PERFEKT HELG

Hej fina! Har haft en helt perfekt helg som jag tänkte dela med mig av i ett inlägg sen när Lou inte kommer vakna! Kom precis hem från gymmet och hon kommer vakna när som =)

Istället tänkte jag fråga er en sak. Ni som har fler än ett barn. Hur länge är det mellan era barn och hur har ni känt kring det? Jag har alltid tänkt att jag vill köra ”två snabba” men efter den här magsjukan och sömnen på slutet känner jag bara att jag inte vet om jag är mentalt redo för att börja om den karusellen. Vet såklart att det inte är en självklarhet att det går att planera eller att det ens kommer gå, men är ändå lite nyfiken. Lou är ju fortfarande SÅ liten så det kommer ju inte hända NU men innan tänkte jag att det kanske ska vara 2-2.5 år mellan. Förstå att det är 1 år och 9 månader mellan mig och Vickan. Jag var tydligen världens softaste bebis som alltid sov så kanske därför haha!

På tal om något helt annat – PODDEN finns uppe! I veckans avsnitt pratar vi om osäkerhet som mamma, hur det skulle kännas om ens partner kollar porr och massa annat. Tyckte det blev ett roligt avsnitt ändå. Det roliga var att jag tvingade i mig kaffe för att få lite energi (gillar inte kaffe) men var lika trött ändå. Sen kommer min kille häromdagen och frågar varför jag köpt koffeinfritt kaffe… så drack jag två i onödan, haha jaja! Somnade gott på kvällen i alla fall 😉 Känner också att jag fått lite glow i min hy sista dagarna?! Kanske pga en ny produkt jag testat. Pratar om den i podden också (teaser men lovar att jag kan skriva det här om ni inte orkar lyssna, fast ni borde det ;)))) heheheeee). Nä nu ska jag andas lite innan Lou vaknar. Har verkligen varit igång hela dagen!

116 reaktioner på “PERFEKT HELG”

 • Emma skriver:

  Jag har 1 år och 4 månader mellan mina tjejer. Stora har nyss fyllt 4 och lilla fyller snart 3. Dem har underhållt varandra så bra ända från start! Sovit bra alltid med, förutom vid sjukdom. Tacksam för att dem kom så tätt och önskar att dem håller ihop när dem blir äldre med ♥️

 • Sandra skriver:

  Vi har en dotter på 9 månader ( föddes 20/4-18 ) och väntar vårat andra barn som oxå kommer nu i april ( bf 7/4 ). Det blir inte ens ett år mellan dom. Haha man körde ju som på! Vi vill inte vänta några år för att göra om detta med blöjor och vara vaken på natten osv. Kommer förmodligen bli sjukt jobbigt men sen är det klart kände vi.

  • Alexandra Bring skriver:

   Men shit!!!! Nämen tänker lite samma. Dock kanske jag drar ut på det liiiite mer än så ? heja er!

 • Ebba skriver:

  Mellan mina är det 3 år. Min äldsta fyller fyra nu och lillen 1 i april. Jag är typ sugen på en till hahaha. Men det är nog för att lillen är sååå lugn och världens goaste. Man gör ju som man vill men vill gärna ha ett till så att det inte blir riktigt 3 år mellan. Ser ju att de kan få mer utbyta osv om de är närmare i åldern. 🙂

 • Linda skriver:

  Hej! Älskar eran podd och din blogg. Jag har två täta (1,5 år mellan dom) och såhär resonerar jag det.

  Klart det är intensivt, men underbart! Jag tror man får igen ”dom intensiva” småbarnsåren när barnen blir större och dom har stort utbyte av varandra! Lekkompis genom hela livet ?

  Sen tror jag att man aldrig riktigt blir ”redo” för syskon. Precis när man skaffar första barnet så blir man inte riktigt heller redo i förväg.

  Och sömnen, det fixar du! Alla tar sig genom det på ett eller annat sätt.

  Syskon är det finaste man kan ge. Och jag tycker det är skönt att överstöka småbarnsåren på en och samma gång så man inte behöver ”börja om” senare.
  Kram

 • Maria S skriver:

  Vi har strax under 2 år mellan våra tjejer. Nu är de 4 och 6 år. Så här i efterhand förstår jag inte varför vi skulle ha så bråttom haha. Första halvåret med nr 2 är nån slags bubbla för mig för vår nyblivna 2-åring sov katastrof och på det skulle man ta hand om en nyfödd. Nu är det dock super! De leker med varandra och roas av samma leksaker/barnprogram etc. Hade jag gjort om så hade jag nog önskat 2,5-3 år (går såklart aldrig att bestämma med önska kan man). Ju tätare man har ju snabbare har de ju dock behållning av varandra vilket är positivt. Jag är dock glad att vi har 2 skol-år mellan våra… då får de lite olika kompisar och så.

 • Johanna skriver:

  Har prick 2 år mellan mina. Tycker det var lagom 🙂 självklart blir det lite jobbigt i mellan åt. Man får vara snäll mot sig själv speciellt första bebis året. Men det är en mysig tid också. Dom fyller 4 och 2 i sommar och leker bra ihop nu 🙂 kul att se.

 • Amanda skriver:

  Jag födde en son april -18 och vart gravid igen i december -18 så det blir syskon i september 🙂 båda barnen var helt oplanerade och sambon hade hellre väntat 5 år men det ska bli såå mysigt? blir 16,5 mån mellan barnen. Känns skönt att köra på medans man är inne i det.

 • Rebecca skriver:

  Vi har fyra år mellan barnen, fick första när jag fortfarande gick gymnasiet så därav fler år mellan för att göra klart skolan och jobba upp sgi:n lite. De har väldigt stor glädje av varandra sen start och storebror har alltid varit så pass mycket större och velat hjälpa till! Skönt att han var lite självständig också när lillebror kom. Nu är de två och sex och storebror vill fortfarande hjälpta till med kläder och läsa för honom osv. Sugna på en trea men tror det blir minst fyra år mellan igen för vår del? (om vi har turen att bli gravida igen dvs)

 • Linda skriver:

  Och en till viktigt fördel är att barnen är ofta ganska ”synkad” med varandra med rutiner när det är täta syskon, iallafall mina. Så det är värt att tänka på ?

 • Haidie skriver:

  Jag har exakt 3 år (och fyra dagar) mellan 1 och 2 samt 2,5 år mellan 2 och 3. Men skulle ändå säga att det där halvåret är en stor skillnad. Vid 3 har jag upplevt att de varit lite mer självständiga och inte krävt min uppmärksamhet lika mycket samt att de förstått bättre när man förklarat att man måste ta hand om bebis först så de får vänta. Även det positiva att det iaf för vår del bara handlat om ett blöjbarn. Trots att det är dryga tre år mellan dem så leker de sjukt bra tillsammans även när en av dem har kompisar hemma. Och då bör tilläggas att de idag är 10, 7 och 4,5 år och detta har varit genomgående sen de föddes.
  Jag tycker att tiden varit lagom mellan dem och man har hunnit med de första faserna innan nya bebisen kommit. Jag hade inte velat ha dem tätare…men då vet jag ju inget annat heller ? hade säkert gått jättebra oavsett ?

 • Riina skriver:

  Hej!
  Jag har en son på 1år 7mån och en dotter som är 2mån? riktigt mysigt att få barn med bara så lite mellanrum, allt har varit mycket lättare en vad jag tänkte! Ingenting att vara orolig över?
  Älskar verkligen din blogg och ert podd?

 • anna skriver:

  Jag har 18 månader mellan mina pojkar och varit själv större delen av tiden. Visst är det krävande och jobbigt men samtidigt har dom då även varandra och leka med och det har nog även räddat mig själv när jag varit väldigt trött!
  Sedan tänker jag att man blir av med alla ”småbarns sjukdomar”, blöjor och allt sånt som hör till ganska snabbt också och man inte blir lika ”låst”

 • Malin skriver:

  Vår lilla tjej fyllde precis ett den 30e januari och due date för nästa är 4e april så kommer vara 14 månader mellan dem. Vi trodde inte att det skulle gå så fort att bli gravid igen iom att jag helammade men tji fick vi ? på ett sätt känns det ändå bra eftersom vi är mitt upp i allt vad uppvak, blöjor och tandsprickning heter så lika bra att köra på i några år till. De flesta i vår närhet som väntar känner nu att de inte vet hur de ska klara av att gå igenom det igen och samtidigt fylla behoven deras två-treåringar kräver. Kram

 • Zana-fatima skriver:

  Mina barn är det 1 år och 6 månader i mellan! Min son är 1,5 och min dotter är imorgon en månad! Visst är det tufft men det är också precis lika mysigt. Dom kommer ha varandra hela livet. Vara bästa vänner och alltid gå igenom ungefär samma faser samtidigt så jag tycker helt klart att det är värt det. Jag är oftast ensam med dom också då min man jobbar i skift (natt osv) PLUS spelar fotboll på hög nivå, och ÄNDÅ så funkar det. Så jag tycker absolut du ska köra <3

 • J skriver:

  Jag har en tjej på 3.5 år, en kille på lite mer än 1.5 år och en bebis i magen som kommer i juni/juli. Det skiljer 20 mån mellan de två ’äldsta’ och det blir ca 2 år mellan 2.an och 3.an. Vi ville ha barn ganska tätt och har inte ångrat en sekund på det. Dom har jätte kul i hop redan! Visst är det jobbigt med väldigt lite sömn i perioder och man känner sig helt färdig ibland, men jag tror det är jobbigt att vänja sig vid mer sömn och lite enklare fritid och sen gå tillbaka till att ha en bebis igen också. Det blir dock spännande att se hur det blir att ha tre barn under 4 år ??

