Q/A – Blir man en klump av styrketräning?

Q: Hej Alex! Jag har precis börjat träna på riktigt. Jag väger 72 kilo och har ganska mycket fett på kroppen då min rumpa är rätt stor. Jag kör endast cardio för att jag inte vill bygga muskler på fett, för man ser ju folk som varit ”stora” och sedan börjar styrketräna och därmed inte fått en fin kropp utan endast ser ut som en klump. Har du något tips på hur jag ska träna för att förlora fettet eller är ska jag styrketräna samtidig som jag kör cardio? Tacksam för svar, du är bäst!

A: Heeej! Vad grym du är som börjat träna! Du ska absolut inte vara rädd för styrketräning.  Att bara köra cardio bryter ner kroppen och om du går ner mycket i vikt är det lätt att bli ganska ”lös” i kroppen. Styrketräning däremot gör att man blir tight i kroppen. Om du däremot kombinerar dom två kommer du kunna få en stark och fin kropp som är hälsosam. Många tjejer är rädda för att ta i och tror att om man kör med lätta vikter och många reps så blir man inte stor, tvärtom så är det hypertrofiträning då man tröttar ut musklerna helt och det man faktiskt bygger mest massa av enkelt förklarat, googla begreppet om du vill se mer. Jag skulle rekommendera dig att köra 50/50 på uppdelningen av din träning och ligga runt 6-8 reps!

Man får dock inte glömma att allas kroppar formas individuellt, man har olika grund och det enda realistiska är att utgå från dig själv och inte kolla på andra. Sätt mål som är utformade efter dig! Det viktigast av allt är att din träning ska vara rolig, så du får prova dig fram och se vilket upplägg du gillar för att du ska kunna hålla. Quick-fix funkar aldrig i längden inom träning. Kram!

alexandra bring-4

 

2 reaktioner på “Q/A – Blir man en klump av styrketräning?”

  • Diana skriver:

    Hej
    Vill bara flika in. Jag tränade 5ggr i veckan enbart styrketräning och blev så bredaxlad och stor samt gick upp i vikt. Aldrig vägt så mkt ca 70kg som det blev. Iallafall, min erfarenhet av styrketräning är att du kommer gå upp i vikt, bli tightare (mest mentalt) och få bra hållning samt få ont lite då o då om du kör mycket styrketräning som kräver rehab eller naprapat 🙂 men jäkla kul är det! Klädstorlek blev ej densamma för mig (speciellt jackor) men kan va olika.
    Nu kör jag bara cardio förutom styrka för rumpa o mage woops..

  • Jobathan skriver:

    Vad man har funnit är att höga repetitionsantal är sämre för att stimulera hypertrofi än vad låg- och medelreps är.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.