FÖR- OCH NACKDELAR MED EGET FÖRETAG

Hej fina ni! Jag har under senaste fått lite frågor om det här med eget företagande. Observera att jag valde en bild där jag ser ut som att vi sitter i en ring och ska prata om viktiga saker haha! Tänkte försöka summera upp lite av det jag har insett på vägen.

För snart 5 år sedan började min statistik på bloggen ta fart och jag började gå i tankarna att jag skulle starta ett bolag. En av mina närmsta vänner Emma är ekonom, och blev från den dagen även min ekonom. Vi startade upp min enskilda firma på sidan av mitt dåvarande heltidsjobb. Jag tror att jag omsatte 66000 kronor första året. Det var en lagom start för att jag skulle lära mig allt om avdrag, moms, skatter och allt annat som jag inte hade någon som helst koll på men fortfarande inga pengar som gjorde att jag skulle kunna klara mig på det. Allt eftersom min verksamhet växte såg jag inte längre en fördel med enskild firma, eftersom allt som kommer in i firman räknas som inkomster och skattesatsen blir väldigt hög. Det är också mindre risk i ett AB som jag sen skaffade, eftersom aktiebolaget är en egen juridisk person och om det bolaget skulle konka så går man inte i personlig konkurs. Så för ungefär 3 år sedan öppnade jag upp ett nytt bolag men denna gång som aktiebolag. För mig har det varit så sjukt mycket enklare att hålla koll på vilka pengar som faktiskt är mina, och deklarationen är inte längre ett ångestmoment. Varje gång jag deklarerade förut fick jag betala in en mindre härlig summa till Skatteverket, eftersom det är svårt att beräkna preliminärskatt på en säsongsbaserad verksamhet.

För ytterligare drygt ett år sedan öppnade jag upp mitt dotterbolag, Bring Sportswear. Det har varit en heeeel del mer att hålla koll på bokföringsmässigt, men som tur är har Emma stenkoll så det är oftast hon som får trassla ut om något är oklart. I samma veva skaffade jag även en revisor som kollar genom mina bokslut och hjälper mig att planera med skatter mm. Jag ska faktiskt åka ut till honom idag och gå genom bokslutet.

Nu har jag varit egen företagare i ett antal år, och jag kan väl summera det som stressigt. Det är mycket att hålla koll på, och att jag ska få en lön varje månad samt betala ut löner till anställda ligger på mina axlar. Samtidigt som det är mycket stress, är det otroligt lärorikt och roligt. Jag älskar att vara min egen chef och det är så mycket mer motiverande att ge 110% för sig själv. Det som blir lite press för mig är att just nu är båda mina verksamheter väldigt beroende av mig, så om jag skulle bli sjuk eller något annat så skulle allt rasera. Om jag t ex ska skaffa barn i framtiden kan jag glömma att vara ledig, eftersom mycket jag gör är svårt att ersätta med någon annan. Min förhoppning är att Bring Sportswear ska utvecklas i en riktning som gör att jag kan ta in personer som kan täcka upp på mina områden i framtiden, men det ligger långt borta 🙂

Jag har verkligen fått prova på två typer av verksamheter, mitt moderbolag som består av alla sociala medier och allt runtomkring, har inga utgifter egentligen och det som kommer in där är det som betalar min lön. Som t ex samarbeten. Mitt andra bolag Bring Sportswear har väldigt mycket utgifter och investeringar, något som jag själv står för. Om försäljningen inte matchar inköpen t ex, måste jag skjuta in kapital för att få allt att snurra. Det är mycket omkostnader med ett klädmärke, eftersom man både jobbar för att bygga upp varumärket och lagret. Så det mesta man äger ligger upplåst i lagret. Det som är positivt är att om företaget rullar på och utvecklas i rätt riktning, blir det en inkomst som inte behöver underhållas på samma sätt som mitt andra bolag. Jag skulle ju aldrig kunna ersätta mig själv i blogg osv, haha. Men i Bring Sportswear om det gick bra, skulle jag t ex kunna anlita en designer, marknadschef mm. Men just nu så används varje krona till att bygga upp ett bra lager, en investering för framtiden helt enkelt. Ju större företaget blir, desto större volymer måste köpas in och större kapital bindas upp. Det är som en stor snöboll som man väntar på ska börja rulla om ni förstår vad jag menar.