 • Madelene skriver:

  Vi har en liten på 17 månader. Har precis tagit bort mitt preventivmedel och hoppas bli gravida snart igen, vill gärna ha 2-2,5år emellan barnen, gärna inte över 3 år i alla fall.. bara hoppas det går snabbt att bli gravid igen ?
  Gör gärna bort dessa småbarnsår med blöjor, vakna nätter (även om första sovit hela nätter 21-10 sedan han var fyra månader gammal) och liknande, och att de får vara hyfsat nära varandra i ålder och ha varandra som lekkompisar genom hela livet ??

 • M skriver:

  Hey!
  Jag har 1 år och 11 månader emellan. Jag tyckte de va perfekt. A hann aldrig förstå att hon skulle bli svartsjuk ? dock va F världens lugnaste bebis som bara låg och chilla på golvet i 10 månader ?? han hade kolik som liten men eftersom A sov hela natten och även sov middag som kunde jag oxå passa på att sova. Jag hade inte önskat något annat mellan mina barn. Men de finns ju för och nackdelar med allt. Jag kan få lite ångest av att jag inte njöt mer med första eller fick panik när jag plussade på stickan med F och tänkte typ, tänk om jag inte älskar denna bebisen lika mycket och vi har de ju bra vi tre. Men nu är de självklart och fan va jag älskar honom, båda två ❤️ ??

 • Tilde skriver:

  Min man är 14år äldre och har två barn sen innan. Mellan dom är det 2 år och enligt min man var det en bidragande orsak till att han och exet separerade. Dom brände ut kärleken på småbarnsåren. Nu har vi en son på 9mån och hans storebröder är 14 och 16. (Fördelen med så stor åldersskillnad är att dom kan barnvakt om några år) Vi vill inte ha fler. Vi tror att vi skulle bränna ut oss också.
  Men jag tror att tätt är fint om man har en stabil och kärleksfull relation. Om man är ett par som verkligen kämpar ihop som ett lag när det är som värst och kan skratta ihop. Då kan man nog även njuta till tusen.

 • Frida skriver:

  Jag tror inte att det spelar jättestor roll hur många år det är mellan kidsen, det är en omställning hur man än gör. Och den största omställningen kanske ändå är för 1:a barnet? Enligt mig är omställningen större från 1 till 2 barn än vad det var att gå från inga barn till 1.
  Jag har 3 år mellan mina och det är både helt fantastiskt och svinjobbigt, som föräldraskapet är.

 • A skriver:

  5 år mellan mina pga flera missfall. Omställningen mellan 1-2 var större mn 0-1.

 • Caroline skriver:

  Jag har 2 år och 5 mån mellan mina pojkar som idag är 3,5 och 1 år. Det har varit en jättebra ålder att ha emellan för när jag hade en nyfödd att amma så kunde stora killen sysselsätta sig med pussel och var lite mer självständig. Nu leker dem jättefint tillsammans och stora killen säger att lillebror är hans bästa vän. Dem får en lillasyster om en månad men borde lösa sig med lite över 1 år emellan också, ser mest att det är skönt att få det överstökat så får man sova sen, haha. När dem fyller 3 börjar dem kunna sova hela nätter utan några uppvak (händer såklart ganska ofta ändå att han vaknar, men dem flesta nätterna med 3,5-åringen är bra) så känner inte för att dra ut på den tiden med uppvak, blöjor och välling onödigt länge. 2 år emellan tror jag är en toppenålder, så hinner du återfå lite krafter. Och man blir mindre trött med 2:a barnet…kroppen utgår liksom från en annan trötthetsnivå än vid 1:a barnet så skillnaden blir mindre, om du förstår hur jag menar 😉 syskon är ju det bästa som finns! Kramar och lycka till!

 • victoria skriver:

  Jag fick två tätt, blev gravid när min första son var 6 månader. Det är alltså 14 månader mellan mina två pojkar. Nu i efterhand förstod man att det var lite galet att få barn så tätt, men också helt underbart. Vi ångrar inte en sekund att vi fick tätt. Helt underbart att se killarna så tighta och kärleken dem har till varann är oslagbar!!! Men det är klart att det kan va jäkligt tufft imellanåt. Men det var tuffare första året.

 • Caroline skriver:

  Hej! Vi har 15mån mellan storebror och lillasyster och jag avråder ALLA att skaffa barn tätt! Sedan var ej lillasyster planerad (blev alltså gravid när sonen var 6mån och gick 13 veckor ovetandes). Iallafall, jag var gravid hälften av mammaledigheten och kunde ej njuta till fullo. Sedan en bebis till som inte går att njuta av tillfullo då man har storebror att ta hand om också. Känns verkligen som 2 bebisar (nu är de 2 år respektive 9 månader). Men fy! Värsta (och såklart bästa) vi gjort men hade vi fått kunna ändra någonting så är de ålderskillnaden. Det är stor svartsjuka, sömnlösa nätter där vi just nu sover i separata sovrum med ett barn var.. man känner sig otillräcklig till 100% då båda behöver uppmärksamheten. Jag har vänner som har några år emellan sina barn och det är verkligen sån skillnad! Är storasyskon minst 3 år äldre är allt toppen. Jag hoppas ni väntar, för er egna skull 🙂 tyvärr har vi det skittufft. Men har man en drömunge som sover hela nätter och är tyst så är det en annan femma. Kram

 • Maris skriver:

  Jag är 30 år och har 3 barn. Två tjejer på 9 och 11. Sen fick vi en son för 1år sedan. Det är sant som dom säger. 1 barn är 1 barn, men två är som 10. Men idag är det det bästa jag har gjort. Tjejerna har alltid varit väldigt beroende av varandra och framförallt haft en enorm glädje av varandra. Idag är jag så tacksam att jag vågade, och att det blev som det blev. Sonen var inte planerad, men WOW vilken enorm lycka han kom med. Tjejerna är nu de bästa hjälpredorna man kan ha och han är som ett litet lyckopiller i familjen. Dendär sista pusselbiten som saknades. Nu är han 1år och jag vill ha en till….. Barn är meningen med livet och ingen kan få mig att känns mig lyckligare än min lilla (stora) familj. Jag är jo bara 30? Hinner jo minst 2-3 till. Hihi. Får väl se om sambon tycker likadant 😉

 • Annichen skriver:

  Jag har fyra barn & ett femte påväg. Dom fyller 8 7 5 & 4 i år. Så jag har fått alla tätt, dom har varit ca 6-7 månader när jag blivit gravid. Förutom 2an som var 1 år när jag blev gravid igen & 4an som var 3 när jag blev gravid nu med 5an.
  Det har varit tufft vissa gånger, väldigt intensivt. Men dom är ju så tighta & leker bra tillsammans, såhär i magsjuketider går allt bara runt runt & en magsjuka är inte över på en dag direkt så det kan bli väääldigt kämpigt.. Hoppas verkligen att det kommer enbart finnas fördelar när dom blir äldre/vuxna & kommer ha kul tillsammans 🙂
  Planen nu är att få femman sen en sexa tätt inpå igen 😉

 • Linnea skriver:

  Jag fick mitt andra barn för 16 dagar sedan och det är knappt 1år och 9mån mellan mina pojkar!
  Min stora åkte på magsjuka för tre veckor sedan alltså när jag hade 2 dagar till bf, INTE kul..
  sen åkte han på magsjuka nummer två i veckan när bebis var 10dagar.. ännu mindre roligt ?
  Annars ser jag framemot att dom är så pass nära i ålder ändå, även om det självklart kommer vara tufft i perioder så känns det rätt för mig!
  Lou är ganska liten än, det hinner hända mycket innan nästa isf skulle komma ?
  Kör på säger jag!!

 • Alexandra skriver:

  Har 3 år mellan mina och tycker de varit helt perfekt!

  Ville först haft tätt emellan men när vi väl hade första kände jag att jag ville låta henne vara liten och kunna ge henne all min tid.
  Självklart hade dom kunnat börja leka med varandra tidigare om de varit tätare men dom har redan väldigt mycket utbyte av varandra (snart 4 och snart 1). Sen att de visade sig att jag fick 2 bebisar som inte gillar att sova gjorde att jag vart mer lättad av ålderskillnaden ?

  När dom väl blir stora tror jag inte ålderskillnaden spelar så stor roll, har själv 4 syskon och äldsta är 5 år äldre än mig och yngsta är 5 år yngre än mig och vi har jätte bra kontakt och umgås mycket.

  Tror de blir bra hur man än gör ?

