KONSUMTIONSSAMHÄLLE

Fick en kommentar igår ifall jag inte kan skriva mer om hur influencers uppmanar till konsumtion och dagens konsumtionssamhälle. Jag tycker att det är väldigt svårt att ta ställning i den frågan eftersom att min inkomst är bl a att göra kampanjer som i många fall handlar om att konsumera en viss produkt. Det kan vara allt från hudvård, mat, kläder till bebisprodukter. Jag tipsar gärna om sånt jag tycker är bra och har inga problem med det. Dock försöker jag inspirera till att äta mindre kött, resa mindre i mina mått, vi köper inte julklappar i familjen (med undantag små barn). När vi byter presenter är det ofta upplevelser men även ibland fysiska saker. Men som dom flesta andra är jag ”bara människa”.

Men jag tycker inte att jag är en person som har rätt att tycka och tänka så mycket i den här frågan. Jag tänker att alla själva har ett ansvar hur dom väljer att leva, och hur mycket saker man konsumerar. Reklam finns överallt och den reklamen som tidigare fanns i traditionella medier har delvis flyttats och blivit mer digital och det är oundvikligt. Jag älskar att tipsa om saker jag gillar både i samarbeten och utan till er precis som till mina vänner. Påverkar jag personligen människor att handla mer än vad dom hade gjort annars? Jag tror inte det men det är svårt att svara på. Om jag lägger upp en tröja och personen letar efter en ny tröja så känns det som att personen köpt sin tröja oavsett dock kanske inte just den tröjan. Påverkar jag min vän på ett negativt sätt om hon tycker att jag har en fin tröja och vill köpa en likadan?

Vad tänker ni kring det här? Tycker ni att göra influencers går att jämföra med att t ex jobba på en fabrik inom stålindustrin som står för mängder av utsläpp? Både och är inkomst och ett arbete. Eller en pilot som gör att människor kan flyga som i sin tur påverkar miljön negativt? Är det då piloten eller arbetaren på stålfabriken som bär ansvaret eller konsumenten som handlar? Kanske konstig jämförelse men hade varit kul att höra hur ni resonerar! 🙂 Eftersom influencers är offentliga personer granskas vi på ett annat sätt en någon annan kategori men andra kategorier kanske påverkar mer indirekt än direkt. Jag tror alltid på personligt ansvar och att individen tar egna beslut och att ingen är en robot som styrs av vad andra gör. Tycker ni det är fel att konsumera? Tänker ni mycket på sånt?

Jag älskar mitt jobb och det ger mig möjlighet att nå ut till många människor. Vissa dagar kanske det hjälper en person att hitta en produkt och andra dagar att få perspektiv till livet eller en tankeställning. Andra dagar kan vi sitta och gråta tillsammans kring amning. Vissa dagar känner jag att jag är viktig och andra dagar undrar jag vad jag håller på med, haha! Det tog mig väldigt många år innan jag kände att det här är mitt arbete och att jag är stolt över vad jag åstadkommit och vad jag gör. Mycket av det grundar sig nog i att jag försöker vara väldigt transparent om mitt liv och att andra människor kan relatera i en annars ganska polerad värld. Där jag är i livet idag är det verkligen en dröm att få ha en egen liten community av fina människor som blivit mina ”vänner” och mitt liv hade känts väldigt tomt utan det här.

Bild från Årets Mama.

7 reaktioner på “KONSUMTIONSSAMHÄLLE”

 • Emma skriver:

  Jag gillar verkligen dig.
  MEN sjävklart påverkar du hur många som helst att köpa mer. Ofta ”visste jag inte att jag behövde nåt” innan du visar upp det. Vi blir påminda om saker vi inte har hela tiden. Och vi har klarat oss jättebra utan detta innan men så får vi det upptryckt i facet en rabattkod och så har ni ”skapat ett behov”. Tycker du ska vara väldigt medveten om detta. Och fundera på om det inte går att tjäna pengar på annat sätt. Vi har bara en jord. Vi måste sluta köpa saker IDAG! Helst igår! Kom igen nu kompisar!! Nu måste vi ta tag i vår värld, på riktigt!!!

 • pilla skriver:

  Håller helt med dig att det är verje människas ansvar vad man konsumerar. Och vill man inte stödja ett konsumptionssamhälle så får man helt enkelt inte läsa bloggar och andra media heller där reklam som är betalt per läsare figurerar.

