LOUS SOVRUTIN

Äntligen! Har vi fått rätsida på den här tjejens sömn. Hon är ca 5.5 månad och 4 månader korrigerat. Utgick från 4 månader när jag satte hennes schema eftersom hon fortfarande behöver väldigt mycket sömn. Problemet med Lou har varit att hon sovit alldeles för mycket på dagen och på natten somnat först för tidigt för att vakna upp vid 05 och sen ändrat till att somna sent och ändå vaknat 05 och varje dag har sett olika ut utan rutiner. Hon är fortfarande lite kinkig inför vissa sovstunder och jag får hålla henne vaken/väcka henne när hon sover men det blir lättare för varje dag = kvitto för oss att det fungerar bra! Det tar ju några dagar för att komma in i nya rutiner men det här är det som känts bäst och mest hållbart hittills. Såhär sover Lou:

8.00 vaknar (av sig själv)
9.30-10.30 sova
12.30-14.00 sova
15.00-16.00 sova
17.30-18.00 sova
20.00 rutiner för läggning, dvs gröt (trappar upp det varje dag) och ersättning i sovrummet med mörker och lugn & ro sen somnar hon ca 20.30.

När hon sover på dagen är det i ljust sovrum med rullgardinerna uppdragna för att hon ska känna skillnad på dag & natt. På natten vaknar hon lite olika tider. Ibland äter hon 00, 03 och 06. Ibland 03 och 07 osv, men oftast brukar vi bara behöva mata henne en gång under natten (liten påfyllning när vi ska sova, sen när hon vaknar), men såklart är vissa nätter kaos. Jag tror att hon kommer få mer rutin på natten när hon kommit in i sina nya rutiner bättre. Hon vaknar oftare under natten nu när det är ljusare ute och varmare men snart har vi mörkläggningsgardiner som jag hoppas kan hjälpa.

När hon somnar har hon sin snutte med sig och gnuggar den i ansiktet. Hon har svårt att somna utan att äta men vi jobbar på det och när rutinerna sitter kommer jag trappa upp försöken att lära henne att somna själv. Jag brukar mata henne tills hon blir sömnig och sen lägga ner henne själv i sin säng. Ibland går det jättebra och ibland måste jag göra om proceduren och när hon är väldigt trött funkar det bara att mata henne tills hon somnar helt. Jag vill lära henne att somna själv för att hon ska kunna somna om själv också i framtiden. Det här schemat är en blandning av olika metoder jag tyckt bra om. Det finns många ”hårda” metoder jag inte skulle klara av.

Finally! Have we got a straight side on this girl’s sleep. She is about 5.5 month and 4 months corrected. Calculated from 4 months when I set her schedule because she still needs a lot of sleep. The problem with Lou has been that she slept too much during the day and at night asleep first to wake up at 05 and then changed to fall asleep late yet wake up 05 and every day has looked different without routines. She is still a little cheeky for some sleeping moments and I keep her awake / wake her when she is asleep but it gets easier for each day = receipt for us that it works well! It takes a few days to get into new routines, but this is what felt the best and most sustainable so far. So, Lou’s sleep:

8.00 wakes up (by herself)
9.30-10.30 sleep
12.30-14.00 sleep
15.00-16.00 sleep
17:30 to 18:00
20.00 routines for laying, ie porridge (getting a larger portion every day) and formula in the bedroom with darkness and peace then she falls asleep around 20.30.

As she sleeps on the day, it’s in the bright bedroom with the blinds is commissioned to make a difference in day and night. At night she wakes up a little different times. Sometimes she eats 00, 03 and 06. Sometimes 03 and 07 etc. Often we only get to feed her once but we have bad nights too (we feed her a little before sleep and then when she wakes up in the night for food). I think she will get more routine at night when she has gotten into her new routines better. She wakes more often during the night now when it’s lighter and hotter but soon we have darkened curtains that I hope can help.

When she falls asleep she has a cuddle rabbit and rubs it in her face. She is hard at falling asleep without eating, but we work on it and when the routines are sitting, I will step up the attempts to teach her to fall asleep. I usually feed her until she gets sleepy and then put herself down in her bed. Sometimes it goes well and sometimes I have to change the procedure and when she’s very tired, just feeding her until she falls asleep completely. I want to teach her to fall asleep on her own for her to fall asleep about herself in the future too. This schedule is a mixture of different methods I liked. There are many ”hard” methods I could not handle.

19 reaktioner på “LOUS SOVRUTIN”

 • Nicole skriver:

  Hur tar hon napp? Tänker det kanske kan hjälpa henne somna på kvällen istället för att äta? 🙂

  • Alexandra Bring skriver:

   Hon är inte så snuttig (suger aldrig på tummen etc) och nus när vi kört utan så länge känns det onödigt 😀 Kram

 • Jennie skriver:

  Tack för att du delar med dig! 🙂 Hur funkar schemat om ni är iväg på något? Ser du ändå till att hon sover enligt schemat?

 • Sara skriver:

  Ommmmmgg vilken dröm!!! Alltså jag har en 4 månaders som inte sover i närheten av sådär mycket på dagen ? han sover visserligen bra på nätterna (20-06) utan krångel men sen MAX 3 naps på dagarna. Får iiiinget gjort känns det som… hur får du henne att somna på dagarna? Bära och vagga? Är så avis ?