 • Natalie skriver:

  Det är 2 år och 3 mån mellan våra tjejer! Vi skaffade ”tätt” för barnens skull 🙂 så de har varandra tätt när de växer upp, när de är vuxna spelar det dock ingen roll om det är 2,4,6 år emellan tycker jag 🙂
  Skönt att barnen är tätt när man ska hitta på aktiviteter framöver, så det inte skiljer allt för mycket och är intresserade av helt olika saker <3

 • Lina skriver:

  Jag har 1 år och 2 månader mellan mina tjejer. Min lilla är 5 månader nu och den stora ca 1,5 år.
  Det var inte helt planerat men eftersom vi redan är inne i småbarnsfasen kunde vi lika gärna köra på. Man är ju van!
  Vissa dagar är sjukt jobbiga i och med att jag ofta är själv med två små sjövilda tjejer men mer ofta tycker jag det är helt fantastiskt.
  Att få ett syskon var det bästa som kunde vända, jag hade inte velat ha det på ett annat sätt.

  Mellan mig och min storebror är det ungefär samma åldersskillnad och det har varit min bästa vän genom hela livet. Det må ta lite på krafterna som förälder men ett syskon är det bästa man har. Och det är så fint att se deras relation redan nu. Dom tycker inte om att vara utan varandra.
  Helt fantastiskt!

 • A skriver:

  Har två barn, en på 6 och en på 2, så 4 år mellan dom.
  Vi är väldigt glada att vi väntade! Dels för att vi fick så mycket ”egentid” med dottern, sen att hon var så självständig när sonen föddes. Största omställningen var def från ett till två barn än bara ha ett barn. Dottern hjälpte till mycket, hon ville gärna det & gör det än, hon försod om man behövde vila en stund tex bla när han var bebis. De leker jättefint! Hittat på massa skoj ihop! Han lär sig så himla mycket från sin storasyster. Det är väldigt sällan de är sjuka samtidigt (om det ens har hänt ngngång) då äldsta hunnit utveckla sitt immunförsvar. Så mao: väldigt glad att vi väntade ???

 • Linnea skriver:

  Det är 4.5 år mellan mina tjejer. Den yngsta lika gammal som Lou. Bästa beslutet för oss. Stora tjejen klarar mycket själv. Klä på sig, gå på toaletten, äta etc. Hon älskar att leka med henne, och visst det kanske hade lekt mer när de är äldre om de hade varit närmare i ålder men det handlar om så få år innan ”åldern inte har någon betydelse” igen. Jag älskar att jag har haft så mycket tid med min stora tjej. Kunnat göra då mycket tillsammans som inte är lika lätt med två barn och framförallt inte med en bebis.

  Det är garanterat jobbigare att ha täta barn, men sen ja.. Det blir ju ”enklare”(mindre intensivt men andra problem) ju äldre de blir. På ett sätt kanske det är skönt att ha det överstökat. Men att få en bebis efter 4.5 år var helt underbart och stora tjejen har verkligen hjälpt mig mycket. Leka med medans jag lagar mat, underhålla när man inte själv orkar ?

 • Josefin skriver:

  Mellan mig och min syster är det 14 månader. Jag hade aldrig velat ha det på något annat sätt. Även om lillasyster inte var planerad att komma så tidigt, blev allting väldigt bra!! Vi är så himla nära och har alltid haft varandra. Och så skönt för mamma och pappa att vi alltid haft varandra, Underhållet varandra och tagit hand om varandra. Vi är en så stabil fyra eftersom vi har gjort allt tillsammans och alltid haft åldrarna inne samtidigt.

 • Maja skriver:

  Har två med knappt 2,5 års ålderskillnad. Fördelar med ålderskillnaden är att stora var stor nog att sluta sova på dagen, blöjfri, kunde roa sig själv längre stunder mm när lillasyskonet föddes. Samtidigt är de nära nog för att snabbt få utbyte av varandra i lekar och intressen. Nackdelar kommer jag faktiskt inte på några. 2,5-3 år upplever jag som optimal ålderskillnad. Tätare ålderskillnad är för intensivt för mig och längre innebär en tydligare omstart med småbarnslivet.

 • Emma skriver:

  2,5 år mellan mina. Tycker det varit bra. Känner tacksamhet över att de inte var närmare i ålder.
  Lillebror är 1,5 år nu och de leker ofta tillsammans.

 • Maja skriver:

  Vill även tillägga att omställningen från 0 till 1 barn var så mycket större än från 1 till 2. Med ett barn är ju livet redan barnanpassat, klart det blir mer intensivt med ett barn till, men de stora förändringarna var redan gjorda.

 • Linnéa skriver:

  Vi har tre döttrar, två hyfsat täta och en sladdis. Mellan de första två är det 1 år och 8 månader och sen dröjde det 6 år innan trean kom. Jag var inte fyllda 19 än när första kom och drygt 20 när andra kom. Alltså visst var det körigt med en bebis som hade kolik och aldrig sov och en liten som vaknade 5 varje morgon och jag somnade ibland sittande mitt i en sagoläsning, hehe. Men alltså man gör bara det man ska. Jag tror dock att det gick så ”lätt” just för att vi var så unga och hade inte vart vuxna med egentid innan så vi visste inte annat. När trean kom trodde jag naivt nog att det skulle bli lättare för jag är äldre och har gjort det förr. Tji fick jag. Hon är den lättaste av de tre barnen men det var mycket jobbigare. De stora tjejerna är BÄSTA vänner, så jävla värt att ha dem tätt. Fick jag bestämma skulle trean också få ett småsyskon lika tätt för det är så jävla fint. Men man är tydligen två om att bestämma… och de här sjukperioderna. Körigt som fan, men de går över och är jävligt få ändå. Man överlever.

 • B skriver:

  Håll i hatten!! Det är 1 och 5 månader mellan första och andra också blev jag oplanerat gravid så det är 1 år och 3 månader mellan andra och tredje så Tre barn på Tre år! Det är såklart riktigt tufft men samma rutiner på alla och man är ändå inne i denna karusell. Dom har varandra och kommer att växa upp tillsammans.

 • Meems skriver:

  Hej, vi har 13 månader emellan våra barn och det har varit super tufft periodvis, särskilt i somras/höstas när dom var sjuka hela tiden..
  Nu är dom 21 mån och 8 mån och det börjar gå lättare, även om man vissa dagar vill klösa sitt hår.
  Men jag vet också att dom kommer att ha så stor nytta av varandra när dom växer upp och är så nära varandra.
  Det är bara att köra när man känner sig redo, det kommer bli tufft även om där är större åldersskillnad.
  Lycka till när det väl är dags!
  Kram

 • Linn skriver:

  Har 3.5 år emellan mina. Skönt att min stora går på toaletten själv, pratar och är självständig och kan både hjälpa till och klara av saker själv. Skulle nog inte gjort annorlunda om jag fick göra om det.

 • Janni skriver:

  Vi har 2,5 år men 3 kalenderår mellan våra flickor. Ville också ha tätt mellan barnen men insåg när Nea va liten att jag ville kunna njuta av att bara ha ett barn ett tag innan man gick på karusellen igen. Sen gick vi mycket efter när Nea kändes lagom för ett syskon. Vi tyckte det va skönt hon kunde prata och klara av lite saker själv innan lillasyster kom ?. Det gjorde mycket saker enklare när man är ensam hemma med två små ?

 • Lina skriver:

  Har två flickor, ena på 20 månader och den andra är 5 månader. Vi kände att det kanske kommer vara tufft det första och en tid framöver men perioden med sömnbrist kommer ju troligtvis inte komma tillbaka efter att det minsta blir större.
  Vi har knappt märkt någon svartsjuka eller liknande alls faktiskt eftersom stora inte brydde sig när lilla kom och så länge man fortfarande lägger mycket uppmärksamhet på den stora så tycker jag att det inte är några problem.

  Enligt oss är inte småbarnstiden speciellt roligt, mycket tjafs och trötthet så hellre att det är över inom några år än att dra ut på det.

  • Lina skriver:

   Kanske ska tillägga att vi har haft mycket hjälp från familj i sjukdomstider och att vara gravid med foglossning och en liten hemma är inte alltid så lätt men man klarar det. 🙂

 • Patricia skriver:

  Kommer ha ca 2 år mellan barnen. Storasyster fyller två år i april i år och lillasyster är beräknad i maj. Vet inte hur det kommer bli men tänker mig att de löser sig och man gör de bästa av det. Många av mins vänner ha 2-2,5 år mellan barnen och har gått bra ?

 • Vernesa skriver:

  Jag har tre barn ..
  2 år och 10 mån mellan de två äldsta
  Och exakt 2 år mellan nr 2 och 3 .. Kan säg som så att de tio månaderna var stor skillnad.. Så mkt lättare .
  Jag är dessutom hemmaförälder så kan säga verkligen att 3 år mellan är perfekt enligt mig .. Men planera kan väl få göra ?
  Oavsett som de blir så tar man sig igenom och klarar vardagen ?

