DET MED AMNING

Minns ni min resa kring amningen sist? FY vad jobbigt det var. Jag kände mig lite snuvad på första tiden med L pga det ångestmomentet. Nu när brösten börjat producera gjorde det sig påmint och jag har funderat mycket. Som jag känner just nu kommer jag nog köra flaska från dag 1 och ge ersättning till bebisen istället för att försöka amma/pumpa. Det kan givetvis ändras och jag kommer inte stänga några dörrar, men jag vill heller inte känna ens 1% press på mig själv. Om jag föder prematurt igen kommer jag dock förmodligen försöka pga immunförsvaret och allt sånt, men som jag känner nu så kommer jag inte göra det med en fullt frisk stark bebis.

Hur har ni som inte alls ammat gjort? Hur funkar det?

29 reaktioner på “DET MED AMNING”

 • Ebba skriver:

  Körde ersättning från dag 3 och det har fungerat super, inte ångrat det en enda sekund. På BB är dom ju dock väldigt på att man ska amma och jag orkade inte ta diskussionen där så jag ammade på tills vi hade varit på första återbesöket.

 • C skriver:

  Min dotter låg på neonatala avdelningen, blev utskriven när hon var 10 dagar. Första tiden sondmatades hon eftersom hon var nersövd. Jag pumpade. Det var inte problem alls tyckte jag. Ammade i några dagar. Sen gav jag upp. Jag mådde så fruktansvärt dåligt, fick ansiktsförlamning, förlossningsdepression och mådde allmänt dåligt efter kejsarsnittet. Vi gav ersättning och det funkade så jäkla bra. Det var rätt beslut! Men det ifrågasattes av typ alla i vår närhet. ”Klart man ska amma”, tycke de..

 • Johanna Bengtsson skriver:

  Gör det som känns rätt där och då! Jag gav upp amningen efter en vecka av tårar och om vi får ett syskon kommer jag troligen inte ens att överväga amning (för det skapar bara en obehaglig stress när jag bara tänker på det nu). Glad mamma, glad bebis ??

 • Hanna skriver:

  Kämpade med att få min dotter att amma men hon ville inte ta bröstet så pumpade och gav även ersättning i 2 veckor. Tyckte det va riktigt jobbigt mentalt och vår fantastiska barnmorska på BVC gav mig rådet att enbart fortsätta med ersättning, glad mamma, glad bebis 🙂 har inte ångrat mig en sekund och vår dotter har varit mätt och nöjd.
  Fick pumpa ut lite för att lätta på trycket i ett par dagar innan produktionen gav med sig.
  väntar nu vårt andra barn (en tjej till) och är helt inne på att ge ersättning direkt! En fördel är ju att även pappan kan hjälpa till när man flaskmatar.

 • Jessica skriver:

  Kämpade med amning i 11 dagar med mitt första barn innan vi började med ersättning. Med barn Nr två ammade jag två dagar, sen kände jag att amning inte var för mig! Så gav flaska. Mjölken hann inte rinna till så hade inga besvär från brösten! Men bebis fick ändå råmjölken som kändes viktig. Barn nr tre kommer jag samma sak med, amma första dagen/dagarna för råmjölken å sen ge flaska. Ev handmjölka ur de viktiga dropparna

 • Micaela skriver:

  Jag ammade inte min dotter, försökte första dagarna men eftersom att hon inte tog bröstet ordentligt så orkade jag inte kämpa. Både hon och jag blev otåliga och jag själv tyckte inte det var värt det. Hellre en nöjd bebis och glad mamma än tårar och ångest vid matning. Funkade jätte bra med flaska då hon inte hann bli van med bröstet ??. Skönt att pappan också kunde vara delaktig med att mata ?

 • Emma skriver:

  Jag var tvungen att äta medicin direkt när min lilla kommit till världen, en medicin som kunde passera över till barnet genom bröstmjölk och därför fick jag inte amma. Just där och då kändes det ledsamt eftersom jag tyckte att det hade vart bäst för barnet och eftersom jag inte fick välja själv. Nu i efterhand är vi så nöjda med att ha haft ersättning från start, jag och min sambo har delat på matningen och stigit upp varannan gång på natten. Ingen mjölkstockning eller liknande besvär. Han är inte mer infektionskänslig än andra barn, gått upp i vikt fint och man vet alltid exakt hur mycket han har ätit. Mycket positivt med ersättning alltså!! 🙂 gör det du känner för! Kram!

