ATT FÅ BEBIS ATT SOMNA

Hej fina ni! Hoppas allt är bra denna fredag?! Så härligt med lite sol ute 😀 Nu är Lou strax 10 veckor och vi har verkligen börjat komma in i lite rutiner. Sedan Lou föddes har vi badat henne någon gång i veckan, men det har inte direkt känts som att hon njutit av det. Nu har jag äntligen fått in det och hittat världens bästa (för oss) kvällsrutin. Innan det här vägrade hon somna och jag försökte sjunga, klappa osv men nu somnar hon på egen hand direkt och det har gjort att hon generellt lärt sig sova bättre på egen hand. Försöker nu hålla ca samma tid för att hon ska få in rutin på att sova rätt timmar. Lou sover nu ca 3-4 h åt gången och hon har börjat sova riktigt bra på natten (yes). Såhär ser rutinen för att sova ut:

Ca 20.00: Mata ca 70% (så hon är nöjd)
Ca 20.30: Bada Lou! ÄLSKAR flex bath från Stokke, perfekt om man inte har badkar hemma. Bara att fälla ihop det sen. Här har vi tidigare kört på ”armbågsvarmt” men det var alldeles för kallt för lillan som skrek, så nu kör jag lite varmare, vet inte tempen men ökade successivt tills hon slutade vara missnöjd när hon kom ner i badet. Jag droppar även i olja i badet. Badar henne ca 5 minuter. Efter badet baddar jag henne torr och sen masserar jag henne med lite mer olja i sovrummet med dämpad belysning och lugn och ro. Sen tar jag på henne pyjamas.
Ca 20.45: Ger henne resterande 30% av maten i sovrummet (ibland blir det här innan massagen pga hangry).
Ca 21.00: Lou är nu riktigt avslappnad och sömnig, jag lägger henne i hennes säng innan hon somnar men när hon är riktigt trött. Sen sätter jag på hennes mobil och låter henne vara, tar några minuter sen sover hon!
Ca 23:00: Dream feed. Det finns massa teorier om det som ni kan googla, men det handlar helt enkelt om att mata bebisen innan den vaknar själv och det ska hjälpa att ta bort vanan av att bebisen vaknar på natten = sover bättre. Har gjort det i två dagar nu, men det som gjort skillnad för mig är att jag kan mata henne precis innan jag somnar och då slippa att gå upp en extra gång när hon eg hade vaknat. Lou äter i ca 45 minuter-1 timme per gång, så det är rätt skönt att ta bort en extra timma av att vara vaken mitt i natten, för oss båda =) Beställde hem nya nappar idag, får se om hon äter så långsamt pga hålet i hennes gamla är för litet.

Det här är i alla fall så vi kör nu, och det funkar svinbra för oss! Nu hoppas jag att dreamfeeding kommer successivt göra att hon äter mindre och mindre på natten så vi båda får sova.

Hello, you guys! Hope everything is good this friday?! So nice with a little sun outside 😀 Now Lou is just 10 weeks and we’ve really started to get into some routines. Since Lou was born we have bathed her sometime a week, but it did not feel directly like she enjoyed it. Now I finally got it and found the world’s best (for us) night routine. Before this she refused to fall asleep and I tried to sing, pat, etc, but now she falls asleep on her own right away. Trying to keep about the same time for her to get the routine of sleeping the right hours. Lou is now sleeping for about 3-4 hours at a time and she has started to sleep really well at night (yes). Here’s how the routine looks like when it’s bed time:

About 20.00: Feeding about 70% of her meal (so she’s happy)
About 20.30: Bath Lou! LOVE flex bath from Stokke, perfect if you do not have a bath at home. Just fold it later and put it away. Here we have previously going for ”armpit heat” but it was far too cold for the screaming little lady, so now I’m doing a little warmer, do not know the temperature but gradually increased it until she ended up being happy when she got into the bath. I also drop some oil in the bath. Bath her for about 5 minutes. After the bath I dab her dry and then I massage her with a little more oil in the bedroom with dim lighting and peace. Then I put on her pajamas.
About 20.45: Gives her the remaining 30% of the food in the bedroom (sometimes this occurs before the massage due to a hangry baby).
About 21.00: Lou is really relaxed and sleepy, I put her in her bed before she falls asleep but when she’s really tired. Then I put on her mobile and let her be, takes a few minutes, the she is asleep!
About 23:00: Dream feed. There are lots of theories about it and you can google it, but it’s simply about feeding the baby before it wakes up and it will help remove the habit of getting the baby awake at night = sleeping better. Have done it for two days now, but what made different for me is that I can feed her just before I fall asleep and then do not have to go up an extra time when she had woken me up. Lou eats for about 45 minutes-1 hour each time, so it’s a good thing to get rid of an extra hour of being awake in the middle of the night, for both of us =) Ordered new teats today, see if she eats so slowly due to the hole in her old is too small.

