ENSAM

Sista veckorna har jag hungrat efter umgänge. Ibland älskar jag att vara hemma hela dagarna och bara hänga med Lou, men ibland blir det lite fyrkantigt? Med jämna mellanrum så får jag en liten dipp. Oftast när vi inte gjort något på helgen som ibland är det enda jag gör utanför hemmet. Efter att ha haft 100 bollar i luften, en magisk sommar så känns det ovant att inte ha något på agendan. För några dagar sen när jag haft samma tröja på mig i tre dagar, inte borstat håret eller ens orkat kolla mig i spegeln fick jag lite ångest. Eftersom Lou inte kan sova i vagnen är jag rätt begränsad och barnvagnspromenader måste jag klämma in när hon är vaken. Alla med barn vet processen att göra sig i ordning med barn och innan jag är ute måste jag typ vända, haha! Det kommer bli lättare när hon inte behöver sova så ofta men jag blev lite ledsen och kände mig typ ensam? Jag hänger med min sambo varje dag såklart men ibland behöver man komma ut lite. Eftersom jag har ett väldigt ensamt jobb (som jag verkligen uppskattar!!) kan det ibland dock bli lite för ensamt.

Jag tog i alla fall en promenad och mötte honom från jobbet då. Idag tog jag en promenad igen och gick förbi Tourn. Socialtränas, sa jag att jag behövde. Att vara social är verkligen en kompetens jag tappar snabbt. Kanske för att jag är lite introvert. Att bara vara hemma har gjort att jag blir 100 gånger sämre och undviker typ människor jag inte är hundra med. Det blir typ en ond cirkel av att jag blir obekväm – känner mig konstig – blir ännu konstigare? Men – nästa vecka har jag bokat in en frukost med en kompis, en middag och ett event. Lou är dock världens roligaste sällskap, men jag vet inte om bebissnack funkar lika bra på alla andra 😉 Vad brukar ni hitta på om ni känner att ni behöver ut hemifrån med en bebis, eller utan också?

<3

28 reaktioner på “ENSAM”

 • Mjölk2 skriver:

  Kanske lite sorligt men jag brukar vilja gå och handla smink eller liknande, för då hittar man alltid någon säljare som vill visa/sälja sitt märke. Då kan man fråga runt vad gör den här produkten, kan man få testa på ansiktet osv. Då kan man få lite social kick ? fördelen är att man kan göra det spontant när man känner för det och inte boka en tid med t.ex en kompis (kan vara lite jobbigt om kompisen kan om nån vecka först, då är det här min spontana lösning)

 • Malin skriver:

  Gå till en öppen förskola! De har sångstunder vissa bestämda tider och det är typ det mysigaste som finns! Bebisarna brukar älska det (och mammorna med hehe)

 • Emelie skriver:

  Öppna förskolan kanske? Vet inte från vilken ålder man ”får” komma men det är ju lite komma och gå så där blir det kanske inte lika jobbigt med en viss tid att passa. Baby sim kanske kan vara roligt nu till höst/vinter?

 • Caroline skriver:

  Du satte precis ord på de känslor jag haft idag. Exakt! Samma här. Ensam är ordet. Men tips! Öppna förskolan och babysim (babysim är oftast bara en halvtimme). Då får man något iplanerat på dagen och träffa lite andra mammor och Lou får träffa andra bebisar. Jag har märkt att Sam (han är 7 månader) börjar bli uttråkad hemma. Så vi åkte en sväng på stan utan att ha några egentliga ärenden. Det resulterade dock i en tappad Nike-sko size mini (helt ny dessutom) så det blev en dyr resa ??

 • Martina skriver:

  Min dotter gillade inte att åka vagn, när jag hade liggvagn till henne. När vi bytte till sittdelen, blev det mycket lättare! Så hoppas att det kan bli så för er med! För att kunna gå ut och promenera och se lite folk under tiden ens bebis sover i vagnen, tyckte iaf jag gjorde jättestor skillnad ??

 • Emma söderkvist skriver:

  Jag lyssnar på eran podd ❤️ Kände mig väldigt ensam förra året efter ett jobbigt break up + flytt till en ny stad ett par månader innan. Men då fanns eran podd där och verkligen hjälpte mig.
  Jag brukar även gå på gruppträningspass, kanske inte så socialt haha men någon som pratar och pushar + träning är den bästa kombon. Men tror de är viktigt att planera in sociala grejer precis som du gör. Kanske försök hitta någon mamma som också är mammaledig? Finns säkert grupper på fb eller ngn bekant som känner ngn osv. Du verkar så lätt att hänga med och klicka med dem flesta!