 • Pernilla skriver:

  Du ska givetvis göra det som du mår bäst av. Fick bara en liten tanke, behöver såklart inte alls stämma. Men eftersom du födde Lou prematur så blev det ju såklart en chock och stress. Samt att det kanske kändes extra viktigt att amma då eftersom hon var prematur. Tänker att om du denna gången föder kring BF så kanske situationen blir mer lugn och avslappnad för er o att det på så sätt kanske blir lättare med amningen. ??‍♀️

  • K skriver:

   Tänker samma sak. Är själv barnmorska och har sett skillnaden i amningsstart för den som föder prematurt jämfört med den fullgångna. En mer mogen bebis som har mycket bättre förutsättningar att haja det där med amning, även för mamman där kroppen är redo direkt. Det går inte att jämföra ett barns sugförmåga med bröstpumpen, vilket stimulerar igång mjölken på ett helt annat sätt. Alla fördelar som finns med amning vet du ju såklart. Med det sagt, som andra varit inne på: det barnet framför allt behöver är en välmående mamma för att den första tiden ska bli så bra som möjligt för er båda. Det kommer bli fint oavsett hur du väljer och jag hoppas att omgivningen respekterar ditt väl (vet väl att vi som jobbar med det är riktiga amningsambassadörer).

 • Pernilla skriver:

  Jag håller med andra Pernilla, det är inte alls säkert att det blir lika med nästa barn. Mitt tips är att inte bestämma sig utan känna efter hur det känns där och då. Oavsett vad du väljer blir det bra, bara det känns bra för dig!

 • Katarina skriver:

  Bestäm inte. Jag ammade båda mina utan problem, så himla mysigt och så bra på många vis. Så se hur det går, om allt funkar o du får samma upplevelse som mig så kör på det, blir det tvärtom så väljer du ersättning och då är det rätt. Det ska vara det enkla o bästa för er, men döm inte ut amning om det funkar.

 • Sara skriver:

  Gör det som känns bäst för dig/er när bebis kommer =) <3

  Jag ammade mitt 1a barn första månaden men gav sedan upp för mig och bebis skull, körde ersättning. Det bästa för oss! Men lillasyster här nu så valde jag/vi ersättning från dag 1. Bästa beslutet ever!

  Njut av allt! Kram

 • Isabella skriver:

  Hade jobbigt med anmaningen med stora så gav lillasyster flaska från start ! Livets bästa beslut, det är påfrestande med nyfödda så man behöver inte komplicera det ytterligare med en icke-fungerande amning.. 🙂

 • Anna skriver:

  Kämpade på med amningen tills min dotter var 6 veckor innan jag gav upp. Hon hade svårt att gå upp i vikt vilket orsakade stress. Sedan tyckte jag inte alls det var mysigt att amma vilket jag trodde att jag skulle göra. Bästa beslutet att gå över till ersättning. Tog bort all stress, tyckte om att mata henne och mådde mycket bättre. Slutade dock tvärt och det är inte att rekommendera för fy vilken smärta i brösten. Om jag får ett till barn kommer jag ge ersättning från start.

 • Anna skriver:

  Första bebis var liten och behövde matas med ersättning direkt för att jobba upp vikten, detta i kombo med att jag mådde dåligt och var väldigt slut efter förlossningen gjorde att jag inte orka ge ammningen en riktig chans, var dessutom tvungen att ha amningsnapp varje gång vi skulle försöka och det bara blev för omständigt. Så med bebis 2 sa jag både på mvc och direkt på förlossningen när hon kommit att jag inte ska amma och att vi hade flaska och mat med oss – inga problem, ingen ifrågasatte eller liknande. Har 14 månader mellan barnen och lillasyster har inte varit en så enkel tjej de fösta 4 mån så hade gått sönder om jag inte fått sova vissa nätter och fått avlastning av pappa (och andra nära och kära) som kunnat ta matning 🙂 Antingen ger du amningen ett försök men känn också att det är helt okej att sluta om det inte går eller känns för jobbigt psykiskt/fysiskt eller om du redan nu och även när hon kommit känner att du inte vill till 100% så kör ersättning direkt. Båda våra barn är friska och glada och har fått och får så mycket närhet och kärlek av oss båda och har alltid haft minst lika starka band till pappan som till mig ♥️ Kraaam

 • Isabelle skriver:

  Med min första dotter ogillade jag amningen, jag kände mig låst, arg och stressad. Hon blev liksom aldrig nöjd, jag kunde sitta hela dagar med en bebis fastklistrad vi tutten. Men jag kämpade på med helamning i två månader och amning kombinerat med flaska fram till 5-6 månader. I det fallet ångrar jag att jag inte slutade amma tidigare för jag mådde helt enkelt inte bra av det.