This is in any way what we are doing now, and it works very good for us! Now I hope dreamfeeding will gradually make her eat less and less at night so we both get to sleep.

33 reaktioner på “ATT FÅ BEBIS ATT SOMNA”

 • Anna skriver:

  Hej! Så söt ? va skönt för dig att du har kommit på en rutin som fungerar för er! Jag tänkte på badvattnet, tänk på att ha minst 32 grader & försöka ha lite rörelse i vattnet så stimulerar det väldigt bra! I babysim har vi ca 34 grader men minsta temperatur är alltid 32 för bebisarna blir mycket snabbare och lättare nedkylt och högsta 36 så de ej blir utmattade! Kram ❣️

  • Alexandra Bring skriver:

   Ja det är magiskt!!! Nää jag tror aldrig det ha varit kallare än så, ca 37 grader är tanken att armbågen är. Men vi har ingen temp, så jag kör på det hon gillar helt enkelt 🙂 tack för tips <3

 • Oda skriver:

  Så fint at dere har funnet en rutine som fungerer for dere begge? Jeg lurer på hvilken olje du bruker?☺️

  • Alexandra Bring skriver:

   Jag använder det som finns hemma! Barnängen eller Natusan har det varit hittills 😀

 • Charlotte skriver:

  Så skönt för er! Hur mycket sover hon under dagen?

  • Alexandra Bring skriver:

   Det är väldigt olika, vi har ingen rutin på det ännu (hon är ju egentligen bara 3 veckor) så låter henne sova när hon är trött =) vissa dagar känns det som att hon sover nästan hela tiden, och ibland sover hon bara några timmar! Kram

 • Julia björk skriver:

  Måste ändå säga att du är väldigt våglig som vågar skriva ut att det går så bra med nattningen just nu.. Jag tror att det betyder otur att prata om saker som går bra när det gäller bebisar/barn.. så fort jag sagt att vi haft bra nätter så följs det av en mardrömsnatt!! ?
  Vill också bara säga att jag tycker du är sjukt grym på allt du gör på sociala medier. Beundrar dig just för att du alltid är så ärlig och verkar vara så jordnära. Även för att du inte förfinar vardagen utan tar med allt, även det som inte är 100% perfekt. Det är Super!!
  Ha en fin dag ? och jag hoppas att det fortsätter flyta på bra med nattningen ?

  • Alexandra Bring skriver:

   Haha man ska inte jinxa!!! Men hon sover inte perfekt så jag känner mig ändå lugn 😉 Åh vad gullig du är, det betyder jättemycket att höra! Tack!!! <3

 • Angelica skriver:

  Jag har tittat på flex bath från Stokke till kommande lilla bebis, verkar smidig då vi inte har ett badkar. Härligt att ni är nöjda med den:).
  Tänkte även passa på att fråga om er spjälsäng om ni är nöjda med den? Tycker den verkar smidig då den är så pass liten i början.

  • Alexandra Bring skriver:

   Jaa det funkar jättebra! Sängen älskar vi 😀 Det är så skönt med hjulen, bara att köra runt den i hemmet. Kram

 • Emelie skriver:

  Tänkte ”Har hon redan fått egen mobil..?” i typ en halv sekund… ? Mvh trött hehe

  • Alexandra Bring skriver:

   Haha Nää känner att vi väntar med det tills hon fäster blicken 😉 skojaaaaa

 • Daniela skriver:

  Skönt att hon somnar själv nu och att dreamfeed funkar så bra! Var bara beredd på att precis när det känns som att ni har rutin och ni börjat slappna av så kanske bebis slänger om rutinerna igen ?? Behöver inte bli så men minns att det var så med min son, jag var nöjd med att jag äntligen lyckats få honom att sova och så gick det en vecka sedan blev det kaos igen. Då provade jag något nytt och när det funkade så samma sak ? Nu med dottern var jag beredd på att det skulle vara kaos med sömn oavsett vad jag provade, men hon är en riktig sovbebis som slutade nattamma och amma i allmänhet helt av sig själv och innan dess bara åt snabbt 2 ggr/natt. Bebisar kan vara så himla olika ? Jag menade inte att vara negativ nu med min kommentar, kan mycket väl funka kanon nu för er, men jag minns min egen besvikelse när jag trodde jag löst det med sömnen och sen kraschade det igen. Var nästan skönt efter några gånger när jag insåg att det troligen bara skulle funka en kort tid. För mig var det svåraste när jag förväntade mig sömn och sedan inte fick någon…Bättte att förvänta mig kaos och så blev det en bra natt istället ?❤

  • Alexandra Bring skriver:

   Hahah, jag förväntar mig aldrig något men det är bra att du ger lite heads up ? är nog bättre att ha låga förväntningar och bli positivt överraskad! 😉 Men 2 veckor är fan som semester, hoppas de funkar ett tag till. Kram!