Det jag kan säga är att inget företag är det andra likt, om du funderar över att starta upp ett bolag så kan du i alla fall med all sannorlikhet räkna med väldigt många investerade timmar för väldigt lite pengar till en början. Jag har fortfarande inte tagit ut en krona ur BSW. Det är inte alla företag som lyckas, och jag tror att man måste vara väldigt ihärdig och tålmodig för att lyckas. Även mina sociala medier och jag själv som varumärke har varit en lång uppbyggnadsfas. Om jag inte hade älskat det jag gjorde och mina företag hade jag förmodligen gett upp för längesedan. Så att hitta en idé som man verkligen brinner för och kan behandla som sitt lilla barn i flera år framöver är något man får ställa sig in på. Det finns dock ingen bättre känsla än när det går bra, alla nätter när man slitit sig i håret och stressat upp över saker känns som bortblåsta, så för mig är det verkligen själva resan framåt jag njuter av. Och om allt bara hade rullat på, hade jag aldrig uppskattat det lika mycket.

Om ni funderar över något ni tror att jag kan svara på, är det bara att kommentera här under. <3

12 reaktioner på “FÖR- OCH NACKDELAR MED EGET FÖRETAG”

 • Nina skriver:

  Du är en sån supekvinna!

 • em skriver:

  Vad hände med femimal? Var inte det ett företag eller har jag missförstått? =)

 • Sofie skriver:

  Tack för ett bra inlägg!! Inspirerande verkligen. Men jag undrar också, sålde du inte proteinpulver och sådant förut? Vad hände med den businessen?

  • Alexandra Bring skriver:

   Tack! :* jo jag var med och startade samt frontade varumärket men när jag lanserade Bring Sportswear hade jag inte längre den tiden som krävdes!

 • clara skriver:

  Så kul att få läsa din story!! Älskar företagande hehe 😀 Tack för peppen!

 • Chelsea skriver:

  Hej Alexandra! Nu är jag 17 år och inte alls intresserad av att bli egenföretagare (jag drömmer om att bli läkare) MEN fan villken inspiration du är! Du är en riktig power woman! Blir skit motiverad av dig inte bara att träna och ta hand om mig själv och gilla mig själv som jag är men också liksom att jobba hårt i skolan och också bli en power woman som du! Hahah nu kanske detdär blev lite flummigt men du är jävla grym Alexandra!!! På alla sett! 😀 All power to u! #powerfulwomen!!

 • Taw skriver:

  Heja dig Alexandra! Jag beundrar människor med den inställningen att äga eget och även de med bra fysik. Och med bra fysik så syftar jag inte på att de ser bra ut. Däremot ser jag endast mycket HÅRT arbete som ligger bakom bakom. Bra fysik är som Nobel pris men bara du själv kan ge dig det priset.

  En egenskap som jag beundrar mest hos alla människor är tålamod. Patience, work ethic & respect the process.

  Jag är själv i min uppbyggnadsfas i mitt verksamhet men du vet betydligt mer om ”The Hunt” än vad jag gör eftersom du har kommit mycket längre. Men det gör bara mig mer och mer hungrig på att jobba. Det kliar otroligt mycket i mina fingrarna för jag vill så gärna nå mina mål nu när jag läser människors inlägg om sådana ämnen! Så heja dig igen & may you prosper in everything you do!

 • Andreea skriver:

  Hej Alexandra! Konstigt att jag precis klickade på din webbsida och samtidigt har nyligen undrade om det är värd det att fortsätta med egen design och bygga märke eller bara jobba hos någon företag. Du är verkligen inspirerande. Inte bara träningen och Bring Sportswear, men allt som du exemplifiera. Tack för inspirationen. Jag har en Instagram konto ( @nebulaemoda ) för kläderna som jag har designat, men undrar vad du tror har varit den bästa sättet att få uppmärksamhet. Bloggen? Eller något annat?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.