 • Elin skriver:

  Vi har två pojkar med 1,5 år emellan ganska exakt. Lillebror var beräknad på storebrors 1,5-årsdag men kom ett par dagar tidigare. Det har varit svettigt stundtals, men nu är det värt allt för för det mesta är killarna bästisar (de är nu snart 2 resp 3,5 år gamla). Folk hade sjuuuuukt mycket åsikter om att vi skaffade två så tätt, stundtals lät det som att vi hade gjort lillebror redan på BB typ, haha. Men vad fan, folk tycker ju alltid en himla massa.
  Nu är jag väl iofs rätt öppen för en ev nr 3, men annars gillar jag ju tanken på att liksom ha gjort graviditeter och spädbarnstid under en kort period så att man nu kan ha en himla massa skoj med sin lilla familj! 🙂 <3
  Hur ni än gör kommer det ju stundtals va svinjobbigt men samtidigt så såååå värt!!! ?

 • J skriver:

  Jag har tre barn, mina första två är det ett år o 9 mån mellan o tredje är de 5 år mellan.. vår andra var en hoppsan men var så välkommen ändå! Jag tycker att det varit jättetufft trots att båda sovit väldigt bra från start. Det är otroligt mycket bråk från morgon till kväll (nu är de 6 o 8 år gamla) men visst har dom mycket glädje av varandra också.. det jag kan känna med min tredje nu (1 år gammal) är att det varit SÅ mycket enklare när de äldsta är så stora att man kan förklara o prata med dom på ett helt annat sätt, de har kunnat hjälpa till osv.
  När tvåan kom så var ju äldsta så liten att det mest var ett enda passande, aldrig kunna lämna dom ensamma en sekund (första tiden) tillsammans, o enda stunden man fick tillsammans med tvåan var när äldsta sov o var på förskolan, annars fick tvåan snällt ligga själv medans man jagade efter äldsta ? jag hoppas verkligen att mina tjejer kommer ha glädje av varandra när de blir äldre! Fördelen är väll att de oftast inte blir så mycket avundsjuka när de får syskon tätt.. tror minst 2,5-3 år mellan är bra!

 • Sanna skriver:

  Jag har 4 år mellan mina. Främst för jag var relativt ung när jag fick min första och sen tänkte jag att det skulle vara skönt att slippa ha två blöjbarn. Nu fick jag dock tvillingar så det blev två blöjbarn ändå ? men tycker omställningen från 0-1 var mycket jobbigare än 1-3 ? annars tror jag inte det spelar så stor roll, man finner sig i situationen ändå ?

 • Sandra Franksson skriver:

  Hej
  Mellan mina tjejer är det 2 år + 3 veckor. Va inte meningen att det skulle bli så tätt. Men då vi hade svårt att få till första så tänkte vi att det är säkert lika svårt med andra :p Stora är 2 år + 7 mån och lilla är 7 mån. Jag upplever att det är såååå mycket lättare med barn nr 2. Men kan oxå bero på att stora tjejen aldrig gillat att sova (vaknade 1g/h första året) å nu vaknar hon kanske 1-2g/natt. Såklart är det väldigt tufft med två små men dagarna går fort och man blir svinbäst på att städa å ha tusen bollar i luften 😉 Dessutom är man aldrig själv ? .. alltid nån som gör en sällskap på toa.
  Var dock lättare att få tid för träning å hälsosam kost med bara ett barn.

 • Saga skriver:

  Jag röstar på tätt ? för er skull säkert skönare med lite år emellan men för barnens skull super kul med tätt.
  Jag har tvillingar på två år och jisses så de leker! Roligaste ever (och svettigaste såklart?)

 • Julia skriver:

  Jag är en av dom som absolut inte förstår varför folk har så bråttom, man vill ha det ”överstökat, lika bra att få det gjort”. Barn är väl inte något man vill ha överstökat?! Jag tycker vart barn ska ha sin tid, varför stressa så? Tror det tyvärr är en bidragande orsak till skillsmässor. Det skiljer 4 år mellan mig och min syster och det är HELT perfekt. När vi var små lekte vi med varandra men sen när barn bli äldre så är det väl snarare ”uuut ur mitt rum” oavsett hur tight det är mellan barnen. Sen hittar dom tillbaka till varandra när tonåren är förbi kanske. Min syster har varit min mentor i livet, henne jag kunnat fråga om ALLT, just tack vare att hon är äldre och har mer erfarenhet. Hade jag varit er hade jag väntat och gett Lou all er tid, utforska världen med henne och bara njuta. Har själv en ettåring och tänker minimum 3 år mellan ettan och tvåan!

 • Paulina skriver:

  Det är precis två år mellan mina flickor. Innan min första hade fyllt 1 kände jag mig inte aaaalls sugen på en till, tänkte att jaja vi får väl typ genomlida det för att vår dotter ska få ett syskon haha. Kändes såå jobbigt att behöva gå igenom samma procedur igen med allt vad det innebär med en bebis… men strax efter dottern fyllde 1 infann sig världens sug efter en bebis till. Och jag upplevde det inte det alls så jobbigt andra gången med bebis. Vad mer trygg i mig själv då och stressade inte upp mig för småsaker. Sen har lillasyster alltid varit typ världens nöjdaste bebis som sover 3h på dagen fast hon snart fyller 2?. Jag är såå redo för nr 3 nu❤️❤️

 • Jenn skriver:

  Jag kommer ha 2 år mellan mina när lillan kommer. Hade sååå gärna haft ännu tätare men ammade länge och fick inte tillbaka min mens förrän jag hade slutat helt så det tog tid. Sen körde vi på första ägglossningen hehe… tror stenhårt på att ha tätt även om det är jobbigt i början. Då kan man ju oxå skaffa en sladdis sen om man drabbas av nytt bebissug efter några år ? Alla mina vänner har tätt och det verkar mest positivt.

 • Sanne skriver:

  Har 17 månader mellan mina, min första var ett monster hela första året så var helt säker på abort då jag plussade andra gången, men sedan tänkte vi om och kunde inte välja bort ett syskon samt att det på något vis kändes så skönt att köra barn-racet även om jag i den stunden inte förstod hur det skulle gå till.. Lillasyster var en dröm och allt har gått FÖR bra, såå glad att allt blev som det blev ?? Idag är lillasyster 1,5 år och de leker så fint med varandra, storebror har alltid varit snäll och rar (vem kunde tro??). Men vi har nog klarat oss bra på att största fokus innan lillasyster kom var att lära storebror somna själv i eget rum. Så han har ALDRIG störts i sin sömn ???? TIPS TIPS !

 • Sandra C skriver:

  Hej, jag har 2 tjejer och det skiljer exakt 1,5 år på dem. Stora fyllde precis 2 och lilla 6 månader. Jag var precis som du att jag ville köra 2 snabba av en rad olika anledningar. Kände mig super redo när vi satte igång att försöka igen, trotts att första var SÅ liten, men tänkte att det skulle ta ett tag innan det tog sig och sen ska man ju vara gravid i 9 månader med. När jag väl plussade igen efter första(!!) försöket var jag såklart överlycklig MEN en våg av skuldkänslor mot min första skölde över mig och jag grät nog i en vecka. Jag var så rädd för att hon skulle känna sig otillräcklig och undan puttad. Även när värkarna drog igång fick jag panik för nu var det på riktigt sista dagen jag skulle vara BARA HENNES mamma. Men så fort lillasyster kom ut å landade på mitt bröst så försvann all oro och ömkan om hur man ska räcka till till båda och kanske har jag världens snällaste barn men dom verkligen adore one another och den stora visar inge tecken alls på avundsjuka så nu är jag bara lycklig. Visst är det tufft ibland, med två blöjbarn och två som inte sover bra vilket betyder att vi i princip aldrig sover etc. så det ska man inte sticka under stolen med, men tänk vad kul de kommer ha när de bli äldre.. förhoppningsvis haha.

 • Nathalie skriver:

  Minimum 3 år emellan! Helst 3,5! INGA blöjbarn samtidigt.

 • Jennifer skriver:

  Det är 4 år mellan sonen och dottern. Det har sina för/nackdelar.
  Fördelen – sonen var självgående när lillasyster föddes. Sov hela nätterna. Inga blöjbyte, ingen flaska.
  Nackdelen – man blir bekväm som föräldrar när barnet kommit upp i en viss ålder och börjar ifrågasätta ifall man ska skaffa fler haha.
  Det blir en åldersskillnad mellan syskonen. En omställning för den äldre när det kommer en till efter 4 år som ska ha uppmärksamheten.

  Men jag ångrar inte! ☺️ Man ska ha tid och orken att kunna ge 110% av sig själv som föräldrar❤️

 • Ida skriver:

  Här är det 2 år och 4 månader mellan storebror och lillasyster. Ville ha hyfsat tätt för barnens skull. Men såhär i efterhand hade jag gärna väntat tills stora var minst 3 år. Upplevde att han som 2 år 4 mån var så pass stor att han blev avundsjuk på lillasyster som plötsligt kom och ”tog över” men för liten för att kunna sätta ord på allt det, å för att förklara för. Därför hade der passat bättre med syskon antingen vid 1,5 år eller 3 år. Men hade föredragit 3 års skillnad ?

 • Ellinor skriver:

  Hej!
  Vi har 1 år och 9 månader mellan våra tjejer och jag tycker det är fantastiskt! Sen har vi haft två underbart snälla barn, som sovit hela nätter från 4 respektive 6 månader, så himla duktiga och nöjda barn och allt har verkligen funkat perfekt!
  Enda som varit jobbigt för oss är att den stora tjejen alltid varit SÅ mammig vilket gjorde det extra jobbigt för mig när jag satt fast med lilla tjejen vid tex amning. Men annars underbart!

