då vår son behövde stödmatas då han vägde 2,5kg när han föddes, med kejsarsnitt.
  Min mjölk kom och han ammas fortfarande (7 månader).
  Kan tänka mig att du prövat massor men när jag var lite hängig förra veckan och hade min vetekudde vid halsen/bröstet så upptäckte jag att jag var helt dyngsur om min tröja efteråt, hade ingen bh på mig eller amningsskydd.
  Ville bara dela det, mina bröst trodde att det var en varm bebis. Undrar också när jag läser om hon får ligga och snutta ändå? Om hon alltid får ligga och snutta så kan mjölken kanske komma ändå.. Det är gosigt i vilket fall.
  Bra kämpat i vilket fall!!
  Kram

 • Sofia skriver:

  Min första son är född för tidigt och vi kämpade också med maten första tiden. Sond, kopp, amningsträning… Jag hade extremt mkt mat och han orkade inte tömma så jag hade så ont!! När jag tog beslutet att sluta efter 5 veckors smärtor och ångest kände jag precis som du. Jag kan fortfarande känna ångest 4 år senare över mitt beslut men det gick bara inte att leva så.
  Min bm sa ”glad mamma glad bebis” och det har varit mitt ledmotiv genom hela min mammaroll och för mina två pojkar. Det blir bättre snart och det viktiga är att bebis blir mätt och glad, då kommer du vara glad. Kram!

 • Bella skriver:

  Styrkekramar till dig. Du är fantastisk ❤

 • Hilda skriver:

  Hej A!

  Amningen. Fy vilket aber det kan vara. Jag ammande min andra son i 17 månader. För oss tog det 12 veckor innan det fungerade felfritt. Vilken jävla pina! Jag minns ångesten och frustrationen. Hur less och uppgiven jag var. Jag släppte inte heller när jag pumpade. Tänkte att vi skulle ge från flaska också men det kom ingenting när jag pumpade. Men jag lärde mig, alla släpper inte till pump!!
  Det finns ngt som heter tillmatningssett (vanligt att använda till prematurer) amningshjälpens slutna grupp på FB. Och en suverän hemsida som heter babybaby.se där det står allt om amning.

  Men, som alla skriver. Nöjd mamma, nöjd bebis. DET är det viktigaste!! Och strakt kämpat, fasiken vilken prövning amningsstarten kan vara!

  Hilda

 • Emma Forsell skriver:

  Jag ville bara säga att du är en kämpe och jag vet precis hur du känner dig för jag var i samma situation med det ständiga pumpandet och endast 20ml kom ut, smärtan och känslan av att inte kunna göra det som skall vara det mest naturliga för en kvinna, amning. Men så länge min bebis mår bra med ersättning eller amning så är jag glad så ser jag det ❤❤❤ din bebis ser ut att må fantastiskt!

 • Karin skriver:

  Känner helt igen det där! Duktig du varit som kämpat på. Kram!

 • Isabell skriver:

  ”A fed baby is the best baby” ♥️♥️♥️ /Stora styrkekramar från en mamma som har gått igenom någonting liknande med sin förstfödde son född 33+3

 • Ada skriver:

  Alex!

  Sweetheart, you probably can’t give up, because your daugther was born earlier, she had this thing in her nose, and she came through a lot, like you. Probably you want to reward her all this mess somehow. I think, that is why you fight so hard to give her as much your own milk as possible. But do not worry! Newborns need milk of their mother for three months to inure and get necessary natural nutrition. So, actually, you made it! 😉 Don’t worry, spend time with your family and throw away this terrible machine!
  Lots of Love!
  Ada

 • Theres Pihlajamaa skriver:

  Hej! ?
  Jag tänkte bara skriva att det är jätte bra kämpat. Du är grym på alla sätt och vis!!! ?

  Här kommer ett litet tips ?

  Jag kände samma som dig att funkar inte amningen är det väll bara att ge ersättning. Men på något sätt gick det inte att ge upp. Det gick bara inte. Testade allt som du säger.
  Våran son föddes för tidigt och vi fick koppmata i början. Sen gav vi flaskan. Vi eller jag kämpade på med amningen under hela tiden också. Gav bröstet först och sen flaskan. Kunde inte bara amma/helamma.
  Efter ca 3 mån med sår, smärta, tårar, förtvivlan och hopplöshet fick jag ett tips om bröskskydd. Det finns att köpa på apoteket. Det liknar ”tutten” på flaskan och är gjort av silikon. Det kan ha vart så att våran son inte gillade känslan av bröstvårtan. För det var ett mirakel tillslut tog han bröstet och det gjorde inte ont. Mjölken rann till som aldrig förr. Helt fantastiskt! Jag ammade sonen tills han var 6 månader. Det kanske kan vara värt att testa!

