LOUS RUTINER – 1 år

Hej babes! Tänkte att det var dags för en liten uppdatering kring Lous rutiner som blivit nya här i dagarna 🙂 Efter magsjukan började hon äta på natten igen så tagit den kampen för ca 100:e gången men nu är det slut på nattätande igen. För den här gången. Haha! Vi får hoppas att vi klarar oss utan massa kaos ett tag nu 😉

Lou har verkligen inte varit den matgladaste tjejen när det kommer till vanlig mat för att hon dels druckit sig mätt för nästan hela dagen på natten innan vi ändrade det, och sen för att vi gett henne rätt mycket ersättning dagtid fram tills nu. MEN hör och häpna, tog bort flaskorna och vips så äter hon utan strul. Så kul!

Nu ser hennes dag ut såhär (alla tider är cirka)

8.00 Vaknar & äter en portion gröt

10.00 Äter ett litet mellis (klämmis, frukt eller något annat)

10.30 Nap 1-2 h

13.00 Äter lunch. En barnmatsburk/hemmalagat

14.30 Mellis (banan, klämmis eller något annat)

15.00 Nap 1-2 h

17.30 Middag. En barnmatsburk/hemmalagat

19.30 Gröt/välling (välling om hon är sjukt trött i sängen)

20.00 Sovdags!

Lou sover fortfarande väldigt många h per dygn, hon har alltid haft ett stort sömnbehov så jag kommer inte gå över till en nap/dag förrän det känns som att hon sovit för mycket. Hon har börjat somna utan problem igen, hon bökar runt lite där inne själv och gosar med sin snutte men vi behöver typ aldrig gå in efter att vi lagt henne. Vi kan väl säga såhär – det är jävligt skönt att ha Lou just nu med alla rutiner 🙂 Hon vaknar några gånger per natt men brukar oftast bara låta lite sen somna om själv, någon gång per natt får vi gå in till henne och då får hon nu någon klunk bara med ersättning utspädd med väldigt mycket vatten. Ska gå över till bara vatten nu och om det blir som sist borde hon snart sluta vakna för mat.

När hon fick senaste tänderna, magsjukan, när vi reste och när hon är sjuk vaknade hon jääävligt mycket så är väldigt tacksam just nu medan det varar.

Men – summan av det här är att Lou aldrig förut ätit en hel burk mat förrän hon inte fick ersättning på dagen. Hon brukade dricka 2-3 flaskor/dag pga jag var rädd att hon inte skulle få i sig tillräcklig annars och då vakna ännu mer på natten. Men det löste sig bra :)!

15 reaktioner på “LOUS RUTINER – 1 år”

 • Line skriver:

  Hei,
  Vil bare tipse om at det ikke er så lurt å legge ut bilder av barna med

 • Isabel skriver:

  Låter precis som våra rutiner på vår dotter som är 9 månader! Dock vill hon oftast ha en flaska vid 4-5 på morgonen. Men att gått från 3 flaskor per natt är det stora framsteg ?

 • Julia skriver:

  Gör ni aldrig någonting på dagarna? Känns svårt för mig att följa ett schema på en bebis när man är på tex öppna förskolan osånt 🙂 fattar dock inte ens hur man kan ha ett schema på en bebis som sover äter oså när.den vill men häftigt att det funkar för dig:)

  • Alexandra Bring skriver:

   Jag anpassar det mesta efter Lous rutiner, men om man flänger mycket blir det svårare såklart. Alla barn är olika men har märkt att Lou mår mycket bättre när hon har fasta rutiner 🙂

  • Anna skriver:

   Min tjej är 10 månader, hon följer ett rätt strikt mat o sovschema. Det går jättebra att göra saker ändå. Mellanmål kan ett barn äta oavsett var det är, o sova före eller efter öppna förskolan 🙂 vill jag gå på stan eller promenera, då kan jag försöka tajma in det med en sovstund 🙂

 • Natalie skriver:

  Min 10 månaders har alltid sovit dåligt (nattetid) och ätit rätt dåligt i förhållande till övriga bebisar i vår föräldrargrupp. Jag har följt sovschema hela tiden och det har funkat dvs han sover när han enl det ska. Och jag märker att han blir grinig, läs ej trevlig att ha att göra med, de gånger vi ej får till sömnen dagtid. Schemat ger mig absolut ett hum om när han bör sova vilket underlättat men han sover trots det pissigt på nätterna. Somnar jättesnällt från ca 5-6 månader men vaknar alltid mellan 5-20 gånger kväll/natt/morgon. Jag börjar bli väldigt frustrerad på att jag lever mitt liv runt schemat, anpassar mig extremt mkt och ändå hjälper det inte. Såklart funderar jag på varför han vaknar – hunger, närhet, ont i magen etc etc.. men har på många månader inte blivit klokare. Han hade kolik, den typiska 3 månaders och jag undrar om oroligheten – den oroliga sömnen är liksom nedärvd. Och vi har svårt att lugna honom när han väl gått upp i varv på natten. Det känns som att jag är inte en trygg hamn för honom alla gånger. Vilket såklart är jättejobbigt i mammahjärtat. Särskiljt när tipsen ofta är ”lägg över honom i er säng, han vill bara ha mamma etc”. Det funkar inte. Mkt information men jag börjar fundera på om det är hunger, han äter inte nattetid. Han äter men inte mkt dagtid, max en halv burk eller några egna skopor mat vid lunch/middag. Detta har jag tagit upp men BVC säger bara att han följer sin kurva. Å det svaret blir jag så trött på. Om han inte är nöjd ska jag ändå bara acceptera det för att han följer sun kurva i vikt? Vad är er/din erfarenhet?

  • Anna skriver:

   Hej Nathalie! Vi har precis samma problem minus koliken. Vår som började vid 8 månaders ålder vakna väldigt ofta på natten och är extremt ledsen och otröstlig. Får inte heller några råd av BVC. Nu är han 14 månader och vi är helt slut här hemma.

   • Natalie skriver:

    Hej! Usch ja dethär är jobbigt, tråkigt att det är fler som har det som vi men ändå bra att höra att vi inte är ensamma. Ibland slappnar man av och känner vi gör fasen allt vi kan och vi får kämpa på som det är men så kommer en dag när man inte kan slå bort tanken att man gör något fel. Vår lilles uppvak är och har alltid varit skrikgråt på en gång så det här med att somna om själv känns långt bort – som jag då hört är lösningen till att bebis sover hela nätter. Vi får nog ställa in oss på att han inte kommer göra det i den närmsta framtiden men som ni skriver det är en riktig pärs. Att man orkar är ett under. Nej det heter kaffe och socker… MEN tack för en strimma hopp ”C”!

  • C skriver:

   Min dotter har alltid följt sin kurva. En stor tjej. Redan vid födseln. Hon har precis som din son sovit såååå dåligt. O då menar jag verkligen dåligt. Dagtid sov hon bra, åt bra. Men under natten var hon vaken 2-4 h i sträck. Hon höll även oss vakna. Ibland funkade det att ha henne mellan oss på natten, men oftast inte. Hon är nu 14 månader o har sen ca 1 vecka tillbaka börjat sova hela natten. Men oj som vi har kämpat! Det har varit jobbigt för hela familjen eftersom både jag o min man arbetar deltid. Sömnbrist gör en galen. Vi har testat allt. A L L T. Det enda som funka var att härda ut. Vi gjorde inget annorlunda gentemot tidigare, till slut hade vi inga rutiner längre. Hon sov när hon ville, vakna när hon ville, åt förvisso alltid var tredje eller fjärde timme på dagen, o fick iförsig inte sova mer än 1 h o 30 min på dagen. Rätt som det var så började hon sova bättre på dagen. Går inte på förskola än, så det är verkligen ingen skillnad. Nu har vi börjat smyga in lite rutiner för att underlätta för oss själva. Ge inte upp. Det kommer att bli bättre. Lycka till!

