FOODIE

Från att ha hatat att äta till att älska det. Jag ger alltid Lou en egen sked när vi ska äta (köpt en med ”stopp” som gör att hon inte kan trycka ner den i halsen) och sen varvar jag att mata henne och att hon får äta ”själv” från sin sked. Det + lägger i lite i den här tallriken som hon får kladda runt med. Det är riktigt grisigt men hon äter med glädje och det är det enda jag bryr mig om =) Nu har hon slutat helt med ersättning dagtid och äter bara mat. Helt sjukt hur det kunde vända så! När hon var sjuk fick hon bara ersättning och det kanske var den pausen som behövdes för att hon skulle gilla mat.

Favoriten är en klämmis med kyckling, ris & grönsaker. Samt en efterrätt på burk med röda bär, äpple & yoghurt.

Nu ser dagen ut ungefär såhär med mat:

9.00 gröt 1 portion

12.00 lunch (en klämmis mat + efterrätt)

14.30 mellis (smoothie, mosad banan, fruktpure eller något)

16.30 middag (en klämmis mat/burk)

18.30 gröt 1 portion

Sen så dricker hon ersättning på natten som vi ska försöka dra ner på nu när hon är frisk igen och då kommer hon förhoppningsvis äta mer mat!

26 reaktioner på “FOODIE”

 • Amalie skriver:

  Så søøøt!!! Er så gøy når de begynner å spise litt selv. Bare husk at morsmelk/erstatning skal være hovednæring fram til de er ett år, så man unngår jernmangel 🙂

 • Emelie skriver:

  Hej!
  Hur sover hon nu? När och hur länge? ??
  Kram!

  • Alexandra Bring skriver:

   Olika jämt! Försöker få tillbaka vår rutin men nu har hon vaknat ledsen flera gånger per kväll <3

 • Emma skriver:

  Hej! Vilken ersättning har du använt dig av? Vi kommer köra ersättning från start då jag inte kommer amma alls, vill så gärna att det blir rätt men vet också att man får testa sig fram 🙂 Försökt läsa på om de olika märkerna och nu lutar det åt HIPP… Stor kram!

 • Frida skriver:

  Är inte gravid med började lyssna på er podd pga kändes som ni levde samma typ av liv som mig och tyckte det var så intressant att lyssna på hur man blir redo för barn, hur det passar in i ett hektiskt liv, och att ni skulle våga erkänna saker ni inte visste om barn som ni lärt er undertiden osv. Så håller inte med Vickan tyvker ni pratar för lite om barn nu!

 • Nathalie skriver:

  Hej!
  Jag undrar vad stolen som Lou sitter i heter?
  Vi har funderat på en tripp trapp men tyckte den ni har är väldigt snygg:) är den bra?:)

 • Annie skriver:

  Vill bara tipsa om BLW (baby led weaning), dvs att barnet får äta själv och äta riktig mat, den mat som barnet ska äta som stor. Det bästa jag hittat för min son, shit vad bra det är. Han äter alla smaker och äter själv, började vid 6 mån. Barn behöver öva på olika smaker och texturer, och få själva föra maten till munnen, det är så man får dem att bli matglada och inte vägra äta sen. Googla, och hoppas du blir lika inspirerad som jag! En liten som Lo kan tillexempel gnaga på broccoli, äta sötpotatis, leverpastej, färska hallon, pannkaka m.m.
  Och boken ”Smakäventyret” av Anne Fernholm är också fantastisk, önskar jag hittat den tidigare. Beskriver detta med smaker och barn ur en forskares perspektiv.

 • Janet skriver:

  Hej!! Vilken sked är det du syftar på med ” stop ”. Mitt barn älskar att trycka in skeden tills han får kväljningar och spyr ibland upp maten 🙁 haha.

 • Malin skriver:

  Varför lagar föräldrar inte mat till sina barn? Har ni ens smakat på barnmaten? Tänker ni ens på att era barn (som borde vara det bästa o viktigaste i världen) behöver bra mat med högt näringsinnehåll. Har aldrig köpt burkmat till mina barn o kommer aldrog göra det. Lathet kallar jag det!!

