MER PLANTBASED OCH RAW FOOD

Hej igen fina ni! Nu ska jag fråga er om hjälp som ni brukar vara så bra på.. såhär är det. Jag äter mycket vegetariskt men känner inte att jag får i mig rätt mängd grönt och BRA mat om ni fattar. Kommer aldrig sluta älska gräddig pasta MEN jag vill fylla våra veckor med mer grönt. Dock är jag såååå dålig på att laga jävligt god nyttig mat utan massa grädde och pasta hehe. Jag är inte ens bra på att slänga ihop en sallad. Mina fördomar mot sån mat är att det är äckligt, inte mättande och ett projekt. Snälla motbevisa mig <3 När jag har ätit på t ex Mahalo tycker jag det är svingott men kan inget om sån matlagning. Kan ni snälla upplysa mig och bomba mig med magiska recept?

49 reaktioner på “MER PLANTBASED OCH RAW FOOD”

 • Matilda skriver:

  Vegansk bönchili med ris/potatis
  Gratinerad sötpotatis med bönor

 • Alice skriver:

  Stort tips är att gå med i gruppen ”Vad lagar du för veganmat idag?” på facebook! Där delar folk sina recept på allt från snacks och vardagsmat till lyxmiddagar. 🙂

 • Estrid skriver:

  Det som gjorde mig tillräckligt kunnig inom vegomat så att jag t.om. kunde övergå helt till vegan är att jag följde mycket inspokonton på insta, favoriterna är veganskmatlåda, tuvessonskan och jävligtgott (de har även superbra bloggar med så himla bra recept), sen även Facebooks grupp ”Vad lagade du för veganmat idag?” där folk postar sina måltider med recept osv, sjukt bra!! Brukar slänga ihop mycket ”bowls” som buddha bowl och poké powl , finns massor med goda olika recept om man googlar. Så lätt, mättande, gott och supernyttigt!

 • Lovisa skriver:

  Nästan all asiatisk mat är/går att göra veganskt: röd/grön thaigryta, wook, stekt ris med grönsaker/tofu/nötter, dhal (linsgryta), tacos på linser, summer rolls. Kika också kontot @lilsipper på instagram, sjukt enkla och hälsosamma recept ?

 • Freja skriver:

  Måste tipsa om ett recept Therese Lindgren gjorde för jättelängesen på hennes youtubekanal som jag blev helt fast i. https://youtu.be/0jobAWaL-Zk
  Så sjukt god thaisallad som är riktigt nyttig faktiskt. Kan kännas som ett projekt men kan gå riktigt snabbt om man köper färdig-rivna grönsaker i påse som finns att köpa överallt. Tex riven rödkål, morötter, vitkål osv.
  Tips från en inte så nyttig tjej som också älskar gräddiga pastor osv!!

 • Linnea Johnsson skriver:

  Böckerna ”Mera vego” och ”Ännu meta vego” äter vi jättemycket mat ifrån. Bra resept för barn och familj som de flesta gillar.

 • Elsa skriver:

  Recept på min favorit linsgryta!
  Du behöver:
  1 gul lök
  2 klyftor vitlök
  1 äpple
  1 msk rapsolja
  2 dl lätt kokosmjölk
  1 tärning grönsaksbuljong
  1,5 dl torkade röda linser
  400 g krossade tomater
  2 dl ris
  1 bit ingefära, ca 3 cm
  1 lime
  1-2 tsk sambal oelek
  salt och peppar
  200 g bladspenat färsk eller fryst
  Lägg till i inköpslista
  Gör så här
  Skala och hacka gul lök och vitlök. Skär äpple i bitar.
  Hetta upp olja i en kastrull, fräs lök och vitlök glansigt. Lägg i äppelbitarna och häll på kokosmjölk. Smula ner buljongtärning och låt koka i 5 minuter.
  Skölj linserna och tillsätt dem. Häll på krossade tomater och låt puttra ca 15 minuter eller tills linserna är mjuka.
  Koka ris enligt anvisning på förpackningen.
  Skala och riv ingefära, riv limeskal och tillsätt tillsammans med sambal i grytan. Smaka av med salt, peppar och limesaft.
  Servera grytan med ris och bladspenat.
  Tips!

