SOMMARKROPPEN

Det finns verkligen en röd tråd på alla stora tidningar, många skönhetsshoppar och bland alla människor. Hur ska jag hinna komma i form till sommaren. Det är för mig ganska sjukt hur man väljer att istället för att hitta en bra balans i sitt liv, försöka plåga kroppen genom helt ohållbara dieter bara för att vara så smal som möjligt på stranden. Det är verkligen konstigt just nu, för några år sedan var det ett tydligt ideal att man skulle vara pinnsmal och helst fri från varje antydan till muskler. Nu finns det fler kroppstyper som eftersträvas. Det är allt från den typiska fitness-kroppen med extremt låg fett% och synliga muskler, crossfit-kroppen som innebär mycket mer muskler, kardashian-kroppen där man ska ha superstora bröst, liten midja och jättestor rumpa. Det är lite sjukt hur alla fortsätter sträva efter en orimlig målbild, jag tycker verkligen att det är viktigt med hälsa. En del av mig är glad över anti-smalhetsen som öppnat dörrarna för många fler slags ”ideal” men samtidigt är hälsa en viktig aspekt och det är sjukt viktigt att ta hand om sig. Övervikt är ett stort problem i vårt samhälle. Men med det sagt så är innebär det inte att man är överviktig för att man inte ser ut som en skyltdocka.

Alla människor har olika utgångspunkter. Jag t ex har alltid varit väldigt ”mager”, jag har lyckats lägga på mig lite med hjälp av träning och ålder. Men jag har verkligen blivit negativt påverkad av att hela livet jagas av att jag är för smal, jag kan fortfarande ibland bli äcklad av att mina höftben sticker ut. Men med facit i hand måste jag leva extremt osunt för att dom ska försvinna. På samma sätt som en tjej med en kraftigare kroppsbyggnad försöker eftersträva t ex thigh gap, så blir även det på ett extremt osunt levnadssätt då hon helt enkelt inte är byggd för att se ut så. Det är så otroligt farligt med ideal och att försöka passa in. Jag är väldigt glad att det finns ”fler” ideal att eftersträva men jag hoppas att människor kan bli lite mer realistiska. Jag har fått självdistans nog till att acceptera mitt utgångsläge och ta hand om min kropp för att leva länge i den, inte för att passa in i en norm eller anpassa mig efter vad andra tycker och tänker. Jag känner spontant att folk är lite väl snabba att dra pekpinnen oavsett vilket håll det gäller, antingen ser man ut som ett skelett, en man eller så är man för tjock, det roliga är att jag fått höra samtliga. Det är precis det som gör att man känner sig otillräcklig och strävar efter att passa in i något som andra anser är ”norm” eller till och med ”goals”.

Hur är man då en bra förebild i det samhället som är just nu? Jag försöker att förmedla en positiv känsla till min kropp, utan att försöka pusha folk till att bli fanatiska på något sätt. Tidigare var majoriteten av mina poster från gymmet och jag vet att jag har hjälpt många ur ätstörningar vilket jag är otroligt tacksam över. Men jag känner rent spontant att jag postar lite Nutella då och då har inspirerat mer. Jag hoppas att jag förmedlar en bild av sundhet, trygghet och balans. Det är i alla fall så jag försöker leva. Jag hoppas att fler kan se sånt och inte känna sig pressade och stressade av att höra hemma någonstans. Det finns verkligen bara en person man ska jämföra sig med, och det är sig själv. Sen självklart är det superbra att bli inspirerad till att gymma, laga bättre mat och leva på ett bättre sätt, men såfort det blir negativt och en press tror jag att man ska rannsaka sig själv och sätta igång sitt eget filter. Man kan tycka vad man vill om normer och ideal, men när det kommer till slutet av dagen känner jag att man själv har ett ansvar och en egen vilja på vad man vill vara selektiv med. Jag vet inte exakt vad jag ville komma fram till med den här texten, men det kanske bara är en liten påminnelse om att hitta en balans i er själva och er självbild. Det är verkligen en befriande känsla! <3 Och vad ni än gör, köp inga medel som genvägar, det är aldrig hållbart och det enda som funkar i längden är något som går att applicera på majoriteten av sina dagar, jag lovar att er kropp också kommer tacka er för det.

17 reaktioner på “SOMMARKROPPEN”

 • Emelie skriver:

  Jättebra text, jag gillar budskapet du förmedlar om att ha balans i livet och inte pressa sig själv för att nå något ”ouppnåeligt” ideal. Mitt utgångsläget liknar ditt, har alltid varit smal och avundas de som är mer kurviga. Men med träning i sakta mak blir jag starkare och lite fylligare 🙂

 • Emma skriver:

  Och det är för sådana här inlägg du är min största idol och förebild!! Du är helt fantastisk, tack för att du finns! Du har hjälpt mig så mycket <3

 • Julia skriver:

  Tycker det är superbra att du tar upp det här med kroppsideal och kroppshets osv men undrar samtidigt varför du inte tar upp att du tex har opererat brösten, som faktiskt är ett stort ingrepp och inte ”bara” en slags diet eller hård träning utan en faktiskt operation där man väljer att sövas och lägga sig under kniven, som också bidrar till skeva kroppsideal hos unga tjejer och andra. Samt om du ens är medveten om att du också lägger upp pose-iga väldigt snygga bilder vilket också bidrar till att unga personer tänker att det är så man ska se ut och man ska se ut så dygnet runt oavsett vad man ätit eller vilket kroppsposition.