 • Sofia skriver:

  Skönt att det funkar!:) vad använder ni för flaska?:) våran son äter på typ 5-10 min.. och då har vi XS på napp från herobility..

  • Alexandra Bring skriver:

   Vi använder Mam! Men har provat några andra sorter, tycker Mam varit bäst 🙂 kram

 • Andrea skriver:

  Jag har gjort hålet liiiite större med en knappnål. Stl S var för liten och med M så trodde jag att dottern skulle drunkna!! :O

  • Alexandra Bring skriver:

   Åh tack för tipset! Gjorde du ett till med knappnålen eller på det befintliga? Ska prova på en!!! Kram

 • Amanda skriver:

  Trodde dreamfeeding inte ens var något ord som fanns ? Men dottern har gjort det sedan hon tog flaskan för 2 mån sen. Hon sover även i egen säng och så fort jag hör henne röra på sig och suga intensivt på fingrarna, då har jag nån minut på mig att fixa käk innan hon vaknar. Så egentligen sover hon typ 10-12 timmar per natt, bara det att jag vaknar flera ggr och matar henne. Klart att hon är utvilad när hon vaknar, inte jag direkt haha

  • Alexandra Bring skriver:

   Hahaha jooo!!! Men vaknar du av ljudet av det eller är du bara alltid vaken? Hoppas hon fortsätter sova genom nätterna och att du får lite mer sömn sen ?

   • Amanda skriver:

    Nej jag sover djupt… kommer t.o.m ihåg mina drömmar när jag vaknar, så sover det gör jag haha. Men jag vaknar skitlätt! Dessutom har jag 2 bonus barn varav ett alltid kommer in till oss varje natt, det vaknar jag av också ?

 • Madde skriver:

  Hej!
  Så skönt för er att sömnen börjar ta sig, vet hur jobbig sömnbrist är! Ville bara tipsa om sleeplady och hennes bok om ni nu är inne på och verkar gilla rutiner. Hennes metod är så snäll och vi hade önskat att vi hittat till henne tidigare (bebis är 9mån nu) och har precis lärt sig sova hela nätter med hennes hjälp (från 19-7). Ska köra hennes metod från början med nästa, handlar bara om sömncoaching och rutiner för att bebis ska lära sig att somna och fortsätta sova på egen hand <3

  • Alexandra Bring skriver:

   Åh!! Ska absolut kolla upp det. Dom jag hittat hittills har känts lite väl extrema. Tack för tipset <3

   • Madde skriver:

    Så kände vi med, den här kändes så kärleksfull och logisk, vi har aldrig låtit henne gråta själv i sängen, skulle inte ha hjärta till det <3

 • Felicia skriver:

  Blev SÅ glad när jag såg badkaret, har inget själv och bada är ju livet. Besvikelsen när jag såg att det var en badbalja för barn </3

  • Emmy skriver:

   Finns ju badbaljor för vuxna ? jag köpte en och det var mitt bästa köp nånsin! Badar varje dag nu

 • Sandra skriver:

  Hej!
  Tack för bra tips! Testade på vår 5 veckors ikväll och det funkade!! Jag och sambon är lätt chockade pga brukar ha kvällar fulla med skrik och övertrötthet. Håller tummarna för att det funkar även imorgon??
  Hur långa perioder är Lou vaken åt gången?

  Tack!

  Tack!

  • Alexandra Bring skriver:

   Åh vad kul att höra!!!! <3 Hon kan på dagen vara vaken forever, eller sova nästan hela dagen. Det är väldigt varierande 🙂 På natten ca 1-2 h/gången nu, men oftast somnar hon direkt efter maten när jag lägger ner henne. Kram

 • Sanna skriver:

  Vi gjorde också så, alltså matade när vi vuxna la oss förut ca 22.00. Då sov hon till ca kl 4.00. Men nu är min dotter ca 16 veckor och provade att strunta i det en kväll för ca 2 veckor sen. Och då sov hon plötsligt typ lika länge ändå, så nu låter jag henne sova vidare utan att väcka henne. Har kanske att göra med att hon är ”äldre” och kanske därför klarar flera timmar utan mat.

  Annars tyckte jag också det funkade asbra med ”dream feed” 🙂

  • Alexandra Bring skriver:

   Jaa men det tänker jag också prova senare, men nu är hon ju bara ”3 veckor” så jag kommer fortsätta med det ett tag till, nu vaknar hon ju av sig själv under hela natten 😀 tack för din erfarenhet!!

 • Sandra skriver:

  Så himla söt prinsessa ni har.

  Jag undrar vart den mysiga bruna filten/handduken med huva är köpt? Ser riktigt mysig ut. Tack på förhand.

  • Alexandra Bring skriver:

   På Big Baby eller Babyproffsen, minns fan inte!! ? köpte den i början av graviditeten! Kram

 • Julie skriver:

  How much milk you give in one meal? And what kind of milk and bottle do you use?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.