 • Nellie Kaski skriver:

  BLACKBEANBURGER med brioche bröd. Man kan krydda burgaren med vad man vill och steka med ost på!! Recept finns så fort man söker på blackbeanburger

 • Soma skriver:

  Okej här kommer bästa tipset! Tänk på den maten du älskar, laga den maten du älskar men byt ut det som inte är plantbased mot plantbase alternativ! Kanske låter knäppt men tex gräddig pasta, byt ut kogrädden mot havregrädde och oxfilen mot oumph eller seitan! Det smakar inte jätte annorlunda och det viktigaste kanske inte heller är att det ska smaka exakt likadant men att det ger samma matupplevelse, man får en god gräddig pasta! Samma med lasagne eller köttbullar med gräddsås. Så började jag. Byta ut det som inte är veg mot de alternativ och substitut som finns, för det finns så sjukt mycket! Och då blir maten också automatiskt nyttigare! Lycka till <3

 • Michaela skriver:

  Hej Alexandra! Här kommer ett super recept på en gräddig pasta som är helt vegansk:

  1 lök
  2 vitlöksklyftor
  Champinjoner eller annan god svamp mängd varierar lite beroende på hur stora dom e men typ 4-5 medelstora
  Grönkål så mycket man vill ha
  2,5 dl soja matlagningsgrädde
  Salt, peppar, sojasås, lite chilliflakes

  Bara att hacka lök o vitlök ner i pannan, skiva svampen ner i pannan, krydda, låt dom bli lite mjuka o sen ner med grönkålen. Låt den bli lite mjuk o sen häll på soja grädden. Ha pastan på kokning medans o ta lite pastavatten o rör ner med svampen och när pastan sen är klar vänd ner den i såsen. Såå otroligt gott!
  Kram på dig!

 • Malva skriver:

  Beluga-bolognese är en stor favorit, sen kan man ju göra massa olika pajer med olika fyllningar, gratänger, lasagne. Och sen älskar jag typ frysta vego-biffar etc som man kan köpa i frysdisken på ica. Börja lätt med ”biffar” för att få ett hum om vad du gillar och och vad man kan använda sig av. Och sen exprimentera dig fram i köket!

 • Viktoria skriver:

  Sjukt god och lättlagad (!) sötpotatissoppa: https://www.coop.se/recept/sotpotatissoppa-med-rostad-majs/

 • Anna skriver:

  Jag har varit vegetarian sen jag var 12 år (är 28 nu), känner likadant ibland att man inte har så mycket inspiration och att måltiderna blir tråkiga ibland. Men några saker jag brukar laga är:
  -Halloumi stroganoff
  -Biffar av olika slag tex kikärtor, rödbetor, bönor, morötter (och till kan man göra örtsås och potatis/ris/quinoa/sötpotatismos
  -bowls med tex kål av olika slag, quinoa, fetaost, riven rödbeta, groddar, osv
  -bakad kål, skär röd kål och in i ugn med vitlök, olivolja, kryddor
  -soppor! Tex med linser och sötpotatis
  -linspasta med massa grönsaker och sojagrädde

 • Linnea skriver:

  Måste tipsa om tidningen VEGO. Besök hemsidan och köp hem tidningen! Så mkt mumsiga och veganska recept. Jag gillar att det är recept med mkt grönsaker i och inte enbart vegoifierade köttisrecept med köttsubstitut.

 • Lovisa skriver:

  Kolla in Hanna Olvenmarks blogg och instagram, portionen under tian. Supergoda, nyttiga och billiga recept!! Rekommenderas verkligen❣️

 • Evelina skriver:

  Är 18 år och har varit plantbased i typ 1,5 år nu och håller med om att det var svårt och omständig i början vad man ska äta, men när man väl kommer in i det så blir det så mycket lättare!!
  Gör dina favvorecept veganska, allt går typ att byta ut till plantbaserade substitut! Ät din gräddiga pasta men byt ut grädden till iMat, blir svingott!
  Här är ett enkelt och jättegott recept på en kikärtscurry, lätt mitt ”go-to” recept, speciellt nu när det är kallt ute https://mittkok.expressen.se/kikartscurry/
  Något annat som är väldigt gott är lasagne på vegofärs, tomatsås och aubergine, recommend recommend!

  Tips är även att signa upp dig på ”veganuari”, de skickar ut recept och tips varje dag, väldigt smidigt! https://veganuary.com/register/?c=ip_se&a=se
  Okej nu blev det väldigt mycket haha, men lycka till!!?

 • Sam skriver:

  Har du läst/lyssnat på foodpharmacy? Dom har även släppt en kokbok nu?

 • Hannah skriver:

  We are the same; we eat vegetarian for the most part but I like to ensure iron in our diet. I add green peas to our pasta dishes and soups (frozen organic green peas always in the freezer). I add red kidney beans for fiber and iron also, to raw spinach and shredded beets with a salad dressing of choice. I also add avocados to protein smoothies. I love cabbage and buy it shredded, add Korean barbecue sauce, shake it in a glass container and leave it overnight to be a spicy-cabbage salad day after. Happy green eating! PS – my daughter was also born premature and is thriving 12 year old now, I wish the best for you and your family.