 • Maria skriver:

  Jag tycker att det är fantastiskt att man med yrket influencer kan inspirera folk men är så förbaskat trött på att ALLT handlar om konsumtion. Önskar se en utveckling där influencers börjar inspirera att göra vettiga saker som exempelvis välgörenhet eller kämpa mot orättvisor utan att kapitalisera på det.

  • Emelie skriver:

   Förstår hur du tänker, fast vem vill arbeta utan lön. Även influencers är ju människor som lever ett liv som vilken människa som helst, med räkningar som ska betalas. Jag tror att antingen anser man att influencing (?) är ett jobb eller inte. Anser man inte det så förstår jag att man tycker att det är mycket reklam i alla samarbeten som uppmanar till konsumtion. Precis som Alex skriver så har gammal media nästan dött ut idag, känner inte många idag som läser eller prenumererar på varken tidningar eller magasin, den reklamen som dessa media tidigare nådde ut med till folk kommer idag istället från influencers. Samma reklam bara från annat håll. Men precis som med en tidning så kan man bläddra förbi den om den är störande. Jag tycker också att man som privatperson ska och bör ta ansvar för egen konsumtion. Vi kan inte ifrånsäga oss allt eget ansvar och lägga den på andra, det är alltid lätt att beskylla andra istället för att rannsaka sig själv.

 • Linnea skriver:

  Funderar över detta med konsumtion varje dag, har SÅ svårt för att komma fram till vart jag står. Är otroligt trött på att bli matad av köphets och uppmaning till konsumtion varje dag, och tycker det kan vara lite jobbigt med alla samarbeten influensers har., dock mest om det inte känns äkta. Samtidigt jobbar jag som digital strateg, som många gånger går ut på att stärka varumärken och i slutändan generera sales. Är SÅ splittrad, för jag vet ju också att influencer marketing fungerar väldigt effektivt, då folk (speciellt generation z) litar mer på vad personer de ser upp till säger om produkter än vad företagen själva säger. Det är också bara att inse att marknadsföringskanaler helt har ändrats de senaste åren. Jag tror man som konsument ska försöka vara kritisk och lära sig navigera mellan all marknadsföring, men det är absolut inte lätt. Men däremot hade jag gärna sett fler samarbeten som har ett socialt eller hållbart syfte, inte alltid, men då och då 🙂 Men det är svårt i många branscher, jag jobbade på Coca-Cola för några år sedan, gillar inte ens den drycken men fick konstant försvara mig då folk gick på mig och frågade hur jag kunde jobba på ett företag som bidrar till barnfetma, tyckte det var så jobbigt att få höra det.. Tycker det handlar helt om individen och valen den personen gör själv för sitt liv, att konsumera är väl ändå ett val även om det är svårt att inte bli påverkad av all reklam vi exponeras fördagligen.

 • Klara skriver:

  Du gav mig ett nyttt perspektiv kring reklam, det är ju faktiskt ert jobb. Kan ändå bli otroligt trött på att se samma samarbeten hos alla stora influensers, då undrar man hur genuint det verkligen är.

  Såklart är det individens ansvar men skulle stora företag satsa på mer hållbar produktion osv skulle det helt klart göra en stor skillnad.

  Något som gjorde mig orolig och stött är när ni lägger upp Hauls på så sjukt mycket kläder- vad gör ni med kläderna? Hinner ni ens använda allt? Visst är det bra om ni säljer vidare, men där kan vi snacka köphets när ni inte ens verkar använda kläderna.

  Det hade varit trevligt att se influensers lyfta och samarbeta med företag som står för hållbarhet. Som nybliven mamma slår det mig också att väldigt få influensers verkar satsa på giftfritt och ekologiskt till sina barn och gör kampanjer med flaskor tillverkade i plast?!

 • Micaela skriver:

  Bara för att det är ditt jobb är det ju inte rätt att uppmuntra till ny konsumtion. Du kunde ju istället uppmuntra till återanvändning eller samarbeta med företag som står för hållbarhet. Tyvärr gör dina samarbeten sällan det. Som Linnea här ovan skriver är det inte samma sak att få reklam i ”gammelmedia” som av en sk. influencer (inte jag som hittar på!). Du verkar ju vara en bra typ annars, men just denna bit är så tudelad för mig. Jag antar också att du vill kunna se Lou i ögonen i framtiden när hon frågar dig vad du gjorde för att rädda planeten när alla vet att vi måste konsumera mindre och resa mindre osv osv. Att inte äta så mycket kött är en bra början, men det räcker inte!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.