  • Oda skriver:

   Nå er det jo strengt tatt sånn at hvert eneste barn er forskjellige og hver eneste familie er forskjellige. Du vet ikke hvilke utfordringer de forskjellige mødrene og fedrene møter på, som kan være grunnen til at de velger å kjøpe ferdigmat på butikken.
   I tillegg så er smakssansen hos et lite barn helt anderledes enn hva det er hos voksne, så om DU synes babymat er fælt betyr ikke det at barnet gjør det.
   Å kritisere andre mødre for slike valg, bare for å fremheve deg selv og ditt «perfekte» mammaliv synes jeg rett og slett er pinlig på dine vegne. La dine valg være dine valg.

  • Hannah skriver:

   Det finns en speciell plats för kvinnor som trycker ner andra kvinnor. Kommer aldrig förstå detta. Vad spelar det för roll om man ger sitt barn ”hemlagad” mat eller köpt, barnmaten idag är väldigt bra och skulle aldrig få säljas annars. Man vill troligtvis mkt hellre ha en mamma som är ödmjuk, empatisk, peppar andra och är glad än en som skriver som du gör och står i köket hela dagarna. Vad ska det bli av dina barn om du lär dem att det där beteendet är ok?? Tänk lite. Finns inget som gör mig så trött. Var snäll, det kostar fan ingenting.

   • malin skriver:

    DU har tyvärr fel. Maten är inte näringsrik. Det är under barnets första år som immunsystemet bildas, och stärks, med rätt förutsättningar. Det får man tyvärr inte från köpmat. Inte DU, JAG eller våra barn. Det tar inte lång tid att laga bra mat, men det verkar inte du ha några kunskaper om enligt din kommentar.

    • Hannah skriver:

     Du verkar inte förstå att det är din attityd som är problemet här. Många här med mig som reagerat på din trista ton. Jag menade; det spelar ingen roll vad du, jag eller Alexandra ger sitt barn för man man ska fan vara snäll och trevlig för det. Så typiskt andra mammor att klanka ner på varandra. Så jäkla trist. Ska vi inte hålla ihop? Aldrig någonsin att pappor skulle ha denna attityd mot varandra. Att man måste trycka ner andra för att må bra själv och känna sig duktig säger en hel del om dig som person. Hoppas bara inte dina barn tar efter din attityd. Och förresten har jag nog bättre koll på mat och allt vad det innebär än vad du någonsin kommer ha. Gå och dra något gammalt över dig!

  • Nathalie skriver:

   Men gud så duktigt av dig att laga barmmaten själv, riktigt imponerad faktiskt!

   Men du vet inte ett skit om folks förutsättningar, dagar, resten av familjen eller ett smack… Så vänligast men bestämt, knip igen kakhålet va? Hur kan man vara så dömande och bara sådär förutsätta att man är lat för man ger burkmat istället för att laga egen….
   Jösses, hoppas även du lär ditt barn att inte följa dina fotspår när de gäller attityd…..

   • malin skriver:

    Jag lär mina barn vad en bra kost är. Det är A o O för att upprätta en god hälsa. Idag äter majoriteten av alla barn en näringsfattig kost som tyvärr bidrar till sjukdomar, nu som senare i livet. Jag ser bl.a vad de serverar i förskolor/skolor, vad mammorna på öppna förskolor ger sina barn. Där kommenterade de flesta att de inte vet vad de ska laga (eller att man ens kan laga egen mat) eller så orkade de inte och tyckte det va lättare att ge burkmat. Det är synd! Okunskap och lathet kallar jag det. Orkar man laga mat till sig själv så kan man väl laga mat till sitt kära barn? Ät burkmaten själv och servera ditt barn bra mat om man nu inte har tid, ork, lust etc. Skamligt!

  • Cecilia skriver:

   Kompetenser/befattningar tydligen en mamma ska ha:
   – projektledare (obv pga allt som ska rattas)
   – kock
   – pedagog
   – sömmerska
   – inköpare
   – sjuksköterska
   – komiker/clown/underhållare
   – pysselexpert (finns väl nån kvällskurs)
   – kritiker och undersökande faktagranskare

   Allt detta ska en mamma tydligen bemästra enbart betalt i kärlek (läs snor, kräk, blöjor och givetvis en hel del skratt) och såklart den nätta summan som man får av försäkringskassan OM man anmält allt rätt. Om.