  • Linnea skriver:

   Jag vill också gärna veta hur du ”nattar” på dagtid och hur hon kan sova så ”länge” utan att vakna…? Tack för svar och awesome blogg 🙂

   • Nikolina skriver:

    Man kör slut på ungen så sover han ? nej men jag har med en 4 månaders son och han sover 21-07 (ammar 3 ggr under natten dock) och första napen kl 09-10, 12-14 (ibland till 15.30) och en nap vid 17-18 ca, och jag leker ganska mycket med honom och ser till att han liksom blir trött ? är dem inte trötta så sover dem ju inte ??‍♀️ Jag vaggar min son till sömns, ibland somnar han vid bröstet ?

 • Marina skriver:

  Hey, Alexandra!
  You may try to give nappie bottle with formula at 00h00, even she is sleeping, she will eat; in that case Lou can sleep till morning:)
  Have a nice day:) du ar bast:)

 • Malin skriver:

  Känn ingen press att hon ska somna utan mat. Vår lilla kille markerade när han var redo att somna utan mat. BVC tyckte att vi skulle träna men jag tror att det är bättre att anpassa sig efter bebisens behov. Skriken minskar och hen blir mycket tryggare. Just nu somnar han ibland i samband med mat och ibland vaggandes i famnen. I natt sov han 9,5 timmar utan att behöva hjälp med att somna om. Han är lite drygt sex månader.

 • Isabella skriver:

  Min två månaders sover inte i närheten av sådär mycket på dagarna ^^ men å andra sidan känner jag att jag hinner med det lilla jag måste göra 😛 sover gott på nätterna sedan flera veckor tillbaka så är mer än tacksam 🙂

 • Sabina skriver:

  Jättebra att ni fått in dom rutinerna men till er andra som undrar hur hon får sin att sova så mkt , det är inte vanligt. Efter 2-3 mån så ska dom sova 2 ggr om dagen , SÄLLAN 3! Sen runt 12-14 mån blir det bara en gång men däremot hela nätterna 🙂 hennes bebis är nog lite tröttare än andras 🙂

  • Anna skriver:

   Fast det är ju inte riktigt sant det du skriver :)) Enligt ”rulla vagns” schema behöver en bebis på 4 månader 4 sömnstunder per dag ..o en bebis på 6 månader 3 stycken. Min tjej på snart månader sover 4 gånger om dagen, dock ca 30-40 min om gången.

  • Lina skriver:

   Alltså… min 10 månaders sover 2 gånger per dag. Alla är vi olika.

  • Louise skriver:

   Är nog väldigt olika, min son sov 3 ggr om dagen vid den åldern. O sen vid 7 månader sov han enbart en gång om dagen.

  • Alexandra Bring skriver:

   Hon skulle bli helt galen om hon inte fick sova så ofta, hon blir väldigt trött. Jag tror det är olika beroende på vad man har för bebis 🙂

 • Madde skriver:

  Jag har en kille här hemma som oxå är 5,5 månad (tror att dom till och med är födda på samma dag) och hans sovrutiner ser ut så här:
  06-07 vaknar han
  09-10 så lägger jag han och han sover allt från 40 min till 1 1/2 timme
  13-13.30 så lägger jag han och han sover allt från 40 min till 1 1/2 timme
  17 så lägger jag honom och sen väcker jag honom runt 22-22.30 för lite mat innan jag ska lägga mig. Jag ammar inte utan ger ersättning men har börjat med gröt och burkmat nu och ska snart börja med välling och när jag börjar med vällingen så kommer jag inte att väcka honom där vid 22 tiden, utan då är tanken att han står sig hela natten på den. Mitt första barn var oxå kvällstrött så han la jag för natten vid 18 och han sov hela natten när jag började ge honom välling så tänkte se om det funkar lika bra den här gången.
  Har aldrig varit något problem när jag har lagt honom i sängen när han ska sova, jag drar igång musik mobilen (speldosa?) och pussar han god natt och går sen ut och han somnar??

  • Anna skriver:

   Kl. 17-06? Say what? Oj, så olika barn är. När min son var i den åldern sov han 22-06. Och det var hans natt, omöjlig att söva mer. Dagtid kunde han bara sova i famnen, sov oftast 5-30 min i taget, några gånger per dag. I detta kommentarsfält verkar allas bebisar sova så mycket, om någon annan läser och känner så, så ska ni veta att ni inte är ensamma att ha en sömnvägrande bebis, haha. ?

   • Sandra skriver:

    Haha EXAKT så har vi med ?

   • Marta skriver:

    Samma här! Så var det tills min lilla var 9 månader. Innan dess bara döva i famnen/sjalen, vaknade minst 1 g i timmen på natten och sov Max 8 h på natten.. började somna själv efter 9 månader, och sova hela nätter (19-5) vid 11 månader. Nu vid 15 månader sover hon gärna 2 gånger 1,5 timme på dagen, lagom till fördkolestarten.. första barnet somnade alltid själv, sov 2-3 g 3 timmar på dagen, och sov hela nätter 19-7 från 8 månader.. sover fortfarande gärna 12 h + ibland på dagen, hon är 5,5 år

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.