SÅNT JAG LÄRT MIG AV FÖRSTA BARNET

Fick en fråga om jag kunde göra ett inlägg om aha-upplevelser och tips efter att ha fått ett barn och sånt jag kommer ta med mig till nästa om vi får fler. Så sjukt, för det känns ju så långt borta med en liten bebis?! har typ glömt!! Men vissa saker kände jag i alla fall att vi nailade medan andra saker vill man kanske göra lite annorlunda.

Gällande graviditeten: Hade önskat att jag kunde vara lite mer cool men samtidigt minns jag hur jävla tuffa dom första veckorna är mentalt. Jag blödde mycket och det är ju inte så att man blir lugnare av det. Men – efter allt jag fick gå genom med Lou så kom det ändå en stark tjej om än lite tidigt, och man kan ju inte göra mer än vad man kan oavsett. Hoppas att jag kan hålla lugnet lite mer helt enkelt och vara glad istället för att ha ångest. Det är ju en kort tid! Helst första graviditeten, man upplever verkligen bara det en gång. Men jag minns ändå min graviditet som fin och att vi gjorde mycket saker innan livet förändrades för all framtid. Kan ibland kolla på bilder och bli varm i hjärtat. Bara att kunna träna med min kille är något jag nu i efterhand blir så glad av att se, haha!

Första tiden: Här hade man ju köpt helt fel storlekar på kläder. Kan ju bli åt båda hållen. Vet att man blir helt galen i att köpa saker i början (så jävla roligt hehe) men gud vad mycket man inte använde direkt. Det som var viktigast för oss i början var nest, säng (Lou fick absolut inte sova bredvid oss pga hög PSD risk, vagn, några ombyten kläder eftersom man kan tvätta istället för att köpa typ 50 upplagor för dom växer seriöst ur kläder på typ en vecka i början, babyskydd, små kräkhanddukar och vårt badkar från Stokke som vi fortfarande använder. Babygym, babysitter, leksaker etc använde vi först senare. Älskar att man köpte massa gosedjur också. Det är typ nu Lou tycker det är kul haha! MEN hennes snutte som jag köpte väldigt många av introducerade vi väldigt tidigt och det är hennes trygghet när hon ska sova nu eftersom vi vande henne tidigt att ha den. Tips är att köpa många, för nu har vår slutat produceras.

En sak som jag kan tänka på generellt om första tiden, Lou sov i alla fall extremt mycket på dagtid och då kände jag att jag hade så lite tid, men i efterhand var det då jag hade mest tid så jag önskar att jag hade nyttjat den bättre haha! Helt plötsligt sitter man där med 45 min paus aka dagsvila mellan att jaga nån som ska slita ner allt i hemmet.

Sömn: Rulla Vagns sovschema från 4 månader är THE shit om man vill slippa övertrött kaos. Rutiner i god tid är också toppen, vi badade Lou och gjorde allt mörkt och lugnt. Kände ändå att hon fick in dygnsrytmen tidigt. Vi levde också om mycket när hon sov vilket var väldigt tacksamt sen. Något jag tror jag skulle kunna påverka är att jag matade Lou så satans mycket på natten pga extrem trötthet och det gjorde henne van att äta mer på natten än dagen. Så skulle vi få fler barn ska jag försöka chilla med mängden mat på natten rätt tidigt. Vi hade i alla fall rutiner från dag 1 pga hon var prematur och det trivdes vi alla med. En annan sak var att jag lärde henne somna själv ganska tidigt och det har varit så tacksamt. Sålänge hon är i sin egen säng är det bara att lägga henne, säga godnatt och stänga dörren = LYX. Med vissa undantag såklart! Finns massa inlägg på bloggen om hur jag gjort. En annan sak med sömnen – alla barn sover inte hela nätter när dom är ett halvår (jag trodde seriöst det). Om ni får ett sånt barn GRATTIS. För oss har det varit nyligen vi får sova bra, och då får Lou en flaska innan vi lägger oss som hon själv kan dricka när hon vaknar. Dvs hon sover fortf inte hela nätter men vi gör! Det var inte längesen man googlade ”kan man dö av trötthet” men nu har det alltså vänt. Så hang in there! <3

Mat: Lesson learned. Ska ej stressa med att ge ”vanlig mat”. Var så taggad på det men det var bara jag som var det hehe. Smakprover är jättebra men det är inte världens stress att barnet bara ska äta vanlig mat. Det blir bara negativt med stress kring det. Att låta L sitta med oss och få plocka och kladda hur mycket hon ville gjorde tillslut att det släppte. Nu äter hon verkligen allt. Släppa pressen, ska jag komma ihåg.

Annars är ju såklart alla barn olika och har olika behov. Men L fick separationsångest tidigt och har varit väldigt mammig, det har vi respekterat till 100% och låtit henne få det. Varit väldigt tydlig med att säga hejdå när vi går etc för att hon inte ska bli osäker. När hon varit som mest mammig har jag försökt vara med henne så mycket som det bara går. Vet inte om det är anledningen men nu är hon i alla fall supertrygg och har ingen separationsångest om hon inte är sjuk eller nåt. Har försökt finnas där för henne generellt och ge henne massa trygghet och närhet, men också låtit henne komma till ro själv med sömn osv och inte fått panik av att hon gnällt lite. Känns som vi hittat en bra balans där och skulle nog köra på exakt samma igen om det gick!