   • Natalie skriver:

    Ah fy så jobbigt! Vi har inga långa uppvak egentligen men ständiga. Ni vet när man precis lagts sig, blundat till å så börjas det igen. Ren tortyr men vet inte om jag hellre hade haft långa uppvak som er. Stackare å bra kämpat! Vi har också försökt med allt, alla råd, alla tillvägagångssätt, gått på mirakelprodukter, ändrat i rutiner eller tagit bort rutiner helt, mer eller mindre sömn dagtid, senare eller tidigare nattning etc etc. allt för att hitta en kombination som mirakulöst skulle funka. Slutade med amning och nattmat när han var runt 7 mån och han sov såå bra 3-4 nätter med bara några få uppvak men sen var det tillbaka. Fy vi får också kämpa på, hoppas att tiden löser detta för oss också! Tack för en strimma hopp och för insikten att det kanske är såhär med vår lille kille och vi får acceptera det och det kommer bättre tider. Det är ju utmattande bara att försöka hitta en lösning. Kram!

  • E skriver:

   Till Natalie: Hur är ert barn på dagtid? Aktivt, oroligt, missnöjd eller helt nöjd? Vårt BVC var stöttade och kom med tips gällande uppvak. Dessa funkade såklart inte och de kunde inte hjälpa annat än om barnläkare skrev ut sömnmedicin (vi tackade nej, trots att sonen bara sov ca 20min×2-3 ggr dagtid och hade minst 10 uppvak/natt).
   Det tog ca 10 månader innan vi insåg att vår son var en high need baby. Väldigt lite sömnbehov och väldigt mycket skrik, både dag som natt. Han gick också omdelbart till panikskrik när han vaknade, han vaknade aldrig tyst. Men vi hade dock inte problem med maten, men det verkar vanligt att många hnb äter ganska dåligt.
   Leta upp fb-gruppen för hnb föräldrar eller läs om begreppet på nätet och se om du känner igen dig eller om det kan vara till hjälp.

   • Natalie skriver:

    Tack för tips! Jag ska läsa in mig på begreppet. När han föddes var han rätt stor, vägde 4450g och var väääldigt missnöjd hela tiden. Amningen funkade enl Bvc (följde kurvan) jag tyckte inte riktigt det. Lillen var extremt skrikig och mest dagtid ibörjan dvs de tre första månaderna. Därefter har han alltid haft lätt till skrik eller haft det nära eller som uttryckssätt. Bvc menar på att det är hans temperament. Men vi upplevde en väldig skillnad ändå runt 3 mån – han Blrjade le och fick ett väldigt glatt humör och blev därmed mer nyanserad. Han var tidigt väldigt aktiv – det trodde Bvc var del av ”missnöjdheten”. Att han ville mer än han kunde. IHan är en mkt glad kille, oftast lätt att ha med och sover kungligt i vagn. Upplever inga ”problem” dagtid utan det är sova under natten som strular och då dessa ständiga uppvak. På dagen kan jag vara ett vrak men han är helt obrydd som att han sovit kanoners. Tur är väl det nen man undrar ju varför. Tack för att du tog dig tiden att svara. Ska kika in begreppet ändå, och så har vi Bvc-tid imorgon så ska lyssna lite vad de har att säga! Tack!

 • Elina skriver:

  SÅ HIMLA HÄFTIGT! Jag har en dotter på 1 år och det ser ut som att du skrivit ner våra rutiner! De ser EXAKT likadana ut ? Jag älskar just dessa rutiner, de funkar så himla bra för oss. Hoppas det får vara så en liten stund innan de ändras ?? Tack för en bra blogg!

 • Ida skriver:

  Behöver tips för hur man reser med bebis! Hur gjorde ni i Dubai när ni åkte taxi, hade ni Lou i famnen, i bärsele i famnen, hade taxin bilbarnstol eller hade ni med er egen? Tänker att en bilbarnstol blir förstörd om de kastar runt den bland allt bagage på flyget så den inte är godkänd. Tacksam för svar ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.