 • Frida skriver:

  Öppna förskolan kanske skulle vara ett alternativ? Eller någon annan aktivitet tillsammans med barn. Ex babysim, babymassage eller rytmik/sång, kolla upp vad som finns i närheten! Bibliotek har ibland aktiviteter också ex barnteater

 • Emelie skriver:

  Alltså igenkänningsfaktorn på detta är SÅ hög. Trodde jag var ensam om att känna så! Väldigt ofta nu (är hemma med en 6 mån och har även en 3åring) känner jag mig nästan socialt handikappad, extremt korkad (typ som att man tappat all hjärnkraft) och energilös, som att allt känns jobbigt. Speciellt träffa människor och ta sig ifrån sin trygga (men långtråkiga) bubbla. Har senaste dagarna tänkt väldigt mycket på detta och vad man ska göra åt det.. Öppna förskolan är absolut ett bra tips med bebis! Men man behöver också göra något som gör att man är sig själv och inte bara mamma <3

 • Ninni skriver:

  Känner igen mig sååå mkt i ditt inlägg.
  Jag har en 6 månaders liten kille och försöker nästan varje dag komma ut en stund iaf. Antingen med honom i vagnen, eller bara gå och handla på Ica på kvällen när sambon är hemma.
  Går ibland på öppna förskolans sångstund, är där 30 min 🙂
  Försöker komma iväg ensam och ta en kaffe med nån kompis, utan lillen.

 • Tova skriver:

  Hej! Som andra skriver skulle jag verkligen rekommendera öppna förskolan. Var själv dit för första gången i veckan (min bebis är 4 mån) och det var SÅ bra! I min stad anordnar dom även så man kan åka på typ badet och sånt. Sen så kan jag även rekommendera bärsele om hon inte gillar vagnen, funkar för min lilla tjej men det är ju såklart olika där med. Känner också igen mig i det du skriver så du är inte ensam! Hoppas du kommer på något och att det går bra!

 • Desirée skriver:

  Öppna förskolan är fantastiskt! Det räcker att vara där 1-1,5 timme med min 8 månaders för att sen vara mätta på socialt umgänge.

  Jag tycker det är helt perfekt, en kan komma och gå som den vill, barnet får titta på nya spännande leksaker och man kan alltid småprata eller bara sitta tyst och lyssna på andra vuxna. Jag kan nästan lova att Lou skulle slockna i vagnen efter en stund där med alla intryck.

 • Sofie skriver:

  Hej!
  Du är inte ensam om att känna som du gör! Jag har en pojke på snart 6 månader och bor i en mindre kommun i Skåne där det inte händer något alls. Älskar att vara föräldraledig men känner mig samtidigt lite ensamma o bland.. Jag har nu börjat hitta på lite saker för att komma ut och få vara lite social, började på babysim i veckan där man träffar många mammor och bebisar och så har jag även börjat på mammaträning där man får ha med sina barn. Skönt att få träna och samtidigt prata med andra mammor plus att jag märker att min pojke också tycker det är så kul att få komma hemifrån och få ”leka” med andra barn. Jag försöker göra något med min son varje dag, även om det bara är något litet som att handla eller gå ut trädgården och låta honom känna på gräset och titta på träd, märker att han blir så nöjd av att få lite miljöombyte varje dag. Jag går även ut och går minst en längre runda om dagen vid någon av sovstunderna då jag har turen att han alltid somnar i vagnen då.

  Sök grupper på facebook, brukar finnas typ grupper för mammor som vill träna eller kanske fika, och det bästa är att man alltid har något att prata om (barn) samt att alla är så förstående om ens bebis skulle vara gnällig eller så då alla vet hur det är 🙂

 • Malin skriver:

  Jag känner igen mig så mycket under du skriver. Min kille är sju månader och sover inte heller i vagnen. Jag går runt och ser ut som ett ösregn här hemma och längtar bara efter meningsfulla samtal med andra vuxna. Precis som du är jag sjukt introvert men måste ändå träffa människor i lagom dos för att må bra. Vi har börjat gå på öppna förskolan. Vet inte hur det funkar med sådant i Stockholm men här i göteborg finns det på flera ställen via kommunen. Rutinen går till så att han får mat och sen tar vi bilen tio min bort till förskolan. Sen är det en intensiv timme när jag får chans att prata med andra mammor innan vi kör hem igen när det är dags för sovstund. Mat, bilresa och lek där ska ju hinnas med på max två timmar så det är lite hektiskt men så värt det. Jag hoppas att han snart ska orka vara vaken lite längre stunder så att vi kan hitta på mer saker. Alternativt att ett mirakel sker och att han kan tänka sig att sova i vagnen ?