 • Mjölk skriver:

  Grönsaker och korn generellt mättar bra då de är mer komplexa i sin sammansättning än t.ex pasta. Grönsaker har mer fibrer och långsamma kolhydrater än just t.ex. pasta som är snabba kolhydrater. Därför blir man mättare på grönsaker en längre period. Då är det dock viktigt att man inte äter bara bladgrönsaker, utan även rotfrukter, nötter, olika slags korn och sädesslag.

 • Emelie skriver:

  Bloggen Jävligt gott är en riktig guldgruva! Bland annat gillar jag hans veganska pad thai. Annars är en av mina favoriter att köpa färdigkokta hela rödbetor (sådana i vakuumförpackning), riva dem, blanda ihop med; hackade (gärna lite förstekta) valnötter, en förpackning mixade kikärtor, finhackad gul lök, lite vitlök, salt och peppar. Pga gluten skvätter jag i någon matsked fiberhusk och någon matsked bovetemjöl, men det är nog bara att ha i lite vanligt mjöl tills du får en halvfast konsistens. Dippa ner smeten i stekpanna i biffstorlek och stek på tills du får lite schysst yta. Ät tillsammans med vad som helst, tex en vitlökssås på ifraiche (gärna med mixad färsk basilika och lime/citron i för extra lyx)

  Happy eating!

 • Milja skriver:

  Det här är så sjukt gott och enkelt:

  2 portioner:

  Risnudlar (1 bunt?? Per person)
  1/2 dl Kokosmjölk
  Grönsaker, jag brukar ha i fryst broccoli och frysta gröna bönor som jag steker, champinjoner är också gott att ha med
  Chilisås efter smak
  Ca 1 msk soyasås
  Cashewnötter att toppa med
  Kryddor, jag brukar ha i roasted garlic and pepper från Santa Maria, så sjukt god!! Curry är också gott om man vill ha mer smak!

  Koka risnudlarna runt 4 min i kastrull
  Stek grönsaker i olivolja/utan olja och tillsätt sedan kokosmjölken och kryddorna. Häll bort vattnet från nudlarna och tillsätt nudlarna med grönsakerna. Häll i chilisås och soyasås efter smak och toppa sedan med cashewnötter.

 • Felicia skriver:

  In med alla rotfrukter du kan tänka dig i ugnen, palsternacka, morot, rödbeta, sötpotatis, potatis, broccoli, blomkål, grönkål och salta rejält, lite olja och chiliflakes alt. annan krydda. Blir så gott! Jag brukar också göra rostade kikärtor i ungnen, ca 20 min på 200 grader, salta å krydda med valfri smak, bli så hårda och knapriga, passar som både snacks eller som topping till en sallad eller soppa. 🙂

 • Alma skriver:

  Har du läst boken Happy Food? I boken pratar man både om hur olika typer av kost påverkar kroppen och psyket, samt delar med sig av många bra recept! 🙂 Tips!
  Kram, Alma

 • Natalie skriver:

  För några år sen sprang jag på ett pastarecept som är lite annorlunda. Iof inte så mkt grönt men vego, superenkelt och såå gott. Det är en pasta med paprika, jordnötter och Tzybitar.

  Stek väldigt finhackad röd paprika, lök och vitlök. Finhacka även jordnötter och stek tillsammans med paprikablandningen. Stek Tzybitar och blanda i. Tillsätt kokt spagetti i stekpannan och blanda runt allt med några skvättar sesamolja ev tillsätt lite annan olja. Salt och peppar – klart.

  Ett favvorecept är även friterad avokado-tacos med cashewnöt-sås. Yep det är såå mumsigt.

  Finns säkert mkt bra recept men jag har provat att dubbelpanera avokado med panko och stekt i mkt olja och det blev jättebra. Såsen i mixer: cashewnötter, lite havremjölk, vitlök och pressad citron. Servera i mjuka bröd med god sallad.

 • Elsa skriver:

  Som någon ovan också skrev, portionen under tian! Hon bjussar på vego/klimatsmart/billig mat på sin blogg, går alltid in där när jag saknar inspiration. Hennes nysläppta bok är GRYM och helt rätt i tiden!

 • Lina skriver:

  Om man gillar sötpotatis så är detta den bästa måltiden som jag gärna skulle äta vaaaarje dag!

  Skär sötpotatis i små tärningar och lägg i en form, krydda med timjan, paprikakrydda, anchochilipulver, salt och peppar. Ställ in i ugnen och förbered en sallad med förslagsvis maché, avokado, tomater OCH granatäpple. Blanda sedan ihop allt, mmmm! Perfektion! Gör en sås med fetaost och creme fraiche till. Så smarrigt!

