ATT FÅ LOU ATT SOVA

Nu har det gått såpass länge att jag kan säga att Lou sover hela nätter utan uppvak! HALLELUJAH! Med vissa undantag givetvis t ex ont i tand, mardrömmar osv. Trodde aldrig den dagen skulle komma haha. Jag har varit väldigt konsekvent med henne och det tog sin lilla tid innan hon var mogen att sluta äta.

Det jag gjort från dag 1 är att försöka lära henne att komma till ro själv. Dvs lägga ner henne när hon är trött innan hon somnat efter flaskan när hon var mindre. Hon använder inte napp (hon ville aldrig ha det i början så kändes onödigt, plus hört att barn kan vakna mycket pga dom tappar nappen i sömnen). Däremot har hon haft sin snutte från att hon var några månader. Har även köpt 5 st likadana eftersom min mardröm hade varit om hon tappade den haha! Framförhållning 😉 Så när hon ska sova får hon alltid snutten som hon gosar in i ansiktet och förstår att det är sovdags. På kvällen äter hon gröt kl 19, pyjamas och mys vid 19.30, sen i säng kl 20 och äter då en flaska ersättning (ca 180-200 ml) innan jag säger godnatt och går ur rummet.

Innan hon slutade äta spädde vi successivt ut ersättningen med vatten. Om hon vaknar på natten nu får hon endast vatten, men hon har vant sig att somna om utan mat vilket varit nödvändigt. Det var rätt många uppvak i början men inte alls som förra gången när jag försökte med bara vatten. Då vaknade hon VARJE timme. Om vi får ett till barn kommer jag garanterat fortsätta på samma sätt. På morgonen vaknar hon ca 7.30-8.00 och då myser vi en stund innan hon äter sin gröt. Hennes aptit har växt i takt med att hon slutat äta på natten, men om hon ätit dåligt en dag sover hon oroligt direkt. Så att äta mycket på dagen har varit en annan nyckel! Det tog ca 2-3 veckor att vänja av henne genom att spä ut och inte en enda gång har hon varit ledsen och behövt gråta sig till sömns. Om hon har svårt att komma till ro själv pga orolig brukar jag lägga en hand på hennes huvud och en på magen tills hon kommer in i sov-mode igen.

Sen Lou föddes (pga prematur) har hon alltid haft bestämda tider för allt. Jag har sen hon var 4 månader kört på rullavagns sovschema. Då uppdateras tiderna beroende på deras ålder. Rekommenderas varmt! Vet att vissa har mirakelbarn som bara sover av sig själva men Lou ville äta var tredje timme innan vi vande bort det. Hon åt så mycket på natten att hon alltid kissade genom blöjan och blev klarvaken om vi bytte när hon sov, och hon ville inte heller äta mycket alls på dagen. Förut var Lou aldrig hungrig på morgonen men nu är hon det och det känns som ett tecken att hon åt lite mycket nattetid.

Det var i alla fall en summering av hur vi gjort. Jag har skrivit flera inlägg om rutiner :*

12 reaktioner på “ATT FÅ LOU ATT SOVA”

 • Michelle skriver:

  Gud så skönt, heja er! Min dotter är 6 månader snart men har blivit en sämre sovare på äldre dagar… hon älskar också att gosa in sig i sin snuttis men jag är så nojig med den o vill alltid vänta tills hon somnat sen tar jag bort den. Hur gör ni? Jag tror hennes sovning skulle bli så mycket bättre om den låg kvar och hon kunde ta den när hon vaknar och söva sig själv.. måste sluta noja??‍♀️

  • Alexandra Bring skriver:

   Åh jag har aldrig oroat mig över snutten. Känns som att dom är gjorda för att ha i ansiktet <3

 • Johanna skriver:

  Hur gammal var Lou när du började spä ut med vatten? ?

  • Alexandra Bring skriver:

   Jag har världens sämsta minne men tror vi började med det i december innan hon fick första tanden, så typ 9 månader! ?

 • Emma skriver:

  Konstig fråga kanske men vilken temperatur har ni på vattnet? Tar ni kallt direkt från kranen eller kokas de upp innan och är rumsvarm? ?

  • Alexandra Bring skriver:

   Jag har aldrig vant Lou med värmd ersättning så hon får vatten direkt från kranen! Brukade göra i ordning en flarra innan jag somnade så blev typ rumstemp 🙂

 • Sanna skriver:

  Tack för en jätteinspirerande blogg! Tack vare dig hittade vi också till rullvagns sovschema vilket varit guld värt 🙂 Vår lilla tjej håller också på att sluta äta på natten. Mycket nya ruiner i och med mer mat, tänder etc. Undrar hur ni tänker kring tandborstning på kvällen? Vi är lite i valet och kvalet om vi ska fortsätta med flaska precis innan sova eller om vi ska börja vänja henne direkt vid att borsta tänderna efter att hon ätit. Skulle vara spännande att höra hur ni tänker kring det!

  • Alexandra Bring skriver:

   Jag har läst att välling är dåligt för tänderna men jag vet inte vad som gäller ersättning? Jag tänker i alla fall köra vidare på det tills hon blir lite större och kanske inte behöver den där sista flaskan :)!

 • Selle skriver:

  Hej!! Tack för världens bästa inspo ang rutiner mm. Är också rätt konsekvent och min pojke som är 9 månader som också somnar själv när jag lägger ner honom i sängen då jag tränat som en dåre. Han är superduktig och äter inget på natten, vissa nätter inga uppvak och vissa nätter flera uppvak, lite oklart varför, ibland räcker bara nappen men ibland försöker han somna om men det går liksom inte utan han är uppe och sitter i sängen själv och gör inte mycket ljud ifrån sig men kan ibland efter en bra stund bli lite gnällig och behöva hjälp att stoppa om sig igen, ibland behöver han komma till vår säng(vi pratar om vid ca 7 på morgonen), han sover 21-9. Jag gör precis som du han får gröt 19 sen får han (dock välling) vid 21 i hans säng när han ska sova. Kan de höra ihop med det, att han somnar av maten typ och därav inte sover lika bra på natten? Läste ju nu att det också ger ersättning i sängen, hur tänker du där med att försöka att inte koppla ihop mat och sova? På dagen lägger jag min lille i sin säng går ut och sen somnar han själv, han är verkligen super duktig det är bara natten han krånglar lite.. några tips?
  Kraaaam❤❤

 • A skriver:

  Min son har somnat själv den han föddes men vaknar ändå 3-6 ggr per natt äter inget på natten

 • Kelsey skriver:

  Åh skulle du inte kunna göra en kategori för dessa inlägg? Tack för såna bra tips och så intressant att läsa när man är i samma sits ?

 • K skriver:

  Hej! Vilken sorts ersättning använder ni och blandar du pulvret med vatten direkt från kranen eller kokar du/använder micro och blandar med varmt vatten? Kokade du vattnet när hon var yngre?
  Hur får du henne att komma till ro och somna om utan att behöva använda flaskan? ? Tacksam för tips. Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.