Tipsar även om appen Wonder Weeks / Växa och upptäcka världen på svenska, där man kan följa sitt barns utveckling och i början märkte man VERKLIGEN av dom där stegen.

Kan också vara sådär sjukt jobbig nu och säga att den första tiden kändes som en EVIGHET utan sömn och egentid men nu när den är över känns det som det swoshat förbi!? Går verkligen fort när man får lite perspektiv! Så – det var jävligt tufft framförallt med sömnen, också helt magiskt och underbart och något jag hoppas få göra igen <3 Nu har vi en annan tid framför oss med trotsålder och nya ord och massa annat roligt 😉

Har ni några frågor eller några egna tips: feel free att dela!!!

16 reaktioner på “SÅNT JAG LÄRT MIG AV FÖRSTA BARNET”

 • Zzzz skriver:

  Har ni haft perioder med extremt(!) mycket vakentid på nätterna? Har en 8mån som vaknar 1-5gånger i TIMMEN från läggning. Inne på tredje veckan nu och lever knappt. Det är ingenting som hjälper riktigt heller. Vaggas, sova själv, sova nära, äta eller vad som. Hur överlever man?

  • Alexandra Bring skriver:

   L vaknade också flera gånger i timmen i början samt i kortare perioder. MEN det som hjälpte oss mycket var att lära henne att somna själv på dag och kväll + dra ner på tempot på kvällen så hon kom i ro. Att bara låta henne vara när hon bökade på natten och gnällde (vet inte hur det blir för er men hon gallskrek inte eller något så hon somnade hon om av sig själv tillslut när hon lärde sig det). Sen går det över som allt annat också även fast man vill dö. Hang in there mama❤️ hoppas det går över fort!

   • Pernilla skriver:

    Ett litet obs på detta är dock att det oftare är lättare att lära barn som flaskmatas att somna själva. Barn som tar bröstet somnar eller iaf halvsomnar ofta med bröstet i munnen och blir då vana på ett helt annat sätt att ha någon hos dem när de somnar.

    • Alexandra Bring skriver:

     Säkert olika men för mig var det samma eftersom L somnade med flarran och jag alltid höll henne hos mig så i praktiken borde det funka på samma sätt men jag har ju ingen erfarenhet av amning så vet ej! 🙂

 • Josefin skriver:

  Vill tipsa om att att liggamma + sova är så skönt och man somnar om väldigt fort. Effektivt, praktiskt och mysigt (för oss i alla fall). Sen är ju alla olika oavsett men de är mitt tips ?

 • Erica skriver:

  Det där med maten alltså…? mina tvillingar är 1 år nu och jag känner också att det blivit en stress med maten…dom äter inte som tokar av vanlig mat ännu. Men erbjuds alltid mat i olika former. Dom vill inte bli matade så dom får sitta och pilla, kasta och kladda själva mer kan man ju inte göra egentligen men känner fortfarande en enorm stress. Bvc har ju vart på oss med ..jo men vi kan ju inte tvinga i våra barn mat och dom har följt sin kurva sen start och slutade äta på natten vid 4 månader och dom är pigga och friska och utvecklas…men det skiter ju bvc i typ..så jag hoppas att det släpper för våra med kommer du ihåg hur gammal hon var när det släppte? ? jätte intressant inlägg!! ?

  • Alexandra Bring skriver:

   Jamen dom hetsar rätt mycket tycker jag! Jag tror mer på att inte göra det till en grej (talar endast från egna erfarenheter nu) och låta dom äta utan massa fokus på att dom måste äta en viss mängd. Jag minns inte exakt när det släppte för L men tror det var där efter 1 någon gång! När hon fick lite plock och jag inte åt så höll jag på i köket och tittade inte så mycket på henne så fick hon lite egen ro 🙂 Hon gillade inte barnmat i början heller, utan vanlig och kryddad mat fick vi köra! Typ pasta med pastasås som var enkelt att tugga. Kul att du gilla!!! Hoppas det släpper snart <3

 • Mimmi skriver:

  Gud så bra inlägg!! Massa konkreta tips och bra tankar. Du är så klok och ni har har världens finaste familj!

 • Lissel skriver:

  Så mysigt! Mina tvillingtjejer är snart 4 månader och har spanat in det sovschemat på rulla vagn???? Dock har mina aldrig sovit en hel natt ännu….. oftast blir det en matning per natt men ibland 2.. dvs 4 st när de är osynkade??

 • Frida skriver:

  Vill du länka till inläggen du skriver om när det gäller hur ni gjort med hennes sömn? Försökte söka men hittar inte riktigt rätt inlägg 🙂

 • Johanna skriver:

  Tack för bra och tröstande inlägg. Har precis gråtit mig igenom en eftermiddag och kväll med en prins på fyra månader som krånglar med sömnen. Jag såg att du har läst mycket om sömn, har du tips på någon bra bok, site etc? Börjar få slut på idéer hur jag ska göra för att han ska sova gott…

  • Alexandra Bring skriver:

   ❤️❤️❤️ kämpa!! Good night sleep tight tyckte jag var bra, sen läste jag på massa utöver det!!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.