  Ha det bäst och lycka till!!! ?

  Mvh Theres Pihlajamaa (mamma till Liam 14 mån)

 • Meh skriver:

  I’ve totally been there, felt approximately the same. Till some point, then hormones settled and I was able to see it more constructive.
  Anyway- as You say- time with baby and mother who doesn’t blame herself over something she apparently is not made for is much more important for baby than anything.
  Not all of us can brestfeed, it doesn’t mean you are in some point less good. No! It just means you have to think of other feeding ways and thats basically it. So simple.
  But I can imagine what you’re feeling right now.. Just hang in there! It will pass, you are the best mom for your darling and you are totally doing everything right!!!

 • Lynn skriver:

  This happened to me too. You are an amazing Mama for trying so hard and enduring hell for your baby. Try not to see it as failure. Many hugs from America to you!

 • jessica skriver:

  Starkt beslutat av dig! Jag kämpade också med amning och pump utan vidare framgång, gav upp tillslut. Jag har aldrig ångrat mitt beslut (min dotter är 3.5 år nu)! Livet blev så mycket bättre (fortfarande omtumlande vilket det är med första barnet, men mycket bättre). Det tog mig 5 månader innan jag tänkte tanken att ta mig ut till någon föräldraträff eller för att träffa en vän. Jag inser hur mycket energi mat-problematiken tog av mig nu när mina vänner får barn och orkar ”ut bland folk” redan efter 1-2 månader. Ibland önskar jag att jag gett upp tidigare- det hade gett en behagligare start för oss som familj.

  Heja er!

 • Ninni skriver:

  Igenkänningsfaktorn på det här ?
  Ja, det känns som ett misslyckande när man blir tvungen att ge upp amningen.
  Men- D U.H A R.K Ä M P A T.N O G
  Och ja, du kommer tacka dig själv för alla minutrar du får njuta extra av din fina dotter, mjölkersättning is the shit ?? stor kram

 • Andrea skriver:

  Alltså åh vad jag blev berörd… Att du lyckats klämma ut så många droppar som du ändå gjort är helt fantastiskt! Jag tycker själv att amning är underbart, men det gör ont i mig att det skett på så stor bekostnad av dig själv. Take a step back, cut yourself some slack❤️ Du ger ditt barn det allra bästa. Hoppas du finner ro och lättnad i beslutet.

 • Bella skriver:

  Men kära du!

 • Bella skriver:

  Men kära du!
  Ersättning ska va lika bra som bröstmjölk. Vet inte varför vi mammor har sån prestations ångest. Jag har samma som du min dotter är 16v idag men ger mest ersättning. Andra mammor & vården speciellt tar för givet att man ammar & höjer på ögonbrynet när man säger att man ger de man har & resten ersättning. Asså fattar inte folk att man redan har ångest & tycker de är jobbigt att inte kunna ge sitt barn mjölk. Alexandra du har kämpat på bra & du gör det bästa för att du & lilla Lou ska må bra. Tror knappast hon mår bra av att ha en mamma med ångest vid matningarna & gråt attacker.
  God bless u girl! Du är en bra mamma.

  • Malin skriver:

   Det finns Aldrig något som kommer vara ”lika bra” som bröstmjölk. Bröstmjölk är det som vi är gjorda för, men kan man inte amma och måste ge något annat så överlever vi på ersättning. Men att påstå att det är lika bra är skitsnack!!

   • Helen skriver:

    Det är sånna vedervärdiga människor som du Malin son gör att unga mammor får press på sig själva. Att du inte SKÄMS med din kommentar, fy fan så irriterad jag blir.

    • Malin skriver:

     Sanningen gör ont. Men man kan ju stoppa ner huvudet i sanden och intyga sig något annat också….

