LOU SOMNAR SJÄLV

Hej fina! Sen jag fick Lou har jag läst på extremt mycket. Alltså vi snackar timmar nästan varje dag. Jag tycker det är sjukt intressant och har läst böcker om sömn för barn etc. Jag ska efter att hon kommit in helt i sina nya sovrutiner börja försöka få henne att sova genom natten. MEN – igår och idag har det hänt. Lou somnar på egen hand!! Har tidigare behövt låta henne äta sig till sömns eller gunga henne, men nu släppte det. Så jävla kul! Har på hennes bra dagar dvs när hon är ”normalt” gnällig övat massor, medan när jag känt att hon behövt mig dvs gråtit eller varit väldigt gnällig inte försökt något. Tänkte dela med mig av vad jag gjort:

Jag har matat henne tills hon blivit sömning på kvällarna sen lagt henne precis innan hon stängt ögonen dvs sömning men inte sovandes. 

Jag har gungat henne i hennes säng/nestet eller en kudde tills hon blivit sömnig och sen slutat. 

Jag har gett henne en snutte hon gnider i ansiktet innan hon somnar. 

Många gånger har det här betytt att jag behövt göra om processen många gånger innan det fungerat, vissa dagar har det inte alls funkat och ibland har det gått bättre. Nu när hon följer ett schema hon sover efter lägger jag henne 10 minuter innan hon ska sova i sin säng med ren blöja och mätt, sen ger jag henne sin snutte och sen går jag ut ur rummet (började med att sitta i samma rum). Är hon väldigt orolig eller gnäller mycket har jag tagit upp henne och kramat henne sen lagt ner henne igen. Jag har aldrig låtit henne ligga kvar och gråta, det skulle jag inte klara av och det är ingen metod som någonsin lockat mig. MEN nu med hennes sovrutiner märker jag att hon blir trött på klockan när hon ska sova, och därför är det så mycket lättare att lägga henne i rätt tid när hon är trött men inte övertrött.

Enda sedan Lou var liten har jag försökt att inte gunga henne så mycket eller göra henne beroende av att sova i vagnen. Lou har oftast haft lätt till sömn så jag kan förstå att det absolut inte fungerar för alla. Men jag har i alla fall successivt plockat bort vanan att äta sig till sömns och att bli gungad och nu behövs det inte längre. Lou vill inte ens äta sig till sömns själv så jag antar att hon var mogen för det. När hon lärt sig att somna själv kommer hon förhoppningsvis ha lättare att somna om själv på natten när hon vaknar eftersom hon lärt sig att sova själv. Så – när vi är hemma igen (åker till Umeå imorgon) och hon är på en trygg plats blir det mission sluta äta så ofta på natten. Håller er uppdaterade på hur det kommer gå! Just nu äter hon gröt innan hon somnar och vill oftast inte äta så mycket när hon vaknar, så jag tror att det bara är en vana hon har. Har inga höga förväntningar på att hon ska sova typ 8 h men det hade varit skönt för oss båda att hon sov bättre genom natten.

Ska inte ta ut något i förskott (hehe redan skrivit värsta inlägget om det) men två dagar med att somna själv känns väldigt hoppfullt! 😀 Alla barn är såklart olika, men det här har känts som ett bra sätt!

Hello cuties! Since I got Lou I have read on extremely much. So we talk hours almost every day. I think it’s very interesting and has read books about sleep for children etc. After completing her new sleep routines, I will try to make her sleep through the night. BUT – yesterday and today it has happened. Lou fell asleep on her own!! Have previously had to let her eat to sleep or swing her, but now I won’t have too. So damn fun! Have tried on her good days ie when she has done ”normal” whining, while when I felt she needed me, that’s means cried or been very needy did not try anything. I wanted to share what I did:

I have fed her until she got sleepy in the evenings then laid her just before she closed her eyes ie sleepy but not sleeping.

I swung her in her bed / nest or a pillow until she got sleepy and then stopped.