 • Marie skriver:

  Åh älskar att du är så öppen med de tuffa känslorna och perioderna som småbarnsmamma. Jag känner så igen mig i det du beskriver. Vi fick vår dotter Lily 9 veckor för tidigt och det har varit mkt problem med hennes lilla mage, kolik och allmänt missnöje för den lilla stackaren. Detta har gjort att jag inte haft ork eller lust att vara social men nu när hon är 5 månader okorrigerat (3 mån utvecklingsmässigt) så är hon en liten solstråle vilket lett till en gladare mamma med mer ork även om man sover lite haha;). Så nu känner jag som du att man vill vara mer social och att det känns lite ensamt ibland. Jag försöker planera in något varje dag och det behöver inte vara en heldag eller att man ens ska åka iväg utan det kan ex vara besök hos en kompis en dag, nästa så planerar jag att baka något och ta en promenad med henne i vagnen, nästa dag hälsa på min moster eller kompis, nästa dag åka och källsortera och handla (haha inte jätte glamoröst men jag kommer utanför dörren en stund).

  Sen är jag introvert som du och kan ha motstridiga känslor att jag behöver vara social för att få lite stimulans men orken finns inte där och särskilt inte med folk man inte känner så väl – hatar att kallprata 😉

  Tack för en superblogg!!!!!

 • Hannah skriver:

  Jag är precis likadan! Måste ha umgänge för att må bra! Jag går mkt på öppna förskolan och sångstunder med min lilla tjej, hänger med andra kompisar som har barn. Vi gjorde baby massage och lite så med, det var kul!

 • C skriver:

  Lustigt att vi är så många som känner likadant! Trodde jag var den enda som kände så.. nästan i alla fall 🙂 min dotter är snart 9 månader, o nu arbetar jag deltid. Sååå skönt att komma hemifrån några dagar/vecka o få prata med vuxna! Wow, trodde aldrig att jag skulle älska att jobba 🙂 fördelen är att jag nu njuter av dagarna jag är hemma med lillflickan. Jag njöt inte fullt ut tidigare. Innan jag börja jobba så tränade jag på gym ca 4-5ggr/vecka o såg till att vara den som åkte o storhandla varje vecka. Nu tränar jag ca 3-4ggr/vecka med lilltjejen (hon sover i vagnen) o ser till att hitta på något varje helg. Så nu njuter jag verkligen av min föräldraledighet!

 • Anonym skriver:

  Alltså TACK!! Nästan så jag vill gråta för det är så skönt att läsa. Det kommer in många bra tips bland kommentarerna men min ”tröskel” är att jag har tvillingar och det är extremt svårt att få båda nöjda själv i sociala sammanhang. Det har resulterat i att jag helst håller mig borta från människor för jag tycker det är så jobbigt om båda blir missnöjda.. Svårt det där, självklart hade jag inte önskat att livet vore annorlunda men ens eget välbefinnande hamnar i kläm.

 • Sara skriver:

  Som andra redan skrivit. Gå till Öppna förskolan. Ta med din syster. Barnen kommer gilla det. Sen vill jag tipsa er om att prova en annan vagn. Vårt ena barn vägrade sova i ergonomisk sittdel. Bytte vagn och sen sov hon. Kolla om ni kan få låna en helt annan vagn. Det kan vara värt att prova.

 • Diana skriver:

  Öppna förskolan absolut en idé som är superbra. Sen finns minisats för du lämnar in barnet så kan du få träna o på så sätt va kring andra människor o få träning gjord etc.

 • D skriver:

  Vi gillar lekrummet i Mall of Scandinavia 🙂
  Fast kanske roligare när hon har börjat krypa..
  Gå och testa nån gång, mycket lugnare på vardagar och speciellt på morgonen.