  • Alma skriver:

   Jag tänkte precis samma. Bra inlägg men lite skenheligt att låtsas att det bara är bra balans och gener som gett den där kroppen. Det är viktigt att påpeka att vi som är naturligt magra och folk överlag som ligger på så där låg fettprocent inte har den där storlek på brösten naturligt.

   • X skriver:

    Dock längesedan hon gjorde brösten och det är inte bara att ”plocka ut”. Man ser tydligt att Alexandra har utvecklats och blivit tryggare bara det senaste året, typ sedan hon och hennes ex gjorde slut. Såklart är man inte 100 procent perfekt men bara att försöka, att tänka på det, att lägga upp lite mer varierade inlägg osv är ett stort steg på vägen 🙂 och detta är bara efter ca 1 år! Stor eloge till dig alexandra 🙂

  • Jessica skriver:

   Kan inte annat än att hålla med om att det känns konstigt att Alexandra inte nämner något om sin operation. Jag har haft anorexi i över tolv år men är frisk nu. Jag har, precis som Alexandra, alltid varit smal och har också valt att operera brösten (till C-kupa) men det är jag öppen med just eftersom jag vet hur mycket andra människors kroppar kan påverka en själv negativt. Jag vill inte att någon ska se på mig och tro att alla som är smala automatiskt har bröst och kvinnliga former för det om något kam ge ångest. Jag berättar hellre hur jag känner och resonerar och jag står för de val jag gör med min kropp.

  • Victoria skriver:

   Här pratar vi dubbelmoral på hög nivå!

   • Veronica skriver:

    Hon kanske inte skriver om det för att hon inte vill uppmuntra andra att göra det, hon gjorde detta för flera år sedan och jag håller med X ovan, hon verkar vara sjukt balanserad idag och har enligt min mening ett fint sätt att se på saker. Istället för att vi hela tiden ska trycka ner varandra kanske det är på tiden att vi stöttar varandra. Vi borde sluta hitta ”fel” (som alla gjort i livet) och fokusera på vart vi är på väg och hur vi gör för att få världen att bli en bättre plats. Hon är en enastående förebild för mig och även min syster som är 18 år och vi borde stå bakom förebilder som inspirerar istället för att göra det motsatta, det är vad som behövs för att vi ska få mer plats i världen. <3

    • Alice skriver:

     Håller helt med dig, väldigt fint skrivet.

    • Alma skriver:

     Nu menade iallafall inte jag att det skulle vara något fel med att ha gjort ett operation, det är självklart upp till var och en vad man vill göra med sin kropp.
     Bara det att jag tycker det är viktigt att ta upp att många av dagens hälsosamma fitness förebilder har varit tvungen att operera sig för att få såna där kroppar. Naturliga bröst inehåller mest fett så vara smal och ha stora bröst är inget att som kommer av träning och balans i livet.
     Alldeles för många ungdomar dietar och försöker träna sig till en sån kropp, får ångest för att brösten blir mindre osv.

   • A skriver:

    Vad spelar de för roll om hon opererat brösten? Man kan fortfarande förespråka ett sunt kroppsideal fast man gjort en skönhetsoperation. Alexandra har också påverkats av de kroppsideal som råder, det har hon ju skrivit själv.

    Tanken bakom inlägget var bra och något som borde tas upp oftare. Varför ska tjejer alltid hoppa på varandra och hitta fel??

    • J skriver:

     Det handlar inte om att ”hoppa på andra tjejer”, man måste få framföra kritik till folk oavsett kön på den? Skriver man ett inlägg som det här måste väl folk få tycka saker om det.

 • Nina skriver:

  Jag Älskar dig för just detta, du är balancerad och har precis gjort det du mår bra av och har en balans som känns både nutid och hållbar! Tror det är viktigt att alltid göra det man mår bra av men också fråga sig själv, gör jag detta för mig eller för de andra. Du känns så otroligt välmående och i balans med dig själv, både i ditt inre men även det yttre och det är precis det allt handlar om, att just må bra!

  Tack <3

 • Sindy skriver:

  Jag tycker att det är fint av dig att skriva om det här då alla hetsar för den perfekta kroppen. Ingen kropp är perfekt och en viktig detalj är att man inte bara ska ha en välmående kropp utan faktiskt må bra inombords som du skrivit tidigare. Jag tror mycket på balans, det är klart att man vill vara snygg, det är klart vi inte är perfekta men ibland vill sminka oss, fixa till oss lite extra och så, gör vi allt balanserat så tror jag att vi alla mår mycket bättre.
  Jag håller inte alls med om att det du skriver är dubbelmoral, det känns bara som fjuttiga påhopp från vissa som faktiskt inte riktigt följt dig tillräckligt länge för att förstå vad du verkligen står för. Däremot är det viktigt att förmedla att allt inte ser ut som det alltid gör på bild. Jag uppskattar dig väldigt mycket Alexandra, du är verkligen en förebild på många sätt. Du verkar vara så nära din familj, gullig mot din hund, ha nära vänner som älskar dig, ett eget företag som är hur bra som helst, en fin och sund syn på livet, ja, jag kan fortsätta men det jag vill säga är att du helt enkelt är en bra människa som mer än duger.

 • Petra skriver:

  Du är så klok! Jag är så tacksam att du har den stora plattformen du har i sociala medier, med tanke på inflytandet som dina kärleksfulla och sunda värderingar bidrar med! Du är en av mina ledstjärnor som jag tar rygg på och håller om ryggen! Tack Alexandra! Fortsätt vara precis du och fortsätt sprid din visdom och unika ljus! Kram

 • Nicole skriver:

  <3 bäst är du!

 • Sandra skriver:

  Men orka kritisera! Skit i dem de är bar avundsjuka på dig ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.