I’ve given her a rabbit she rubs her face before she falls asleep.

Many times, this meant I had to redo the process many times before it worked, some days it did not work at all and sometimes it has gone better. Now that she is following a schedule she sleeps, I’ll put her 10 minutes before she’s going to sleep in her bed with a clean diaper, not hungry, and given her the rabbit and then I’ll get out of the room (started sitting in the same room). If she is very worried or whines a lot, I have picked her up and hugged her then laid her back. I’ve never let her stay and cry, I would not do it and it’s not a method that ever attracted me. But now, with her sleep routines, I notice that she gets tired on the clock when she’s going to sleep, so it’s so much easier to put her in the right time when she’s tired but not exhausted.

Ever since Lou was small, I tried not to swing her so much or make her addicted to sleeping in the wagon. Lou has usually had easy sleep, so I can understand that it absolutely does not work for everyone. But at least I have gradually removed the habit of eating to sleep and being swung and now it’s no longer necessary. Lou does not even want to eat herself so I suppose she was ready for it. As she learned to fall asleep, she will hopefully have a better sleep at night when she wakes because she learned to sleep by herself. So – when we are home again (going to Umeå tomorrow) and she is in a safe place, the mission stop eating so often at night starts. I’ll keep you up to date on how it will go! Right now, she eats porridge before she falls asleep and usually does not want to eat so much when she wakes up, so I think it’s just a habit she has. I have no high expectations that she will sleep for 8 h but it would be nice for us both that she slept better through the night.

Do not take anything in advance (hehe already written the worst post about it) but two days of falling asleep by herself feel very hopeful! 😀 All children are of course different, but this has felt like a good way!

23 reaktioner på “LOU SOMNAR SJÄLV”

 • Marie skriver:

  Jeg læser Twelve Hours Sleep by Twelve Weeks Old, og følger den med min 2 mdr baby – tils vidare funkar det super supr bra!

 • Emelie skriver:

  Hur gör du med schemat för dagsömnen ifall hon skulle vakna typ 30 eller 45 min tidigare än normalt på morgonen, somna senare på kvällen eller av någon anledning falla ur schemat, korrigerar du till nästa sovstund, skjuter på den exempelvis eller håller du hårt på de tider du satt?
  Vet inte riktigt hur jag ska göra när detta händer oss… behöver lite tips tänker jag ?

  • Alexandra Bring skriver:

   Om hon vaknar tidigare så får hon sova längre nästa sovtillfälle (förutom om de är de sista på dagen innan kvällen). Försöker hålla hårt på tiderna men om hon är supertrött får hon somna tidigare typ 30 min 🙂 kram!

 • Anna skriver:

  Tar gärna emot tips påvra böcker du läst 🙂

 • Anna skriver:

  Jag såg att du la upp receptet på Lous gröt på insta stories med jag hann inte ta en skärmdump :-/ Kan du inte posta det igen? Jag har en liten son som är född på samma BB dagen innan Lou och kämpar på med sömnschema och minska på nattmåltiderna. Tack för inspirationen 😀

  • Alexandra Bring skriver:

   Hennes gröt nu är: Semper mild med 1 tsk rapsolja och fruktpuree. Började ha den utblandad med ersättning men nu kör vi enl instruktioner 🙂 kram!

 • Bella skriver:

  Jag älskar att lyssna på er podd men kan ni inte sänka volymen på musiken som vrålar ut flera gånger under podden? Ni pratar så tyst så måste ha på hög volym i hörlurarna och när musiken dundrar på håller jag på att få hjärtstillestånd.
  Sen gillar jag inte att ni pratar om reklamen och era sponsorer. Tycker det räcker med att man måste lyssna under podden sen att ni också pratar om det blir bara för mycket. Det var det negativa. Annars längtar jag alltid till söndag så jag får lyssna på er. Vill även berömma er lägenhet och det vi fått se. Hur snyggt som helst:) Ska bli kul att få se resten med.