 • Viktoria skriver:

  Hej!
  Känner igen mig! Har en dotter som är snart 7,5månader gammal och vi har det hur mysigt som helst här hemma men ibland måste man som mamma gå ut och se eller vistas bland andra människor.
  Vi har precis börjat gå på baby/mamma pass på sats. Var så skeptisk och rädd! Men, det är hur kul som helst. Bebisen får ligga/sitta i mitten av salen tillsammans med alla andra bebisar och jag som mamma får träna. Det är ok om ungen gråter för att det gjorde alla andra också! Man kanske inte skaffar nya vänner direkt, men man är bland andra mammor som är lika stressade över att ungen ska vara missnöjd samtidigt som man får träna. Man får så mkt energi som räcker länge ?

 • B skriver:

  Vad fint och ärligt du skriver! Jag är lik dig som person på det där sociala och har varit rädd för hur det skulle bli om jag fick barn. Har inga barn än men har sagt till min man att han kommer få ta extremt mycket föräldraledighet pga att jag skulle bli knäpp av att vara ensam hemma för mycket. Hoppas du hittar saker att göra, finns inte tex bebis-träffar och sånt? Stockholm är ju en bra stad att hitta saker att göra i tänker jag ? lite annat här på landsbygden i Norrland?

 • Mikaela skriver:

  Hej!
  Jag bor i vasastan och har en liten tjej på snart 4mån. Jag börjar också så här efter sommaren när min sambo kommer in i sina jobbrutiner igen känna mig lite ostimulerad. Så jag har letat runt på vad man kan göra i närheten.
  Vi har varit på babycafe i Matteus församlingshem på karbergsvägen, där får bebisarna vara till de börjat gå, det finns massa leksaker, Kaffe/fika och är en sångstund, man kan komma och gå som man vill. supermysigt!
  Tänkte hoppa på och träna utomhus med TrueWorkout, som har klasser i vasaparken, inte för att jag inte vet hur man gör när man tränar utan mer för att träffa folk. Nytta med nöje 😉
  Promenera i hagaparken och lyssna på podd.

 • Annica skriver:

  Jag går på babycafe där det bjuds på sångstund och fika och det är toppen! Allt man behöver brukar ju finnas där, skötbord, babysitter etc och alla förstår hur man har det och pratar i halva meningar precis som man själv gör när man har fullt upp med den lilla ibland. Kolla vad ställena nära dig har att erbjuda.

 • Zinnia skriver:

  Du kanske har berättat/skrivit någonstans att du inte kan bära i sele men om du inte har några sådana issues – släng ned Lou i selen! Min bebis (3 mån) sover ganska dåligt när hon ligger själv (samsover också), men i selen sover hon typ 4 timmar i sträck?! Det underlättar vardagen så mycket! Jag kan gå och handla, promenera, fixa i hemmet osv. Skönt att slippa vagnen ibland också.

  Jag gillar också att vara ensam och skrota mem får precis som du ångest om man inte drar iväg och hittar på något!

  Jag har en ergobaby 360. Hade den med första barnet också. Jag kan visa dig hur den fungerar. Fast du vågar kanske inte träffa nya människor just nu! ?

 • Emma skriver:

  Förstår hur du känner. Från början vilja min son inte heller sova i vagnen. men det gick faktiskt över. Försök att gå en promenad när hon väl är trött. Det kan ju bli lite grin i början då om hon helst inte vill sova i vagnen. Men försök då sysselsätta henne och hålla henne positiv. Tillslut om hon då är trött kommer hon nog somna i vagnen också. Du får försöka anpassa promenaderna till de stunder hon i vanliga fall sover liksom. 🙂 För min son var det som en liten period det var sådär, sedan älskade han barnvagnspromenader och det var ju även toppen för mig då jag samtidigt kunde motionera och få frisk luft. Det höll i sig ända tills han var ca 4 år och växte ur vagnen. hehe.

 • Ida skriver:

  Jag känner att jag är så mycket gladare och piggare mamma och jag får prata med nån annan vuxen i vart fall 1 timma om dagen förut min sambo. Så vi träffar ofta nån annan mammaledig kompis för lunch eller promenad eller går till öppna förskolan. Tror att det är viktig att gå ut och göra saker om man vill 🙂 hon kanske kan somna i bärsele ute? Det gör min son

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.