Q/A VARIERA TRÄNINGEN SÅ ATT INTE KROPPEN VÄNJER SIG

Q: Hej Alexandra, älskar din blogg. Jag har en fråga angående träning, jag har läst att man ska variera sin träning på gymmet efter ett tag då kroppen vänjer sig under tiden. Men vad är det man ska ändra? Är det sets och reps, vikten eller övningarna? Tack i förhand:)

A: Det finns så många olika sätt att göra det på, men många periodiserar sin träning så att de kör t ex 8, 10, 12 reps på några veckors period. T ex 4 veckor med 8 reps, 4 veckor med 10 reps, 4 veckor med 12 reps och allt ska vara till failure. Dvs att man kör så tungt så att man orkar köra alla reps men inte en till 😉 Jag har testat att köra så och jag märkte stor skillnad, det gör även att man blir starkare så för varje period kan du öka vikterna. Just nu är min träning lite mer basic, dvs jag går till gymmet och kör utan att avancera det så mycket eftersom jag precis satt igång med styrketräning igen. Det är dock ett enkelt sätt att motivera sig och att utvecklas. Jag brukar anteckna eller komma ihåg vikten jag kör i huvudet på de övningar jag alltid kör som bas och på övriga övningar får jag känna mig fram lite. Kör hårt!

Q: Hi Alexandra, love your blog. I have a question about exercise, I have read that you should vary your exercise in the gym after a while because the body gets used to it. But what is it that you are suppose to change? Are there sets and reps, the weight or the exercises? Thanks in advance:)

A: There are so many different ways to do it, but many people periodize their training so they do eg 8, 10, 12 reps in a few weeks period. For example 4 weeks with 8 reps, 4 weeks with 10 reps, 4 weeks with 12 reps and you are suppose to go until fail on all of them. That means, you have as heavy weights that you can do all the reps but not one more 😉 I’ve tested doing it like this and I noticed a big difference, it also makes you stronger so you can higher the weights on each period. Right now my workout is a bit more basic, ie I go to the gym and do my workout without advancing it so much because I just started working on strength training again. However, it is an easy way to motivate yourself and develop. I usually note or remember the weight I’m using in the minds of the exercises I always do as a base, and on other exercises I try to see what weight to put un. Go for it and good luck!

2 reaktioner på “Q/A VARIERA TRÄNINGEN SÅ ATT INTE KROPPEN VÄNJER SIG”

 • Emy skriver:

  Något folk ofta glömmer är att ökade vikter faktiskt också är variation 🙂 Tycker det här med att ”variera sin träning” ofta övertolkas eller vad man ska säga, alltså att man tänker variation = stor förändring, och då tänker man inte på små förändringar som vikter eller intensitet, utan på ”synliga”, tydliga, förändringar som att byta schema eller byta ut övningar. Så funkar ju människan, lite men kontinuerlig progression märker man inte av eftersom kontrasten blir för liten. Jämför när man dietar och ser sig i spegel varje dag och tycker man står still, så kollar man bilder från när man startade och ser plötsligt DÅ hur långt man har kommit. ¨
  Om målet är progression innebär variation helt enkelt att man inte går till gymmet och lyfter samma vikt lika många reps som man alltid har gjort, utan att man hela tiden ökar vikten eller repsen, minskar vilan etc. Helt enkelt att hela tiden pusha framåt så att kroppen måste kämpa, precis som i ditt upplägg, Alexandra! 🙂

 • 94Kellye skriver:

  Hello blogger, i must say you have hi quality content here.

  Your page can go viral. You need initial traffic only.

  How to get it? Search for; Mertiso’s tips go viral

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.