   • Bella skriver:

    Fast vet du va! Det är exakt vad som står om du googlar. Bebisen får i sig precis allt dom behöver via ersättningen. Så screw u

    • Malin skriver:

     Men Bella. Läs om och läs rätt. Jag har inte skrivit att den inte innehåller ”allt”. Jag skrev att bröstmjölk är det som vi är GJORDA för att få i oss men att vi ÖVERLEVER på ersättning. Det är något helt annat. Jag ifrågasätter inte Alexandras roll som mamma. Jag tror att hon är helt fantastisk! Men jag ifrågasätter mammors beslut att inte amma. Det tycker jag att för många är dåliga på. Man ger upp för lätt. Men det är min åsikt. Hejsvejs!

 • Tanja skriver:

  Dear Alexandra,
  I follow your posts some time, especially now, because you gave birth to your beautiful child exactly one year after I did in March 2017. This time in 2017 I joked about the breastfeeding, said ”Why shouldn’t it work, of course” it will!” – i had to experience the opposite. For me the breastfeeding time was one of the most exhausting and horrible times in my life. I wanted to feed the child and not to give the bottle, but on the other hand I was to proud to just give up. As a result I had several Mastitis and had to go to hospital for 2 times, because I needed antibiotic medicine intravenous. I wasn’t able to care about my child, he was so small. of course, my boyfriend did everything he could, but for me as a young mother it was unbearable. I ”survived” 4 months of breastfeeding with horrible pain in the breasts and cold packs in the bra during summer because of the painful nipples and heavy breasts.
  For me it was the best decision to give up the breastfeeding after 4 month. I realized that there actually is a ”hype” of breastfeeding in these times, but just look back some years ago, breastfeeding was not that important. You will be a perfect mum, with or without breast-feeding! I can recommend homeopathy if you want to end the process of getting milk and sage tea or pills, it will reducing you milk as well. Both of them helped me a lot.
  Wishing you the best! Tanja

 • Jessica skriver:

  Så starkt av dig!! Tack för ditt ärliga inlägg om hur det är att ha det kämpigt med amningen, jag har gjort precis den här resan och känner igen mig i allt. Ångrar inte mitt beslut att sluta försöka för det gjorde mig till en harmonisk mamma som njöt av bebistiden istället, och en bebis som mådde hur bra som helst och var mätt och glad och sov bra.

 • Yu Mon skriver:

  Aww it’s ok, Mama. You tried your best and you put in a lot of time, effort, energy and love into pumping. Who would’ve thought that breastfeeding and pumping would be this stressful and draining?! I breastfed my twin boys and pumped like a champ but with my baby girl, I could not pump. Then, my c section incision opened up and got infected so I had to be on really strong antibiotics. I couldn’t breastfeed her anymore because of that and then my supply slowed a lot after. It was emotionally really draining. Hard to explain because no one truly understands unless they’ve gone through it.
  You are doing such an amazing job with your new baby! I have followed you for a few years now and I’m so amazed at all your accomplishments especially becoming a mom. Just use all this time to enjoy your baby. Breastfed or formula, your baby is getting all the love from her mommy and daddy and that’s all that matters! Lots of love and best wishes to your cute family!

  Yu Mon

 • Madison skriver:

  So hard to hear that you are still going through this. I sent you a DM on Instagram and really hoped you would read it. You should check out the water powered breast pump that I mentioned there. It is called: Naya Breast Pump! Look into it before you make your final decision to give in. I understand you have been struggling so much, and that is so awful and challenging for both you and your daughter. But please don’t give up hope! I wish you’ll find a solution that works best for both of you! I pray that Naya is part of that solution! https://nayahealth.com

 • Seema skriver:

  Don’t cry! I tried to BF for 3-4 weeks and had to give up. One day I sat in one room for nearly ten hours! Not all women OR babies can breastfeed. Formula is probably better for babies as it has all the vitamins that a mother may not. My daughter is 1 in two weeks, she’s been active since 5 weeks old,

 • Linnéa, stolt bonde från Småland skriver:

  Your a strong women!!

 • Helena skriver:

  En till prematurmamma här. Jag hade också en bild av att ”det väl bara är att ge ersättning ifall amningen inte funkar”. Var inte så i verkligheten och jag slet med den där jävla pumpen dygnet runt i tre månader. Kände stor press från vården. Såhär ett år i efterhand kan jag tänka: ”Men varför plågade jag mig??”. Du gör helt rätt i att välja ersättning och låt ingen få dig att tro att du på något sätt är sämre för det.