  När det var dags för bebis nummer tv var jag så osäker på amningen och kände rätt mycket ångest. Men hade ändå en önskan om att ge det en chans till. Jag hade många kompisar med ammande bebisar som det gick så smidigt för. Och mycket riktigt blev amningsperioden med flicka nummer två helt fantastisk (inte från start ska tilläggas).

  Som andra skrivit tycker jag inte att du behöver bestämma dig innan. Föds denna bebis fullgången är förutsättningarna för en fungerande amning så mycket större. Oavsett så är du den bästa mamman för dina barn <3

 • Malin skriver:

  Jag har inte kunnat amma vår son pga av en missbildning (gomspalt). Jag var också väldigt sjuk efter förlossningen och hade inte möjlighet att pumpa alls. Han fick ersättning från dag ett och det har gått superbra. Han är definitivt inte sjukare än något annat barn och han har alltid sovit perfekt eftersom han aldrig behövt gå hungrig pga amning som inte riktigt funkat. Nu är han 20 månader 🙂

 • Vs skriver:

  Tycker inte du ska utesluta något av alternativen, det är så olika, vissa säger att amning är de bästa som finns, men då ska de självklart inte vara ett stressmoment med frustration från alla håll, man ska inte heller tvinga något, testa någon dag, går de ej så går de ej, då är de inte meningen, men tycker inte du ska bestämma dig för något innan, nu har du visserligen erfarenhet vilket jag inte har men alla graviditeter är olika och tycker iaf man ska ge allt en chans och ta de lite som de kommer 🙂

 • Linnea skriver:

  Amning är så sjukt laddat! För andra och för en själv. Min bebis är 6 mån. Trodde aldrig jag skulle vilja amma eller att det skulle vara viktigt för mig, tvärtom var jag inställd på ersättning, men min hjärna har som en amningspsykos. Jag vet att det inte är så, men jag känner att eftersom amning har många fördelar för barnet och mamman, att jag är en dålig mamma om jag inte ammar henne (jag tycket såklart inte så om andra mammor). Till saken hör att hon är väldigt svår att amma, och kan i princip bara amma i ett tyst rum med släckt lampa sen hon var typ 6 v. Gör mig extremt låst. Det är konstigt det där, tänker att det är så extremt stark biologi som säger åt en att amma sitt barn. Men min hjärna börjar mjukna lite och har försökt med flaska lite, fast hon verkar inte fatta grejen.

 • P skriver:

  Fick mitt första barn i början på året och han flaska från start ? Jag var 99,5% säker redan innan och det blev naturligt så med. Jag valde att inte amma av flera anledningar, men ingen att jag ”inte fick”. Dels var det rädsla för förlossningsdepression som läkaren sa skulle vara högre för mig (i MIN situation!) vid amning samt att jag redan under graviditeten kände lätt ångest vid tanken på att amma.

  Jag meddelade MVC, inga konstigheter eller tjat om något. De skrev in det i journalen inför förlossningen samt jag hade det i mitt förlossningsbrev. Ingen på förlossningen eller bb ifrågasatte det alls.

  Han blev koppmatad av en barnmorska och min sambo efter att ha legat på mitt bröst ? Sen körde vi på med flaska och ersättning.

  Det kändes och känns SÅ rätt för oss – trots mycket påtryckningar från bekanta osv att man ”måste ge det en chans iallafall”. Hoppas det blir bra för dig och lillan hur det än blir!

 • Evelina skriver:

  Jag kunde inte amma från bröstet men kände att jag ändå ville ge min mjölk så jag pumpade i 3 månader och gav flaska (gav ersättning på natten då det inte räckte) , mina 3 tuffaste månader med mycket känslor och mycket gråt men jag är glad att jag gjorde det!

 • Lotta skriver:

  OM du väljer ersättning MÅSTE du köpa babybrezzas senaste ersättningsmaskin. vi köpte den till vår andra som är tre veckor gammal nu. Det är de bästa köp NÅGONSIN!! Värt var enda krona 😀

  https://www.jollyroom.se/babyprodukter/ata-dricka/bestick-servering/sterilisering-uppvarmning/baby-brezza-formula-pro-advanced-mjolkersattning-och-vallingmaskin

 • Sofia skriver:

  Jag följde dug redan då och minns hur tungt du hade det så all kärlek till dig <3 nu har jag ju bara gått fulla graviditeter och fått friska barn vilket jag är väldigt tacksam för och inte alls en självklarhet men de har ju varit tuttgalna från att de landat på mig direkt på förlossningen och bara låtit dem amma utan att behöva den där pumpen alls, men visst blir de väldigt beroende av mamma när det är hon som sitter på käket men hade inga förväntningar om att jag skulle kunna pumpa ut och ge flaska för att kunna dra på tjejmiddag eller så så jag har haft tur att det funkat så bra men har även haft bra stöd från familjen, min syster som fått 4 barn har varit min amningsrådgivare vilket är guld att ha om vad som helst, gick även en amningskurs innan jag fick mitt första via Studiefrämjandet som var gratis och den tyckte jag var toppen och stärkte mig jättemycket inför det som komma skulle! Hoppas allt går bra för sig denna gång så du får känna dig stark och hitta bebisbubblan istället för den där pumpångesten!

 • Johanna skriver:

  Jag valde att inte amma av flera orsaker, men framförallt för att jag inte kände att jag ville. Och jag har aldrig ångrat det beslutet!! Min dotter fick ersättning direkt och det har aldrig varit nåt strul med att hon inte vill ha flaskan. Dessutom har hon aldrig haft magknip och är aldrig gnällig. Kan såklart bero på hur bebisen är men hon blir ju alltid mätt på ersättning 🙂 min kille är dessutom så glad att jag inte ammat eftersom han känner sig så involverad och nära henne. Vi köpte maskinen baby brezza och det har varit så smidigt! Ett knapptryck så är hennes mat klar i rätt temperatur och med rätt mängd vatten/ pulver. Guldvärt framförallt på nätterna! Köpte även hem tetraförpackningar med färdigblandad ersättning, så när vi är iväg har vi antingen med det eller mat i termos! Båda har funkat väldigt bra 🙂 jag tror att jag är en gladare mamma genom att göra såhär, man kan dela på nätterna när det behövs och mamman blir inte lika låst. Jag myser med min dotter hela dagarna så närheten blir man inte ”bestulen” på som många verkar vara olika för.

 • Maya skriver:

  Jag hade en jätte jobbig start med min amning, och efter 1 vecka blev jag tvungen att börja pumpa (på grund av sår) och det gjorde allt ännu värre… Så när jag tänker på en till bebis är det detta jag oroar mig för. Mest för att jag märker hur mycket ångest den ”misslyckade” amningen gav mig och oron över att misslyckas igen, där av kanske lättare att strunta i det från start. Men blir inte klok på det. Så min poäng är, dela gärna med dig om hur du tänker och hur du känner, både när det närmar sig men också när bebis är här. Kram.

 • Amanda skriver:

  Fick min första i februari 2019 och ammade inte alls. Hon fick flaska från start och det gick så himla bra! Är så glad över mitt beslut då jag hade så mycket ångest om press ang att amma redan innan hon föddes men fick så bra pepp och stöd över mitt val från personal på MVC och BB. Kör flaska direkt om det känns rätt för dig! Det kommer gå så bra!

 • Lisa skriver:

  Jag ammade första 6 månaderna. Första veckan var hemsk. Kändes som han knappt åt någonting. Sen poff så vände det och jag älskade det. Myset, närheten och smidigheten. Ångrar dock att jag inte ammade längre, men vi vill ha syskon så nu försöker vi igen.

 • Astrid skriver:

  Min dotter är 8 veckor och vi ammar och det går så bra. Det var kämpigt första veckan då nyfödda bebisar behöver mycket hjälp för att förstå hur dom ska äta men efter det är det världens smidigaste grej. Visst hon behöver vara med mig hela tiden men jag vill ändå inte vara utan henne så det känns inte som ett problem. Dessutom behöver man aldrig tänka på att fixa sterila flaskor och dylikt, maten är alltid på plats.
  Alla gör som dom själva vill, tänkte bara att det också kan vara bra att höra att amningen kan funka bra. Kram och lycka till med din graviditet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.