  • Alexandra Bring skriver:

   Tack för tips, ska be vår klippare tänka på det! Tyvärr är det svårt att inte ha reklam i en podd då det kostar en hel del att ha en podd. Kram och tack!!! :*

 • Michelle skriver:

  Åh bra jobbat!! Blir inspirerad.
  Vi försöker med vår 10 månaders nu att sova i eget rum och somna utan att ammas. Det går ibland och ibland inte men det känns som att det blir lite lättare för varje gång. Som du säger, rutiner är allt! Och sjukt mycket tålamod såklart..

 • Johanna skriver:

  Vad roligt att det går så bra :9 håller tummarna för att det fortsätter så.

 • Michelle Baniassadi skriver:

  Hej, din rutin verkar va liknande som min. Men jag kör inte på någon speciell tid. Jag matar honom vid 20-21 sista gången, då är han väldigt trött. Liam är 3 månader idag. Lägger mig bredvid honom och pussar och klappar honom. Pratar lite med honom också. Sen somnar han oftast vid 22. Hans dygnsrytm ställer ju in sig själv. Då är han trött när jag lägger honom i sängen. Sen somnar han. Brukar vakna vid kl 6 första gången. Så får han lite mat. Sen somnar han om till kl 8-9 oftast.

 • Jennie skriver:

  Härligt att det funkar så bra med nattsömnen. Jag har typ glömt av att det normalt är så det är med bebisar. Har två barn. En på 3 år och en på 6 månader. Min lilla sover hela nätter i egen säng utan mat och har gjort sedan hon var 2,5 månader. Så var det INTE med min stora. Där var det gråt varje kväll mellan 18-22 och sedan mat 2-3ggr/ natt. Det är väldigt skönt att få uppleva en så sovglad bebis. Hon sover 20-07 varje natt.

  • Alexandra Bring skriver:

   Alla är så olika men skönt att du fick en som sover så bra! Hoppas Lou börjar sova lite bättre på natten snart också! Kram

 • Jonna skriver:

  Mkt inspirerande. Jag har en 3,5 mån o kämpar m att sömnträna honom. Går sådär… han behöver hjälp med vaggning eller buff på rumpan eller bröst för att somna. Ibland när vi ger kvällsmålet o märker att han e dödstrött har vi provat lägga ner honom. Men 20 sek senare är han klarvaken igen! Hur gjorde du då för att ”börja om”? Skulle gärna ta emot tips då den biten är den svåraste. Man får dem typ sömniga o sov-redo, men så händer ngt o BAM, börja om från början igen… 🙂

 • Anna skriver:

  Hittade en sån rolig gif och blev direkt att tänka på dig när jag såg den, hahaha! <3

  https://i.imgur.com/hjnZWtV.gifv

 • D skriver:

  När började du med sovrutiner? Min bebis är 2 månader, är det för tidigt?

  • Alexandra Bring skriver:

   Tror det var ca 3 mån men bäst resultat har jag börjat få nu när hon är 4 månader (korrigerat). Läste någonstans att det är först nu dom kan producera melatonin men alla barn är ju olika! Kram

 • Sofia skriver:

  åh vart hittar jag dessa eller liknande mjukisar? 😀
  Kram

 • Josefine skriver:

  Hej, har en 7 månaders som vi också tagit bort maten ifrån nattetid, eller får amma 1g/natt fortf men inte snutta hela nätterna som tidigare ?
  Gått jättebra faktiskt ?? Däremot vaknar hon varannan h nästan varje natt å har gjort flera månader.. provat ge mer välling men ingen effekt här heller. tänker hela tiden att det är faser. Men troligtvis inte. Kanske att hon är så aktiv då.. på vilket sätt sover Lou dåligt? Också mycket uppvak? Hur gör du då? Vi ger bara napp å snutte oftast går det okej men man vaknar ju själv så mkt å har svårt att somna om ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.