 • Caroline skriver:

  Fina du! Jag valde att inte amma mer än 5 veckor, och vi har kört på med enbart ersättning sen dess! Bästa beslutet någonsin! Idag är han 3,5 månad o vi har det helt underbart varje dag! Skit i amning! 🙂

 • Una skriver:

  You are amazing Alex!! ❤️ It’s a breath of fresh air reading your blog, you are so real and open. A real good role model for young girls, and I think it’s so important to show that not everything is perfect and there are so many woman that are and have gone through the same thing that you with baby Lou that it must help to read about your experience. May you continue to be this strong woman you are! ❤️ All best wishes to you and your family!

 • Malin skriver:

  Vem påstår att amning är lätt??? Jag tycker att det är sorgligt att vi i Sverige är så dåliga på att amma. Vi ger hellre ersättning för att det ska vara så lätt av olika anledningar (jag förstår den lilla procenten som inte kan, men de flesta kan amma), men amning är det som är det bästa för oss. Ersättning överlever vi på. Men brösmjölk är det vi är gjorda för. Jag kämpade som fan i 3 mån innan allt flöt på. Ammar fortf min 18 månaders. Likadant skäms jag över de föräldrar som inte orkar laga mat till sina barn utan låter de leva på burkmat eller korv och mackaroner. Galet!

  • Helen skriver:

   Vet du vad som är ännu värre Malin? Mammor som tror de är lite bättre än alla andra, precis som du. Kräks på er.

  • Cornelia skriver:

   Oh shut up. Honestly. You did a really great job breastfeeding your child, through struggles. But what you write is so judgemental, and to come on Alexandras blog and write it when she has clearly struggled for many weeks with it, that is SO cruel. Do you think she stops because it is not easy to breastfeed? do you think it is better to become depressed? A child needs a happy, content mother more than breast milk.

  • Lotta skriver:

   INTE okej att skuldbelägga en mamma som så uppenbart redan tycker det är jättejobbigt att amningen inte blev som hon tänkt. Även om du kämpat tre månader med amningen så är INTE det detsamma som att du gått i Alexandras eller valfri annan person som slutat amma, skor.

   Påståendet att vi svenskar är dåliga på att amma förstår jag inte. Socialstyrelsens statistik visar att det enda landet i västvärlden med högre amningsfrekvens är Norge.

   Skönt att amningen ordnade sig tillslut för dig i alla fall!

 • Nicole skriver:

  <3

 • Emma skriver:

  Jag slutade också efter ett tag, hade precis som du inte så bra flöde och då blir det bara jobbigt och ångestladdade. Det jag kunde trösta mig med var att jag såg hur mätt min dotter blev av ersättningen och det gjorde mig så glad. Det kommer gå bra även med ersättning, det lovar jag! Även om det äe tungt i början. Men som du säger, det är viktigare för dig att lägga tid och energi på Lou än att bara sitta och pumpa hela dagarna. <3

 • Sara skriver:

  Precis som du känner kring amning har jag känt de två gånger jag fött. Alla kvinnor ”kan leverera” utom jag. Jag har ammat mina två barn utan minsta problem i 6 mån med varje, inen smärta inga problem. Att föda har varit ett helvete, med skador och fruktansvärda blödningar. Hade bytt med dig alla dagar i veckan. Du kunde föda. Tro mig den skammen är värre. MEN det sjuka är att vi känner så kring amning, födande och allt annat kring moderskapet. En del kvinnor kan inte ens bli gravida, de känner säkert också att de inte levererar. Vill med detta säga att vi alla är lika bra kvinnor oavsett om vi är gravida, kan föda utan komplikationer, amma etc etc etc. Vi kvinnor är bäst. Kram till oss alla kvinnor

 • Anna skriver:

  Så himla bra beslut! Jag har också suttit ihop med pumpen en period och jag kände exakt som dig. Min andra son föddes med gomspalt och jag minns en natt då jag hade pumpat så mycket men blivit tvungen att kasta bort (han åt inte så mycket som jag pumpade ut och jag var rädd för bakterier så jag sparade aldrig mjölk från flaska han druckit lite ur). När han ville äta igen kunde jag inte få ut något utan fick lov att kliva upp och hämta ersättning. Jag GRÄT hela matningen eftersom jag kände mig så värdelös. SÅ KNÄPPT. För mig var det så kopplat till min mammaroll, det kändes som att ”om vem som helst kan mata honom, varför behövs jag”. Jag tror också att det är så att om det inte blir som man tänkt sig, exempelvis att min son föddes med en missbildning i munnen som gjorde att han inte har möjlighet att skapa vakuum ur bröst. Eller som för dig, att föda för tidigt där inte ditt barn heller kunde äta på egen hand till en början. Det i sig är jobbigt, och man klamrar fast vid något. För mig blev det helt klart amningssorg och skuldbeläggande. Hur som helst, min son är nu 11 månader och jag önskar att jag hade vetat det jag vet nu, att anknytningen INTE skadas och att ersättning är bra skit!

  Hoppas du kan släppa press och sluta se ner på dig själv. Din mammaroll sitter INTE i amning. Du har just tagit det bästa beslutet för dig själv och ditt barn. STOR KRAM

 • Pauline skriver:

  Det gör du helt rätt i! Jag hade samma tankar som du. Jag trodde inte det skulle ta så hårt på mig att ge upp och inte klara att amma som det gjorde. Men i efterhand ångrar jag inte en sekund. Det är så mycket psykiskt med amning… men en glad mamma är en bra mamma.

 • M skriver:

  Alexandra,
  Jag vet inte om du har slutat ge bröstmjölk men jag skulle vilja tipsa om att du ska äta lök. Det må låta konstigt men det hjälper verkligen! En närstående till mig kunde heller inte producera bröstmjölk och fick äta lök och det började produceras mer bröstmjölk sakta men säkert.
  Önskar dig allt gott!

 • Rose skriver:

  Du har gjort allt du kan för att försöka ge din dotter din mjölk. Det är verkligen det viktigaste, att du faktiskt har försökt. Jag försökte också i 1,5 mån, men fick knappt ut 10 ml varje gång. Och jag grät och var förstörd varje gång. Med tanke på att man har en bebis som är prematur så är man enormt stressad, vilket gör också att mjölkproduktionen kanske inte kommer komma igång. Din dotter älskar dig oavsett. Och du är världens bästa mamma som har försökt så mycket.

 • Jessica skriver:

  Måste bara säga tack för dina inlägg om pumpning och amning. Visste med mig att du skrivit ett sådant och var tvungen att läsa det igen nu.

  Fick min son för 2v sen i v 32+1 och han var tillväxthämmad och vägde endast 1325g. Har sedan dag 1 pumpat var 3e timme. Till en början gick det bra och kom massor, men nu har det börjat sina…och det tar på mig psykiskt. Nu ammar han också plus att jag måste pumpa varannan timme så mjölken minskat och allt detta på endast några timmars ojämn sömn. Igår kom personalen från neo in och sa att min mjölk inte skulle räcka till honom för hela dygnet och att han skulle få ersättning…
  Men efter ha läst dina inlägg känner jag nu ändå att det är okej, det är okej att det blivit såhär för det är en speciell situation man hamnat i. Så ville bara säga tack ❤️

 • Michaela skriver:

  Tack för att du delar med dig om ett ämne som för så många är så självklart!

  Jag känner så mycket igen mig i ditt inlägg. Jag har nu en 4 veckors bebis och har kämpat och kämpat med amning vilket har resulterat i som för dig att jag har blivit sittandes på samma plats hela dagar för att hon ska vara nöjd och för att förhoppningsvis få igång mer mjölkproduktion. Testade öven att pumpa och fick typ 10 ml på 20 min och då kände jag att jag ville ge upp. Vi ger ersättning på kvällen för att hon och jag överhuvudtaget ska kunna sova. Men att börja med ersättning, jäklar vad jobbigt det kändes psykiskt. Jag har fött barn och det är väl klart att jag ska kunna leverera bröstmjölk få också, jag kände mig nedstämd. Men jag vill hellre att min bebis är mätt och att jag inte behöver isolera mig än att kämpa och kämpa för amningen som kanske ändå inte funkar.

  Ersättning funkar minst lika bra och hellre vara en välmående mamma som ger ersättning än en nedstämd isolerad mamma som kämpar och kämpar för att bebis ska få bröstmjölk.

  Fortsätt som du gör, du inspirerar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.