HUR BÖRJAR JAG TRÄNA PÅ GYM

alexandra-bring-front-squats-4

Varje år kommer samma frågor eller liknande. Här kommer en post där jag sammanfattar många frågor för nybörjare på gymmet =) Alla har vi någon gång varit nya på gymmet. Ibland tränar jag sånt jag absolut inte kan och sköljs över med känsla av osäkerhet och obehag. Jag brukar tänka såhär då.. Antingen kan jag 1) gå hem och strunta i denna känslan eller 2) svälja stoltheten, vara skitdålig men bli bra! Första gångerna på gymmet kan vara skönt att ha med en träningskompis. Har man inte möjlighet så går det bra ändå. Det jag skulle rekommendera är att du skriver ner vilka övningar du ska köra på gymmet innan i telefonen. Så slipper du gå runt och kolla på allting och bli stressad på plats.

Vilka övningar borde du köra då?
Jag rekommenderar verkligen basövningar men de är också oftast dem som har klurigaste utföranden. Där kan jag dock lugna dig. Jag nöter dessa övningar vecka efter vecka för att bli duktigare tekniskt. De flesta på gymmet har någon teknisk svaghet i dessa övningar.

Innan du går till gymmet så kom på några övningar, kanske 5-6 st. Skriv upp dem! Om du har en plan så kommer du känna dig lite mindre osäker 🙂 Utför dessa övningar 10*4 eller vad som känns passande. Vila någon minut mellan varje set. Ett set är alltså 10 repetitioner. Du får utveckla din bank med övningar eftersom, kolla vad andra kör. Be någon kompis visa dig. När du börjar känna dig lite varm i kläderna så planerar du upp veckan efter muskelgrupper. Ett bra nybörjarupplägg med tre pass skulle kunna vara ben, rygg+biceps, bröst+triceps+axlar+mage. Lasta inte på så mycket vikt. Fokus är att lära känna övningarna! Efter ett tag lär du dig att känna vilka muskler som jobbar och lära dig att koppla på rätt.

Jag rekommenderar alla att börja köra med en PT. Jag vet dock att många inte har möjlighet med det, men jag vill be er att vara försiktiga. Det finns väldigt mycket inom träning som man behöver lära sig, det går att göra på egen hand men du sparar otroligt mycket tid på att någon kunnig hjälper dig från start. Jag har haft turen med PT-kompisar och pojkvän som hjälpt mig.  Var försiktiga med vikten! Tills tekniken känns ok. Mitt BÄSTA tips för att utvecklas själv är att 1. lära sig hur övningen ska utföras och 2. filma när du tränar. Då kan du se vad som brister. Det viktigaste av allt är att lära sig att spänna bålen. Tänk att du hostar, den känslan är ungefär så det ska kännas. Detta hjälper till att skydda diskarna i ryggen som annars får en extremt hög belastning med alla vikter som läggs på.

Övningsexempel
Benpass – Värm upp lite på cykel/genom knäböj utan vikter/dynamisk stretch. Kör sedan
– 10 knäböj. Gör det fyra gånger.
– 10 utfallssteg/ben (med eller utan vikter). Upprepa fyra gånger.
– 10 benpress. Upprepa fyra gånger. Sittande/liggande spelar ingen roll. Lasta inte på för mycket så att ni fastnar! 😉
– 10 benspark x 4.
– 10 sittande/liggande lårcurl x 4.

Rygg/biceps – Värm upp på rodden / lätta set latsdrag.
– 10 latsdrag. Det här är en övning som är lite klurig att få till från början men tänk på att det är latsen (musklerna på sidan under armarna) som ska jobba. Kom ihåg att trycka ner axlarna när du drar ner. X 4.
– 10 latsdrag med smalt grepp (såhär). Samma tänk här och väldigt viktigt att spänna magen. X 4.
– 10 rodd. Sittande “vanlig” rodd. X 4.
– 10 st ryggresningar. Enkel övning som bränner i ländryggen!
– 10 st bicepscurl

Bröst+triceps+axlar+mage
Värm upp hela kroppen på valfritt sätt.
– 10 st armhävningar x 3
– 10 st dips på en bänk x 3
– 10 st hantellyft åt sidan x 3
– 10 st hantelpressar x 3
– 10 st crunches x 3
– 10 st russian twist x 3

Viktigast är att alltid få kontakt med rätt muskel. Det här är bara exempel på rätt vanliga övningar. Sök på youtube efter tutorials så ser ni utförandet 🙂 Eftersom får man ändra upplägget och sina övningar. Det här är bara en nybörjar bas! Göm er inte i någon maskin bara för att det känns bekvämt. Jag brukade ta med mig hantlar lite avskilt innan jag kände mig bekväm på gymmet t ex i en tom sal. Prova er fram. Det är faktiskt så att alla varit nybörjare någon gång. Det är heller inte pinsamt att fråga någon om hjälp, helst inte de som jobbar i receptionen / på gymmet. Gå inte fram till någon som är mitt i en övning eller under hela deras pass bara 😉 Men – oavsett hur man väljer att starta handlar det om att hitta ett sätt som passar in i ens liv och kan vara hållbart. All form av fysisk aktivitet är bättre än ingen träning för hälsan <3

2 reaktioner på “HUR BÖRJAR JAG TRÄNA PÅ GYM”

  • Emma skriver:

    Så sjukt bra inlägg!!! Blir riktigt sugen på att gymma nu och bara säga hejdå till all prestationsångest! TACK! Du är bäst! <3

  • roger genders skriver:

    Hej 😉 ett inslag om hur ungdomar i 16 års åldern ska tar det lite lugnt med antal vikt i början på träningen skulle vi som föräldrar vara mycket tacksam för snälla ? 😉 med tanken på den bilden som ni har här på eran sajt då ni lyfta en jätte vikt belastning, Jag undrar om det ger rätt intryck om ”Hur man ska börjar” ? vänlig hälsning, en gammal styrka tränare 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.