 • Malin skriver:

  Jag har ca 3 år emellan mina två killar. Jag ville inte ha så tätt mellan barnen, men samtidigt inte ha för många år emellan. Så 3 år emellan blev alldeles lagom för oss 🙂 Dom leker super bra med varandra och bråkar såklart också som syskon gör. Men dom är verkligen bästisar vilket är så fint att se. Finns nog inget bättre än att kunna få ge sitt barn ett syskon.

 • Helena skriver:

  2 år mellan mina två kids. Var inte 100% planerat att det skulle gå så fort men nu blev det så 😛

 • Marie skriver:

  De flesta lär tycka att just deras avstånd mellan sina barn är optimalt, alla tycker olika. Här får ni känna efter, det kommer bli rätt oavsett :). Finns fördelar med flera års avstånd, finns fördelar med täta barn! Jag har 2,5 år mellan mina och tycker att det är lite mittemellan, varken jättemånga år emellan men inte heller supertätt. Min barn är idag 6 och 4,5 år och de har enormt mkt glädje av varandra! Så kan absolut tänka mig att har man ännu tätare mellan barnen så kommer de barnen ha jättemkt glädje av varandra, bli som tvillingar typ :). Och det är så himla roligt tycker jag, just att ha flera barn att se deras relation, hur tighta de är, de har alltid varandra!

  Det är 4 år mellan mig och min syster. Idag som vuxna är vi ju tighta, men när vi växte upp lekt vi sällan ihop på grund av åldersskillnaden. Jag mer hjälpte mamma se efter henne och så. Har alltid tyckt om henne och så men jag har alltid varit mer beskyddare än kompis med henne. Däremot hade ju mamma förstås det lite lugnare eftersom jag var så självgående när hon fick sitt andra barn.

  Nackdelen med 2,5 år har väl varit att under lillebrors första år så var det kämpigt att räcka till emellanåt. Storasyster behövde fortfarande mig ganska mkt, men samtidigt var hon så pass stor att hon förstod att jag inte kunde komma medsamma alltid, hon kunde hjälpa mig med lillebror lite och tyckte det var roligt att hjälpa till. Med sömnen var det inga problem då hon sov hela nätter sedan länge.

  Har en vän som har 1 år mellan sina. Klart det var tufft första 1-1,5 året att just hinna har hon sagt MEN de är ju som tvillingar idag, 5 och 6 år, supertighta! Så fint att se 🙂

  Som sagt… blir bra oavsettt. Vi är i valet och kvalet om vi ska försöka oss på ett tredje sista barn, haha! Svårt det med!

 • Åsa skriver:

  Här hemma har vi en tjej som blir 7 år i april (min bonusdotter), lillasyster som blev 18 månader i början av februari och lillebror som blir 4 veckor imorgon.
  Det var fullt medvetet, önskat och planerat att få minstingarna tätt. Både jag och min sambo har växt upp med syskon i ungefär samma ålder och har älskat det. Visst är vi supertrötta vissa dagar och när båda små skriker samtidigt undrar man hur tusan vi tänkte, men vi är alltid säkra på att vi valt rätt för vår familj.
  Fällan sömnbrist och blöjbyten så väljer vi att tänka att vi tar det samlat och intensivt i några år framåt sen är det över 🙂
  Kram!

 • Amanda skriver:

  Mina skiljer det 2 år o 9 månader på. Lillasyster är nu snart ett halvår. Mellan 2 och 3 var mardröm med storebror, trotset från hell blandat med flytt, graviditet och bastusommar. Hade inte fixat att han var yngre när hon kom, han hann bli blöjfri i somras med och nu har han vuxit så mycket, pratar bättre/mer och får inte lika många utbrott som då plus att han älskar lillasyster! Han önskar hon kunde leka mer med honom dock, men gissar att dom båda kommer bli trouble när hon börjar spatsera runt? skönt också att han kan sitta vid padda/tv om det är nåt man måste göra med bebis!

 • Emelie skriver:

  Vi har 2 år mellan våra barn. Det kändes hur lugnt som helat fram till det var typ 3 mp aset kvar till lillasyster skulle komma. Då börjar sonen köra racet konstant, testar hela tiden och lyssnade inte ett dugg. Men sen kom lillasyster och storebror avgudar henne! Då vart det så värt det. Visst har det stundtals vart tufft den första tiden, men nu när lillasyster är snart 11 månader så har dom så roligt av varandra. Man ser kärleken dom emellan och det är verkligen så härligt. Vi ångrar inte att vi valde att skaffa syskon så ”tätt” efter första. ❤️

 • Sandra skriver:

  2 år och två månader mellan!
  Självklart har det varit tufft, men nu när dom är 3 och 5 sågar dom såå stor nytta av varandra..se verkligen skillnad på vänner som har ”bara” 1, där behöver barnet ”underhållas” mer..funderar tom på en 3:a nu, nu eller aldrig ?
  Men självklart så känner man alltid sådä när dom är sjuka tyvärr

 • A skriver:

  Våran dotter var 11 mån när lillebror kom så dem är födda samma år 😉 var inte alls planerat med en till så tätt men vi kände att det var väl meningen med en till nu direkt eftersom jag blev gravid . Tyvärr mådde jag väldigt dåligt hela grav fysiskt och kände även enorma skuldkänslor mot min dotter , att jag inte orkade och kunde ge henne det jag ville hennes första år i livet . Vi bestämde tidigt att vi ska vara hemma båda 2 i 8-9 mån och Nu när lillebror kommit känns det verkligen som rätt beslut. Vi kan ge båda fullt fokus och delar på oss när de behövs och gör saker med dottern osv . Vi är glada att vi har den möjligheten rent ekonomiskt .

 • A skriver:

  Jag har ganska precis 18 månader mellan mina, yngsta 8 månader nu. Det var väl lite ”hoppsan” att det gick så snabbt även om vi visste att det kunde hända, men vi skyddade oss inte eftersom vi visste att vi ville ha syskon och tänkte att det får bli när det bli. Fick aldrig ens tillbaka mensen utan blev gravid första ägglossningen. Men superglad över det! Tufft ibland, eller ganska ofta. Mycket med två blöjbarn, ibland känner man att man inte räcker till men det är också dubbel kärlek och är så så så tacksam att de alltid kommer ha varandra och de är redan så mysiga ihop. Var lite jobbigt att vara gravid så snart efter, kroppen hade inte hunnit återhämta sig och jag hade precis slutat amma så kände att kroppen aldrig fick vara bara min. Men nu uppskattar jag det mer! Eller ammar fortfarande men påväg att trappa ner, och jag är lite osäker på om jag vill ha ett tredje barn. Men no way att det blir såhär tätt, haha, så glad att de två första är täta men blir det en tredje så vill jag att det ska gå 3-4 år mellan så jag verkligen får längta efter en bebis och har två barn som liksom kan leka själva lite. Fast jag hade inte inte velat ha de täta såhär i efterhand, tror de kommer ha sån nytta av varandra, tror det finns chans till att de kan bli riktigt tighta.

 • Linnea skriver:

  Jag tycker de är skönt att ha två barn som kan underhålla varandra ibland är de mer jobb att aktivera ett barn. De är skönt att de kan leka tillsammans haha. De leker bättre om de är nära i ålder enligt mig och sen tycker jag de är bättre att köra bebis tätt inpå istället för att ta en pause och sen köra småbarnsår igen så man kan få sova lite efter ett par år. Sen ser jag bara fördelar när de blir äldre och har lättare att ha en nära relation. Men lyssna på vad din kropp klarar av. Sen vet man ju aldrig hur lång tid de tar att bli gravid igen.

 • Linda M skriver:

  2 kids, en son född nov-14, dotter född feb-18. 3 år & 3 mån emellan dom. En perfekt åldersskillnad enligt mig eftersom min son ”förstod” mycket mer när lillasyster kom i jämnförelse med tex. andra vänner där det skiljde mindre mellan barnen. Mycket lättare nu också samt att min son kunde ju prata när dottern kom vilket var väldigt skönt! Han är så go med henne & förstår verkligen att han måste vara snäll, samt att han ser till att hon aldrig får stoppa saker i munnen tex..

 • Mathilda skriver:

  Jag kommer att ha 1 år och 9 mån mellan mina, nu när lillasyster kommer vilken dag som helst.

  Jag tänker att det är lite en inställningsfråga. Vi ville gärna ha tätt, inte för att ”få det överstökat”, utan för att vi helt enkelt älskade sonen så himla mycket att vi ville göra det igen ? Men jag ammade länge och blev inte gravid igen förrän sonen var dryga året.

  Självklart har jag också oro över att inte räcka till ibland och att jag kommer vara otroligt trött emellanåt. Vår son är dessutom den aktiva sorten, och han är hemma på heltid. Men det finns ju öppna förskolan och kyrkis man kan fara på också. Men jag tänker också att det här är vad vi vill och att vi tillsammans kommer fixa det, och att fördelarna uppväger nackdelarna.