 • Ida skriver:

  Grymt att du ska börja äta mer veganskt! Själv varit vegan i 1 år och mår så bra när jag får i mig mycket grönt. Sett att du fått många bra tipps redan! Hittade denna bloggen: http://veganfoodie.se/bli-matt-pa-vegansk-sallad-5-tips/ där det står 6 tipps för att bli mätt på en vegansk sallad! Lycka till?❤️

 • Ida skriver:

  Kolla in food pharmacy bloggen, deras recept är goda och väldigt nyttiga. Du kan även köpa deras kokbok.

 • Margareta skriver:

  Inte raw men veganskt och fruktansvärt gott iaf! Hittade youtubekanalen pick up limes som är fantastisk! Hon är utbildad inom näring också vilket alltid känns tryggt och hon är lugn och funkar bra för en introvert som mig så jag trivs att lyssna på henne. Hennes hemsida har recept samt någon e-bok. Hennes soppa på paprika och zucchini samt en thaigryta med tofu och paprika är favoriter som gått hem hos både sambo och dotter för mig och framförallt nu vintern i Norrland gör att jag hellre äter något varmt och tillfredsställande på det sättet än raw food. Men rekommenderar att svänga över till pickuplimes.com och se för dig själv!??

  • Emma skriver:

   Håller helt med!! Älskar pick up limes på youtube, även Madeleine Olivia som gör massa god bra vegansk mat samt Annie Jaffrey på YT som gör enkla, goda veganska recept i hennes What I EAT in a day videos. Plus att hon har massa andra inspirerade videos och är SÅ snygg och gullig

 • Michaela skriver:

  Gillar du Currry? Så testa detta!
  4-5 portioner

  Halloumi ca 400 g
  I burk kokosgrädde
  Soltorkade tomater
  Babyspenat
  Salt+peppar
  Lite honung
  Vatten
  Curry
  Vitlök och scharlottenlök

  Dela Halloumin i mindre fyrkanter, stek den i valfri olja. Tillsätt riven scarlottenlök och pressad vitlök. Fräs samman med halloumin, häll i kokosgrädde och ev lite vatten. Salta, peppra och ha i ganska rejält med curry och ev lite honung. När smaken är bra, klipp i de soltorkade tomaterna i små bitar och ner med färsk baby spenat.

  Servera med Paulins superpasta eller ris

 • Annika Allansson skriver:

  Mitt favoritrecept:

  https://www.ica.se/recept/linscurry-med-kokosmjolk-och-lime-720274/

  Måste testas ?

  • Josefin skriver:

   Ja ett av mina favvorecept har jag baserat på detta recept, så gott! Byter ut curryn mot rödcurry och blomkålen mot broccoli. Klyftar gullöken istället för att hacka och har även i klyftad paprika. Sedan lägger jag till bambuskott och ibland ostronsås. Blir ju inte vego längre om man har i ostronsås men det lyfter verkligen rätten! Samt att jag har i limesaft i grytan också, inte bara vid servering.
   Så:
   minus: curry och blomkål
   plus: rödcurry, broccoli, paprika, bambuskott och extra lime (och ostronsås)

 • Elina skriver:

  Måste tipsa om kokboken portionen under tian, finns även på insta. Boken innehåller grymt bra och lätta recept som är hållbara för både miljön och plånboken!

 • Amanda skriver:

  Mycket halvfabrikat som är enkelt, nyttigt och gott. Anamas formbara färs är sjukt gott att göra biffar på, färdig falafel, vegobitar istället för kyckling etc. om man vill ha smidiga snabba måltider.
  Annars finns det jättemycket gott, linsgrytor, soppor, rotfrukter i ugn, matiga såser som hummus, kikärtsbiffar.
  Facebookgruppen ”vad lagar du gör veganmat idag” är grym!

 • Rebecka skriver:

  Vad härligt! Jag äter helt veganskt/plantbaserat och något jag märkte snabbt är ju att käkar man veganskt ute så är det mer ett snacks, haha jag förstår inte varför restauranger tror att veganer bara vill ha två salladsblad med hummus på? Man måste ju ersätta dom där animaliska kalorierna med växter och då måste man äta MYCKET ! En smoothie i ett vanligt vattenglas räcker inte man måste dricka en hel kanna för tusan 🙂 Jag älskar det, att man kan äta hur mycket som helst fast fortfarande äta bra på en plantbaserad kost. Har inga recept direkt men rekommenderar starkt att kolla in BonnyRebecca och Ellen Fisher på youtube. