POTTRÄNING

Tjena babes!!! Hur mår ni? Här är det full rulle som vanligt. Tänkte uppdatera med lite bilder sen men först detta. Man får ta den tiden man får, haha! Fick så sjukt mycket dms om jag inte kunde berätta mer om potträningen här hemma så tänkte passa på.

Vi tjuvstartade strax efter L fyllde 2 år och vi hade karantän hemma pga Corona. Då introducerade vi pottan som en rolig grej man kunde sitta på och om man hade tur kom det nåt typ. Ingen press alls bara bli kompis med den. Och låta henne vara lite utan blöja för att få veta vad som händer. Sen har vi legat lite lågt med det tills nu. I veckan tänkte vi att nu börjar vi! Först körde vi förmiddagarna utan några dagar och sen några fler stunder på dagen, och sen på med blöjan men från igår körde vi all-in. Dock har hon ju fattat grejen när vi börjat snacka om det och laddat upp. Varit medveten om när det sker så att säga 🙂 Köpte även hem en pottkalender med klistermärken (ovan) för olika behov och en bok som heter Alla går på pottan. Tror supermycket på att snacka om det innan och introducera det lite försiktigt, men sen såklart kan man ju köra hardcore men för vår del hade det blivit lite mycket jagande. Enligt många ska man låta barnet gå själva men jag har kört tvärtom. Efter vila, mat etc så går vi till pottan. Inte blivit många olyckor alls utan bara någon enstaka. Tänkte att efter nästa vecka ska jag sluta fråga och låta henne styra. Det går dock redan framåt på den fronten också och vi har alltid pottan lättillgänglig. Igår tog vi en liten prommis utan och då berättade jag att man kan gå på pottan när man kommer hem men att om en olycka händer är det ingen fara alls. Så mycket kommunikation och den där kalendern som en liten belöning efter varje sak har fungerat väldigt bra ihop. Nu är vi ju fortfarande i starten men det går verkligen över förväntat! Vi kommer köra helt utan dagtid och under nap/natten blöja. Vi har ju fortfarande spjälsäng (det är nästa stora grej vi tar längre fram) så då är det ju inte så snällt att köra utan haha. Vi har dock slutat med välling helt och då blir det ju inte lika mycket vätska på kvällen så tror det kommer hjälpa mycket när det är dags för det steget 🙂

Vi har i alla fall gjort det till en rolig grej och utan press så kör vi många high-fives. Sen får vi ju se hur de går på förskolan sen och om hon kommer börja säga till lite mer men som sagt bara inne på andra ”riktiga” dagen men det går jättebra!

5 reaktioner på “POTTRÄNING”

 • P skriver:

  Kul att det går så bra! Tips är att testa dagsvilan utan blöja sålänge hon kissat innan sovstunden. Vår mycket yngre fixade den vilan direkt vilket chockade mig. I övrigt tar vi det väldigt lugnt :)) mycket tork på golvet haha. Så jag tänker att om hon kommit så långt redan kanske det redan funkar även om det känns ”läskigt” för en själv

 • Emma skriver:

  Hej!
  Vi körde hard-core. Jag läste potträning på 3 dagar och gjorde allt som stod. Lilleman var då 2 år och 2 månader. Han fick gå utan byxor nertill inomhus hela dagen och sova utan på natten. Vi hade också spjälsäng men öppnade upp tre spjälor så han kunde gå in och ut men inte ramla ner. Första natten kissade han ner sig sedan har det hänt en gång till men aldrig därefter. Detta var i januari. Första gången vi gick till lekplatsen hände olycka också men sedan lärde vi honom snabbt att man kan kissa ute. Håller under knäna ”som man gör med tjejer”. Funkar super på förskolan också, det var min största oro. Klart det händer olycka ibland men då är det framförallt några droppar i kalsongerna och så kniper han och ropar så får man hjälpa på pottan. Bajs kommer alltid rätt, det känns väl på annat sätt gissar jag. Sjukt nöjd med hur enkelt det var och så får vi se sen om nästa barn blir lika lätt 🙂 Han slutade förresten med välling när vi slutade med blöjan men nu efter 6 månader så dricker han välling igen (har fått syskon så inte lätt neka) och jag tror blåsan tränat för han dricker 2 dl välling, kissar, sover ca 20-06 och kissar. Min känsla är att det var bra vi började innan han fick för mycket egen vilja. En tvååring hänger ju mer på bara. Nu när han är 2 år och 8 månader är han sjukt mer bestämd. Han kunde knappt prata när vi började men lärde sig ropa Potta! Så vi kunde hjälpa honom.

 • C skriver:

  Tips till lite längre utflykter är ”my potty” små och smidiga att ha med. Vi startade när vår son var 1 år och 8 månader och körde stenhårt på ”blöjfri på 3 dagar” metoden + kalender. Funkade skit bra men var riktigt riktigt tufft. Dock kul som fasen när man ser hur stolta dom blir när det går bra ? Vi har dock haft problem att släppa pottan och hoppa upp på toastolen men nu ett år senare är vi i hamn även där ?? Jag tror den delen är bara vårt fel. Varit för mesiga ? Hur som helst….pottan är asbra. Bra jobbat förresten ?

 • Josefin skriver:

  Min äldsta bestämde helt själv när han var 2,5 år att han tvärt ville sluta helt med blöja. Han var väldigt bestämd och tog av sig den på dagen och sen dess har han aldrig burit en blöja igen. När han bestämde sig blev han helt blöjfri både dag som natt. Vi var rätt oroliga hur det egentligen skulle gå på natten med tanke på att blöjan ofta kunde vara rätt full på morgonen men han har ALDRIG kissat i sängen. Vi hade liksom inget att säga till om så det var bara att hänga på ?dock hade vi pratat mycket om det under ett par månader och låtit han testa pottan när han ville och bara göra det roligt, precis som ni. Våran mellersta slutade med blöja på dagtid när hon var drygt 2 år och efter ca 2 veckor skippade vi blöja även på natten. Inga olyckor nattetid då heller. I sommar tänkte vi att minstingen ska bli blöjfri och vi har introducerat pottan rätt länge nu men verkar minst intresserad av de tre så tror vi måste jobba lite mer för det denna gång ?Jag tror ni märker/känner in när hon är redo att vara blöjfri nattetid. Tror det är viktigt att följa barnets vilja så det sker med lust och trygghet. Å var inte rädd att testa blöjfri under natten, det värsta som kan hända är ju bara att man får tvätta lite extra. Tror ni kör på helt rätt taktik att avdramatisera och köra på glädje och nyfikenhet. Lycka till!

 • Bea skriver:

  Hej alexandra. Jag har skrivit till dig på instgram men du brukar nog inte se vad jag skriver. Du sökte dock svar på behandlingar för utstående ärr och vill tipsa dug om LPG. Finns i Eskilstuna vad jag vet. Har skickat till dig som svar på din story på instgram. Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.