  Vad gäller två blöjbarn kan man ju faktiskt potträna även ett mindre barn. Vi började efter jul och sonen är nu torr dagtid.

  Ekonomiskt är det ju en klar fördel att ha ca 3 år emellan, då man bara behöver en enkelvagn och kan ärva bilstol etc.

  Men men, hjärtat sa nåt annat för oss. Jag får väl återkomma med hur det här gått. ? Kanske slår tvåbarnschocken till snart. ??

 • Em skriver:

  Min man och jag tänkte också att vi ville ha barn tätt, för att liksom ha småbarnsåren ”avklarade”.. Barn nr 1 var en krävande bebis minst sagt. Kolik i tre månader, sov inte en hel natt innan hon fyllt två år, viljestark som få.. Blev gravid igen när lillan var endast 9 mån. Så 18 månader skiljer det mellan mina två underbara barn. Första åren har varit riktigt jäkla tuffa. Jag känner mig trött och sliten. Men nu (lillebror är nu två år) börjar det äntligen kännas under kontroll och vissa dagar till och med bra 🙂 Finns fördelar med att ha tätt, men även nackdelar. Med facit i hand skulle jag nog personligen inte rekommendera någon att ha barn riktigt så nära varandra i ålder. 2,5-3 år emellan hade nog varit det optimala enligt mig.

 • Therese skriver:

  Har 6 år mellan mina, mitt råd är tätt eller ÄNNU längre mellan dom, det blir som att ha två ensambarn med stor åldersskillnad och det blir som aldrig enklare att försöka göra nånting med nån av dom. Äldsta som varit ensambarn i 6 år tog det fruktansvärt hårt att få en till familjemedlem och det tog typ 2 år för hen att landa i syskonrollen. Bestämde då efter andra barnet att om det skulle bli fler så skulle det vara tätt mellan dem, det blev det inget av och därför blir det inga fler barn heller, gör inte om det mot någon av dom.

 • Mimmi skriver:

  Fick tvillingar, jobbigt och mycket och göra men tacksam för att jag fick två som har varandra och att jag inte behöver gå igenom det igen 🙂

 • Sara skriver:

  Det är 1år 10mån mellan mina små, Alice är nu 2år 4mån och Kevin är snart 6mån!
  Alice var ej en lugn bebis men sov dock hela nätterna sedan start så vi körde på och skaffade två täta (jag tänkte först 3år mellan men suget efter bebis kunde ej hejdas). Kevin är tvärt emot Alice och har varit allt annat än lugn och sover inte speciellt bra? jag skulle ändå trots allt rekommendera två täta barn, man har alla grejer framme redan och allt är anpassat!
  Det finaste är ju att få se stora syster hjälpa till och ta hand om lillebror samt att hon bara går 15h på förskola vilket gör att man får mer tid tillsammans (även om det många gånger är sjukt tungt med två)
  Nackdelen med två små barn är att den båda är så beroende av ens hjälp, man har aldrig händerna fria och alltid minst ett barn på sig. Men allt har sin charm och man blir en av dem viktigaste personerna i deras liv och det är häftigt att se dem växa tillsammans och skapa ett syskonband!
  Jag ser fram emot alla roliga familjeaktiviteter vi ska göra och glad att dem har varandra genom allt.

  Nackdelen med två täta är ju också större påfrestning på kroppen om man inte hunnit träna upp den mellanåt, så det kan jag rekommendera ?

 • Tina skriver:

  Mina stora tjejer har jag 2 år 1 månad mellan och där kände vi att vi ville ha det hyfsat tätt så att dom skulle kunna ha varandra att leka med och 2 år kändes ”lagom”.
  Nu har vi även en ”sladdis” som kom när dom stora töserna var 9 & 11 år. Det var verkligen som att börja om och få första men man var mycket tryggare i sin roll som förälder. Dom stora tjejerna hjälpte till och gör det fortfarande med lillasyster, på gott och ont… en trotsig 6-åring som pratar och beter sig ibland som en tonåring ?

 • Frida skriver:

  Mina ena tjej är 4,5år och min andra tjej är 9 månader och det har än så länge känts toppen! Jag tycker att det känns jätteskönt att hon är så pass stor som hon är för hon kan gå på toa själv, pratar och förstår när jag förklarar saker för henne (även om hon just nu är i typ minitonåren eller nåt och alltid kanske inte gör som jag säger….. haha!) hon vill också gärna hjälpa till med lillasyster, hämta blöjor osv. Min kompis hade typ 1-1,5år emellan sina och hon sa att det var det värsta hon någonsin gjort.. ”Två blöjbarn samtidigt är hemskt!” MEN, alla barn är ju olika och alla föräldrar också.. så svårt att säga vad som är ”lättast” eller så, för du kanske får en bebis med kolik som skriker konstant eller så får du en som sover sover sover.. alternativ två förenklar ju vardagen och även tiden tillsammans med första barnet såklart, men alla barn gillar ju inte att sova.. tyvärr.. 😛
  Oavsett hur långt du har emellan eller vilken ”typ” av bebis (jag håller tummarna för en som gillar att sova! 😀 ) du får så tror jag att det kommer att bli toppen!

 • Sofia skriver:

  2,5 år var bäst mvh 3-barns mamma

 • Hanna skriver:

  Jag har två pojkar med 1 år och 9 månader mellan. Fram till att yngsta var närmare två år var det tufft och jag var konstant trött och sliten, men efter det har det nog bara varit fördelar med att ha dom tätt. Dom bråkar en del, men är också goda vänner och har mycket glädje av varandra. Så om ni orkar ett par tuffa år är det värt att ha dom tätt tycker jag, annars hade jag nog satsat på ca 3 år mellan, men det blir bra till slut hursomhelst ? Finns fördelar och nackdelar med alla alternativ.

 • Malin skriver:

  Vi ville ha två ”snabba” Dock gick det lite fortare än beräknat, 1 år och 9 dagar mellan mina barn ? . Har självklart varit tufft men samtidigt sååå skönt att blöjtider och allt annat ”bebis” är över (förstå mig rätt) hade nog aldrig orkar vänta några år och sedan börja om, ganska skönt att kunna ha det mesta samtidigt. Men som sagt , riktigt tufft också men nu är dem snart 3 och 4 år och känns så bra att dem börjar bli ”stora” och dem har så mycket nytta utav varandra (vilket dem även kan ha med större ålderskillnad) 🙂

 • Therese skriver:

  Mellan mina två söner är det 3år & 4mån. Har inget negativt att säga om det. Det är så skönt att bara ha ett blöjbarn, han slutade med napp innan lillebror kom, han kan klä på sig själv, pratar så man förstår. Sen har vi ju lite trots istället men lillebror älskar verkligen sin storebror och det är ömsesidigt. Storebror har aldrig varit dum mot lillebror utan mer tagit ut sin avundsjuka på oss.

 • Michaela skriver:

  Här är de 1,5år mellan barnen ? eller ja rättare sagt 19 månader. De är intensivt och roligt. Man är redan inne i vakna nätter osv så blev ingen större chock när barn 2 kom. ?

 • Elionora skriver:

  Jag har 8 års åldersskillnad mellan mina barn och det var tufft för min äldsta i början. Men tror det är lite vad man gör det till. Allt har toppas och dalar. ??

 • Rebecca skriver:

  Intressant att höra er prata om detta i podden! För det första, tror inte att man kommer till en punkt där man är 100% redo för ett syskon, precis som du sa (möjligtvis om det inte går som man planerar och det tar låååång tid). Vi hade ett vidrigt första år med vår etta, noll sömn och mest gnäll och skrik, ville verkligen inte ha fler barn, förstod inte hur jag någonsin skulle orka. Men det blev bättre och vi bestämde oss för att försöka få syskon. 2,5 år mellan dom. Personligen tyckte jag graviditeten var värst (då ångrade jag mig nästan), men när lillasyster väl kom blev allt mycket lättare och man finner ju sig i sin nya livssituation. Precis som du ser det som en självklarhet nu att byta blöjor på Lou så kommer du göra det på lillasyskon ? Men för att vara på vickans sida också så har jag två lillasystrar, 1,5 år yngre och 6 år yngre och jag är mycket närmre med min yngsta och har alltid varit ☺️ Så just där tror jag inte åldern spelar någon roll.

 • Linn skriver:

  Har en dotter på 10mån & väntar lillebror i juni. Medvetet beslut men ingen av oss trodde att vi skulle bli gravida igen så fort! Överlyckliga med en hint av skräckblandad förtjusning. Ibland livrädd ☺️Vår dotter har Inte varit lätt, förrän nyligt då hon äntligen känns så tillfreds med livet. Det som skrämmer mig mest är sömnbristen, speciellt då hon inte alls sover hela nätter ännu. Sömnbristen med ett litet uns av dåligt samvete (?) för vår dotter & rädsla av att inte räcka till. Samtidigt tror jag vi kommer ha igen det om ett par år eller så. Det kommer bli tufft, men man fixar det! 🙂

  Riktigt intressant att läsa alla kommentarer & funderingar i ämnet 🙂

 • Emelie skriver:

  Det är två minuter mellan mina tjejer ? här blir det nog inga fler. Dom är 6 månader snart.. Men jag har tänkt tanken tänk att få en liten till men då får de ju bli hyffsat tätt.. Men sen tänker jag också jag fick två friska barn av en graviditet som var bra. Det har än så länge väldigt bra.. Och dom kommer ju alltid ha varandra behöver inte tänka på syskon. Men vi får se vad som händer i framtiden ?

 • Olivia skriver:

  19 mån emellan! Det är helt underbart! Idag är dom 2,5 och 10 mån. Klart man har jobbiga dagar med en trotsig tvååring och en liten som har tandsprickning, men det är underbart!! Fr.o.m att lillan blev typ 5-6 månader har dom lekt med varandra och börjat bygga en jättefin syskonrelation. Och allt är så mycket lättare med tvåan!! Ren magi

 • Josefine skriver:

  Kan bara svara från barnets perspektiv, men jag var en 10 år äldre brorsa och en syster som är 1,5 år äldre än mig. Jag och syrran sitter ihop, nästan som dig och vickan? så kul att ha ett jämngammalt syskon!!

 • Sandra skriver:

  Jag har 4 barn – 4 år mellan de första, sedan ca 1,5 år mellan 2an och 3an och mellan 3an och 4an.

  Det var sååå skönt att ha lite längre mellan de första! Dottern var stor och rätt självgående när lillasyster kom.

  Jag förstår inte alls det här med att ha ”bebisåren bortgjorda”. Det blir ju mycket jobb med småbarn och bebisar. Hellre då sprida ut det lite så det inte blir så intensivt.

  Hade jag gjort om alltihopa hade jag velat ha 2,5-3 år mellan allihop 🙂

 • Jenna skriver:

  Vi har 1,5 år emellan. Minstingen är nu bara två månader men hittills måste jag säga att det går riktigt bra. Man är redan inne i småbarnslivet, så det blev ingen större chock ? Tror helt ärligt att det är större ”förändring” för mannen, eftersom man som mamma alltid (eller iaf ofta)har ett kontrollbehov som man måste släppa på när man har två. Ansvaret av den äldre skuffas automatiskt över på partnern, då man själv blir fastklistrad i soffan här i början. Eller på något sätt blir det mer jämställt när man har varsin. Vi har alltid varit på samma spår som er med ”två snabba” , och där är det väl jag spm varit mest eager eftersom det är 1 år och 3 månader mellan mig och min syster – och våran relation är så magiskt! Kör bara kör! Så värt sen längre fram i livet ?

 • Marta skriver:

  Jag har 4 år mellan mina första 2 barn, mest av praktiska skäl då jag ville bli klar med högskolan och hinna jobba iaf 1 år innan 2:an föddes. Var orolig att de inte skulle få nära relation pga åldersskillnaden, att de inte skulle ha då mycket gemensamt. Men oj så fel jag hade! De är nu 6 år och 21 månader och sedan lilla började gå leker de massor tillsammans, stora vill ta hand om lilla och leker väldigt fint och lilla avgudar sin storasyster. Lilla har haft riktigt kass sömn första året, även magproblem och feberkramp. Nu har vi även fått en liten trea som är 6 veckor, och visst är det intensivt, men har så mycket hjälp av största tjejen, främst med att ta hand om mellantjejen när jag maraton ammar. Skulle nog inte vågat mig på lika tät mellan första och andra, men som det är nu är det perfekt enl mig. ?

 • Ivana skriver:

  Jag har en pojke född 10/2 -17 och vi ville ha barn ganska tätt.. har bf med min andra son 13/3 nu. Känns lite tight haha men praktiskt i och med att dem kommer att vara födda nästan samma månad så kan vi använda alla kläder osv och det blir en del när dem börjar förskola:-)) vi ville ha 2,5 år mellan som mest men nu tog det sig på första försöket vilket vi inte räknade med men i efterhand var det perfekt. Vill ha 3 barn men tredje kanske född vår 2022 så 3 år mellan…det är nog tufft oavsett hur gamla dem år, olika perioder, trots… jag känner att jag vill va klar med blöjbarn snabbt haha

 • Anna skriver:

  Det är 1,5 år mellan mina busfrön. De är idag 4 å 2,5 år. Jag tycker det är underbart att det är så nära i ålder, dels för att de e skönt å köra på men också för att de nu börjat leka å vara nära varandra. Det är 1,5 år mellan mig å min syster å vi e supertighta, är dock 5 år mellan mig å min andra syster å vi e inte lika tighta så ja ville gärna ha nära i ålder av den anledningen☺️

 • Ivana skriver:

  Glömde skriva att jag ville ha barn tätt för att jag själv har en syster som är 5,5 år äldre- vi hade som barn och har fortfarande noll relation tyvärr..

 • Henriette skriver:

  One child feels like one child.. Two children feels like twenty. ?

 • Malin skriver:

  Ju snabbare man skaffar dom, desto längre får man ha dom i sitt liv! Vänta inte! Var inte rädd för ”besväret”. Slappna av och njut av allt det underbara i att ha barn!!

 • Paula Mellberg skriver:

  Hej! Jag har 22 månader mellan mina (de är snart 3 år och 1 år) och ja, det har varit skittufft såklart men också i omgångar. Precis som en bebis har faser hen måste gå igenom har en 1/2åring det med. Samma sak med sjukdomar, nånting storasyskon har en tendens att ta med sig hem allt för ofta… De säger inte att småsyskon som har storasyskon på Fsk blir mer sjuka för intet. Men jag vill säga det (slutklämmen) att det är värt varje blodsdroppe, svettpärla, varje trälig vabbdag osvosv för de syskonen har varandra på ett helt makalöst sätt när de kommer tight Det finns många fördelar med att vänta och ha storasyskonet i en högre ålder också men nackdelen känner jag är att då hinner de bli ”independent” och har mindre benägenhet att bland annat dela med sig av leksaker, föräldrar osv. Sen är det bekvämt som föräldrarledig att ha två blöjbarn samtidigt.
  Lycka till med föröka det 😀

 • Alexandra skriver:

  Hej!
  Jag har 3 barn och är 29:) min första fick jag när jag var 21 och andra när jag var 23. Tredje kom för 4 månader sen. Jag är så glad och tacksam för dom alla. Det finns lättare eller tuffare tider oavsett åldersskillnad tycker jag. 2 blöjbarn är tufft för de blir lite sömn och knappt någon egentid. Men att ha 2 äldre och en liten är också tufft för några ska till skolan och någon är du hemma med, vilket också ger för lite sömn med alla tider som ska passas. Så jag skulle nog vilja säga att det är tufft i perioder oavsett:) Men jag tänker att kanske har två systrar/bröder i tät ålder lite extra roligt tillsammans. Samtidigt tror jag att storebror och storasyster här hemma kommer skämma bort den minsta när hon kommer upp i ålder och dom har egen lägenhet att kunna ha fredagsmys i. Så igen, jag tror vilket som blir bra. I slutendan är min erfarenhet att det är mamma och pappa som lägger ribban för hur mycket kärlek en familj ska innehålla. Så kör på om du känner dig redo! Det kommer bli bra oavsett!

 • Johanna skriver:

  Vi har lite mer än 20 månader mellan våra två. Storasyster fyller 2 i april och lillebror kom i december. Dock är lillebror världens lugnaste och snällaste bebis och storasyster går all in på att hjälpa till att ta hand om bebisen. Sååå fint! Känns smidigt också att redan ha alla ”småbarnsrutiner” på plats och att han får dem redan från början nu. De nattas samtidigt, badar samtidigt osv. Storasyster går på förskola några timmar om dagen 4 dagar i veckan så det där med sjukdomar känns rätt närvarande men samtidigt kommer man ju aldrig undan dem… Gör det som känns rätt för er, det blir bra oavsett hur ni väljer!

 • Mikaela skriver:

  Vi har 26 månader mellan! Har varit rätt tufft emellanåt eftersom äldsta är rätt krävande och har haft svårt att leka själv. När vi fick tvåan gick äldsta in i värsta trotset ever (vid 2,5 är trotsen BANANAS) Nu är äldsta 2 år och 9 månader och märker stor skillnad på trots och humör generellt!! Så jag tror egentligen att närmre tre års skillnad är optimalt för föräldrarna då äldsta är lite mer självständig 🙂 men allt går och även om det är tufft så blir det ju lättare och lättare ju äldre de blir! Tror det blir bra oavsett. Vi ville ha ännu tätare egentligen men är rätt glad att det blev som det blev ?

 • Natasha skriver:

  Jag har 4 år mellan mina, har innan alltid drömt om tätare barn men blev inte så pga. Utbildning och jobb. Men är så glad att jag väntade! Nu är min flicka 4 och vår lilla bebis 1 månad. Min flicka hjälper till jätte mycket. Är inte alls avundsjuk eller svartsjuk. Helt perfekt åldersskillnad. Har hunnit ge min dotter all uppmärksamhet och kärlek i alla år. Fast ska vi ha fler barn kommer vi inte vänta 4 år sen men iallafall närmre 3 år så lillebror också får extra mycket uppmärksamhet och kärlek först!

 • Li skriver:

  Bonusbarnen är 6 & 7 år. Min sambo säger att han knappt minns dom 3 första åren & vandrade omkring i någon slags dvala. Det var tufft med andra ord.

  Nu har vi fått vårt första gemensamma barn som idag är 6 månader. Det är supermysigt att bara ha en liten att fokusera på m flaskmatning, blöjbyten o syskonen älskar sin lillasyster o är så stolta.

  Det är ofta svettigt med storasyskonen, dom tjivas en hel del m varann o det är svårt att få egentid m var o en, dom sitter som ihop fast dom mest ryker ihop. Så nära varann i ålder.

  Vi blev gravida igen. ej planerat nu 2 månader efter lillans ankomst. Även fast det fanns en kittlande tanke om hur fränt det skulle vara att ha 2 små under 1 år så kände vi nej nej nej. Vi vill njuta av att ha en liten och två storabarn. Inte köra en intensiv småbarnsperiod för att få det ”överstökat”. Småbarnsperioden är ju magisk, men med ett barn åt gången ?

 • Linn skriver:

  Har en 6-veckors så kan inte svara på det från ddt perspektivet. Men.. min systerär 4 år äldre, min bror är 1 år+ äldre, lillebror är 5 år yngre. Klart inte så vi hängde ihop massa är vi var yngre eftersom vi var i så olika faser men nu umgås vi alla mkt, tillsammans o var för sig. Inget problem att det är 9år mellan min syster o min lillebror. Ville ha det min syrra hade när jag var liten, ville hänga med min storebror för vi var nära i ålder men kom till en tid när jag inte fick för det var väl inte coolt, och med min lillebror var jag lite svartis men ville även gosa och ta hand om honom. Allt har för o nackdelar men jag har otroligt bra relation med mina syskon skulle jag säga.

 • Mikaela skriver:

  Har en son på 14 månader och lillasyster är beräknad 5 april så det blir 16 månader mellan dem. Nu vet jag inte hur det kommer att bli men kan säga att det var väldigt oplanerat att bli gravid så snabbt, vår son är inte världens enklaste och sover inte särskilt bra (har aldrig gjort). Men jag tänker, och ser att många andra skrivit samma sak, att det är lika bra att ”köra på” när man ändå är inne i blöjbyten, att vara vaken mycket på nätterna osv. Förhoppningsvis får man igen det sen och de kan börja leka med varandra snabbt 🙂 håller även tummarna för att lillasyster sover lite bättre

 • Heidi skriver:

  Förstår känslan, tanken på en till bebis när man redan har en liksom? Det finns verkligen för och nackdelar med att ha tätt mellan syskon, också att vänta. Mellan våra två första är det 1 år och 5 månader. Jag blev planerat gravid när första barnet var åtta månader. Det var helt klart en intensiv period i början! Nu är de snart 6 och 4.5 år och har så mycket utbyte av varandra! Helt klart värt den intensiva perioden, men ska tillägga att de alltid varit nöjda bebisar som sovit bra båda två. När yngsta var 4 år fick vi vårt tredje barn och det går inte att jämföra! Känns som rena barnleken att ha tre barn när de två äldsta är så ”stora”! Däremot så kommer de förmodligen inte få samma starka band med minsta syrran som de två första har, de är verkligen tajta redan nu och roar sig så bra, även om de bråkar ibland också?

 • Jossi skriver:

  Jag har tre år mellan mina.
  När vi fick vår första son så va jag så galet kär i honom o ville ge all tid och rikta all uppmärksamhet bara till honom. Jag va aldrig sugen på nr 2 utan ville njuta till max av den första. Sen förstod vi ju att för deras skull så kanske det e bra om det inte är allt för många år emellan. Tvåan kom därför tre år o två år senare. Jag är så galet tacksam för den skillnaden. Tiden med vår första är så ovärdelig då ja nu inser att de aldrig kommer bli samma tid, samma njutning med tvåan. En treåring är så medveten o hjälpsam när syskon kommer och kan oftast prata bra och berätta sina behov och känslor. Idag är vår minsta 3 år och kärleken till honom och syskonen emellan är ju helt otrolig och man inser vilken tur man har med två friska barn. Men oavsett ålderskillnad så kommer du vara så galet nöjd över just den åldern som du har valt emellan dina barn, man vet ju inget annat och kan endast referera till ålderskillnaden mellan sina egna barn. Jag rekommenderar dock 3 år mellan barnen då jag Själv har de? heheh.hade jag kunnat göra om hade ja faktiskt kört på exakt samma ålder! Lycka till oavsett⭐️⭐️⭐️

 • Melinda skriver:

  Hej,
  Vår första dotter var inte alls planerad, men är det bästa vi gjort. Vi var endast 20 år när hon kom. Men i alla fall vi visste att vi ville ha tätt men jag ville plugga klart, gjorde mitt examensår med henne i bärsele på högskolan. Men det gick när jag var 21 år tog jag min ingenjörsexamen och dotter fyllde 1. Då sa vi att så fort jag fått fast jobb vill vi ha en till då det är 5 år mellan mig och min lillebror, och vi hade ingen nytta av varandra för än nu när han är 18, vi bråkade bara fram tills dess. Och sambon har 2 år mellan han och hans bror och dom är super tajta. Dock gick det inte som planerat igen det dröjde mer en ett år för mig att bli gravid. Så nu skiljer det lite mer än 3 år mellan dem. Det är inte mycket jag vet men jag tror att det är där någonstans gränsen börjar gå för att dem ska bli tajta och verkligen ha nytta för varandra. Min äldsta kan så mycket mer och blir lite frustrerad på att hennes lillasyster inte alls hänger på som hon. Haha.
  Så ni vill jag ha en till tätt och vi ska börja försöka så fort den lilla blivit ett, men nu så jag att blir jag inte gravid inom 2 år så blir det inte en till, för då tror jag att det kan bli lite för långt emellan och alldeles för långt mellan min första och sista. Så vi får se. Som du säger det är svårt att planera. Men så underbart när det väl händer.

 • Lina skriver:

  Mellan mina två är det 1år o 8 mån. Jag tycker det är hur bra som helst. Idag är dom bästa kompisar 6 & 5, och själv minns jag typ bara ”en” bebisperiod? det var ju tufft emellanåt men det är det ju även med ett. Är själv från en familj som är 4 barn på 5 år och vi är ju väldigt tighta idag och har haft en fin barndom där man aldrig varit ensam. Nu väntar jag nummer 3 och känner att det nästan är lite sent men det blir ju roligt att kunna ge denna bebis full fokus och faktiskt njuta av bebistid. Jag tror iof att vad man än bestämmer sig för blir bra och ni skaffar nog en till när det känns ok. Lycka till!

 • denise skriver:

  Vi fick en son i mars 2018 och lillebror är beräknad augusti 2019. Kommer bli 17 månader emellan, känns perfekt tycker jag! Skönt att ha småbarnsåren avklarade sen och barnen lite synkade!

 • Linnéa skriver:

  Har två år precis (födda samma månad) mellan våra 2 barn och jag tycker att det funkar jättebra. Nu är minstingen snart 1 år och man märker att dom har börjat busa o leka med varandra. Dom kan plötsligt skratta åt/med varandra och det är underbart att se! Det känns som att dom kan bli tajta tidigt för att dom är nära i ålder. Hade inte velat ha det på något annat sätt!

 • Li skriver:

  Förstår faktiskt inte riktigt varför man måste stressa så…. tyckte det var så skönt att kunna ge min nu stora pojke all min tid och vi fick lugn och ro ihop….. Har 4 år mellan mina och tycker det underlättar när han kan mycket själv nu 🙂

 • Karin skriver:

  Vi har 17, 5 månad mellan barnen. Båda var väldigt planerade. Både min man och jag är sladdisar och har själva inte upplevt hur det är att ha ett syskon i nära ålder. Vi pratade om det, långt innan vi blev gravida, att det var något som vi båda saknat och vi bestämde att vi gärna ville ha två barn tätt, för deras skull. Dock bråkar våra barn mest men vi hoppas att de kommer att ha glädje av varann lite längre fram??
  Det har varit, och är fortfarande, riktigt tufft med två täta barn men är ändå sjukt nöjd med beslutet. Nu är vi i allafall helt klara med barnskapandet?

 • Louise skriver:

  18,5 mån mellan mina o totalt perfekt blev det! Så som stora älskar liten, ingen avundsjuka, de leker så fint tillsammans o ja, jag kan inte hålla med de slm säger att omställningen 1-2 är större än 0-1. Vi fick ändå en tuff start med lilla så vi bodde på sjukhus men stora har inte varit tillräckligt gammal för att förstå hur illa det var utan hon har hängt med o tyckt det varit roligt att träffa alla läkare och röja i sjukhus-korridorerna haha. Nä men det är klart det är jobbigt ibland men det känns nog så enkelt k efterhand för jag hade byggt upp någon stor förväntning att det skulle vara jättetufft? men jag kan bara känna att det liksom är mer harmoniskt härhemma nu, o guuuud så mysigt att se de sitta och plocka med duplo tillsammans osv. Man svämmar över av kärlek ? minsta är 10 mån och jag är hemma med båda två och det funkar bra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.