ÄR DU EN HSP?

I veckan la jag upp om HSP på min Instagram. För mig blev det som en ny värld i självkännedom. Varför jag är så känslig för ljud, är så extremt hemmakär, gråter lätt och HATAR tjafs. Ni måste lyssna på veckans podd om ni misstänker att ni är högkänsliga! <3

Lou vaknade 7.20 idag och jag somnade alldeles för sent som vanligt. Tror jag måste lägga mig när Lou ska sova om jag ska orka med den här dagen. Jag har ju lyckats vända lite på dygnet (hur man nu gör det när man har barn) under julen och svårt att komma i ro tidigt. Försöker verkligen men jag får nog börja gå tillbaka till att varva ner någon timme i sängen med meditation och lugn musik. Vad är era bästa knep för att somna tidigt?

5 reaktioner på “ÄR DU EN HSP?”

 • Wallbergz skriver:

  Hej Alexandra!
  I mars förra året upptäckte jag att jag var HSP. Alltså jag fick en helt annan syn på min peronlighet och Älskar mig själv mer änn någonsin idag.
  jag kan gråta till barn filmer, stå mitt i en skog och bara titta och lyssna. Fastnar för musik mer änn någon annan. Köpte boken om HSP som jag håller på och läser. Love Myself!

 • Lisa skriver:

  Så himla bra avsnitt. Vill du lägga ut din sammanfattande lista om HSP på bloggen också? Hade verkligen velat ha den i skrift för att kunna visa min omgivning.
  Jag har läst om HSP och känt att jag är det, men din lista var SÅ spot on och enkel att förstå. Tror mina nära & kära kan ta till sig den enklare än många andra texter jag visat dom för att förklara hur jag funkar.. så svårt. För andra bara ”men vadå, det är ju inte ens högt ljud?” eller ”kom igen vi ser den här filmen” medan jag vägrar för att slippa behöva bearbeta filmen i dagar efteråt.. osv andra situationer där jag har svårt för att bara anpassa mig. Du förstår säkert. Och alla gånger i livet man hört ”du är för känslig”..

  Så, snälla lägg upp listan på din blogg. Taaaaaack isåfall<3

 • Linda skriver:

  Var har du hämtat informationen om HSP? Även jag är HSP men tycket att beskrivningen du ger är väldigt begränsad och delvis felaktig. Det finns en ”fara” med att sprida information som man inte har direkt kunskap om speciellt om den inte är vetenskapligt förankrad. Exempelvis ligger ju HSP och introversion väldigt nära varandra men det finns vesäntliga skillnader mellan den. Man kan exempelvis vara extrovert och HSP samtidigt vilket inte framgår när du berättar om personlighetsdraget. Ange gärna källorna till den information du sprider så människor får en chans att värdera seriositeten bakom den kunskap som förmedlas. Om det kommer från Wikipedia är det i regel skräp exempelvis, kommer det från seriösa vetenskapliga studier är trovärdigheten större. Man behöver liksom inte lipa konstant, vara rädd för skräckfilm eller hemmakär bara för man är HSP, det handlar om att människor med HSP tar inte många fler intryck än andra människor vilket överbelastar våra hjärnor och drenerar oss på energi. Det är ett personlighetsdrag och inget beteende och det är viktigt att påpeka.

 • Malin skriver:

  Mitt bästa knep för att somna är ASMR! Står för autonomous sensory meridian response. Min favorit är ASMR-Dennis på youtube. Jag har konverterat några videos till ljudklipp som jag har på mobilen. När jag inte kan somna/slappna av lyssnar jag på ett och somnar oftast inom 5 min 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.