RECEPT: NYTTIGA CHOKLADMUFFINS

Idag var det dags för ett av mina recept jag sparat ner för att baka nyttigt. Eftersom jag käkat så mycket godis och skit i helgen och typ hela förra veckan (hehe) så kände jag att det var dags att äta nyttigt igen! Sötsuget är ju alltid som värst när man ätit som mest sånt också.

Såhär såg smeten ut! Kände här att det var riktigt lovande. Jag gjorde 12 st muffins. Hittade receptet här sen gjorde jag om det pyttelite 🙂

12 färska dadlar (ta ut kärnorna)
3 ägg
1 dl mandelmjöl
3 msk kakao
2 msk riven kokos
3 msk kokosolja
1 tsk honung
1 tsk vaniljpulver (ej vaniljsocker hehe som jag råkade ta)
1 tsk bakpulver

Gör såhär: Sätt ugnen på 150 grader. Ta dadlar + ägg i en bunke och mixa med stavmixer. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda. Häll upp smeten i muffinsformarna. I receptet stod det 15 min men jag gillar inte för kladdiga muffins så mina var i ugnen 20 min. Tyckte dom blev helt perfekta!!! 🙂

Betyg: 5/5

Det här är det godaste jag någonsin lyckats få till utan socker! Det smakade muffins men lite mindre söta och lite mindre muffins än vanliga liksom. Att tillaga allt gjorde så att det smakade lite mindre dadlar bara som lätt kan hända när man gör t ex dadelbollar och istället blev smaken god. VÄLDIGT positivt överraskad! Det här är mitt nya favoritrecept när det kommer till sockerfritt. Glutenfritt också om nån här är glutenintolerant.

16 reaktioner på “RECEPT: NYTTIGA CHOKLADMUFFINS”

 • Mjölk2 skriver:

  Inte för att va en sån o förstöra men det är ju jättemycket socker i dadlar, så att du inte tror att det är sockerfritt, för att det är det inte. Dock är det bra att använda dadlar istället för raffinerat socker!

  • Mia skriver:

   Det är stor skillnad på fruktos som dadlar innehåller och vanligt socker! Man ska inte likställa dem. Isåfall är honung också socker (vilket inte stämmer).

  • Emmeli skriver:

   Visst, dom innehåller mycket fruktos men inte så mycket att det kommer göra stor skillnad på blodsockret. Däremot så är det äggen och kokosoljan som gör dessa muffinsen inte så nyttiga. Kolesterolen o de mättade fetterna är skyhöga i dessa produkter.

 • Rebecca skriver:

  Tror du det blir lika bra med torkade dadlar?? ?

  • Rebecka skriver:

   Jag brukar alltid byta ut färska dadlar mot torkade i såna här recept (jag har någon konstig allergi mot just färska dadlar men kan äta torkade) så det funkar säkert! Brukar blötlägga dem ca 45 minuter innan bara.

 • H skriver:

  Daddlar innehåller ju naturligt socker som vilken frukt som helst?! De är ju inte ”socker” som man äter då. De är ju det sockret som man undviker. Klart som fan att Alex vet att de socker i dem.
  Ska man vara ”socker fri” enligt din definition mjölk2 då kan man ju inte ens äta frukt eller grönt.

  • mjolk2 skriver:

   Ja, frukt och grönsaker innehåller fruktos/socker, olika frukter/grönsaker innehåller olika mycket socker. Men i det här fallet 12 dadlar har en funktion till att göra dessa muffins söta. Dadlar jämfört med andra frukter/grönsaker innehåller relativt mycket socker. Så man lurar sig själv att tro att dessa bakelser är sockerfria, för det är de inte. Dock som sagt, det är naturlig socker (fruktos) och när man använder dadlar så får man åtminstone hela fibrer på köpet och säkert vissa vitaminer istället om man använt sig av raffinerat socker. Dock är fortfarande fruktos socker.

 • Victoria skriver:

  Heej!!
  Skulle inte du kunna skriva ut receptet på falafeln som din kille lagade i helgen? ?

 • Men mums vad gott! Skrattade så gott åt Lous reaktion när hon åt dem. Älskar dina stories! <3

 • Kayda skriver:

  12 fresh dates (take out the kernels)
  3 eggs
  1 dl almond flour
  3 tablespoons cocoa
  2 tablespoons grated coconut
  3 tablespoons coconut oil
  1 teaspoon of honey
  1 teaspoon vanilla powder (not vanilla sugar hehe I happened to take)
  1 teaspoon baking powder

  Here’s how: Set oven to 150 degrees. Take dates + eggs in a bowl and mix with stick mixer. Add the rest of the ingredients and mix. Pour the batter into the cupcake molds. The recipe said it was 15 mins but I don’t like sticky muffins so mine was in the oven 20 mins. Thought they were absolutely perfect !!! ?

  Rating: 5/5

  This is the best I have ever managed to get without sugar! It tasted muffins but a little less sweet and a little less muffins than usual as well. Preparing everything made it taste a little smaller dates that can easily happen when you make, for example, date balls and instead the taste became good. VERY pleasantly surprised! This is my new favorite recipe when it comes to sugar free. Also gluten free if any here is gluten intolerant.

 • lissel skriver:

  Här ska det bakas!?

 • Siri skriver:

  Går det att använda havremjöl istället för mandelmjöl? 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.