   ??‍♀️ Kom in i matchen Malin, det är nu år 2018 och din attityd hör hemma på stenåldern som bäst.

   • malin skriver:

    Det va du som skrev det, inte jag.
    Närhet, trygghet och mängder med kärlek tycker jag att man som förälder ska ge samt ge barnet rätt förutsättningar för att upprätta en god hälsa, nu och längre fram i livet. Utan sin hälsa har man ingenting och tyvärr kommer inte den från bl.a färdig mat på burk.

    • Anna skriver:

     Malin, gräv ner din momshaming och backa från internet för idag. Tänk på hur du snackar med andra människor och sköt din egen business. Så himla tröttsam attityd och stil, den gör inte nytta för någon. Hellre än mamma som är glad, lycklig, snäll mot andra och ger burkmat, än en som hackar på andra. Det är väl knappast att vara ett föredöme för sina barn, att trycka ner andra? Fortsätt du laga mat till ditt barn så gör vi andra vad vi känner är bäst för oss och våra barn, okej? Innehållet i barnmatsburkarna kan vi diskutera en gång när du läst vad där är i, de är faktiskt nyttigare än det mesta jag lagar själv. Och som regel alltid ekologiskt 🙂

     • Malin skriver:

      Ja, tyvärr så är det så de flesta tänker kring maten. Det är också tyvärr en av anledningarna till att allegier, adhd, kroniska sjukdomar etc ökar. Jag vet vad barnmatsburkar innehåller, och tyvärr är näringsinnehållet helt borta när man upphettar maten på det sättet som det innebär med burkarna. Sen att burkarna är mer näringsrika än din egna mat är ju ditt egna fel och ansvar.

      Tyvärr, det är jobbigt med sanningen… antingen kan man göra något åt det och skaffa sig kunskap eller så kan man fortsätta stoppa huvudet i sanden och fortsätta med sitt gamla tänk.

    • Cecilia skriver:

     Men ge dina barn allt det du skriver. Jag tycker att du får vara hur du vill som mamma. Och det vore fint om du lämnade det valet till alla andra mammor också och inte plockar upp ditt pekfinger och predikar om dittan och dattan.
     Vad jag menade med mina uppraddningar av allt en mamma ska göra är att det är den bilden sådana som du hjälper till att bygga upp med just de pekpinnarna som du kom med. Alla har ju olika intressen, vissa vill laga maten från scratch och andra vill fokusera mest på att ge sina barn en god finmotorik medan någon annan tycker att det är viktigast att barnen lär sig tala snabbt. Det ena utesluter ju aldrig det andra, men man kan inte prestera guldstjärna-bäst-i-världen på allt. Det räcker (oftast) jättefint att man gör sitt bästa för sina barn.
     Med uppblåsta krav på sig själv och sina medmammor föds bara ångest och dåliga tankar. Så bygg inte på det. Allra helst inte bakom en skärm till en människa som du inte känner.

 • Anna skriver:

  Hej! Vad är det för sked du använder? Min son stoppar alltid in skeden så långt in att han kräks 🙁

 • Anna skriver:

  Adhd av burkmat? Dags att ut från foliehatt-forumen du surfar runt på tror jag 🙂 Lägg ner nu Malin. Alla mammor gör sitt bästa för sina barn. Men att shama andra, det är inte bra för någon.

  • Malin skriver:

   Du ser inte skogen för att träden är i vägen. Du blir vad du äter. Antingen kan du äta dig till en god hälsa, eller så kan du äta dig sjuk. Våra barns immunsystem byggs upp sista månaderna i magen samt den första tiden i deras liv. Tror du då att det är burkmat som är det bästa alternativet då?

   Det är ett känsligt ämne. Jag tycker bara att det är så otroligt tråkigt med denna okunskap och lathet kring kost och hälsa. Våra barn är ju vårat allt och kan man ge dem de bästa förutsättningarna för deras hälsa så borde det vara det alternativet man väljer.

   Jag är säker på att de flesta vill sina barn det bästa men många behöver läsa på och skaffa sig mer kunskap om maten de ger sina barn.

   • Mikaela skriver:

    Men Malin, vad är det du inte förstår? Som så många här ovan försöker säga – du är med mening elak mot andra människor och det är inte okej. Har man ingenting snällt att säga så är man tyst. Lär dina barn det istället.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.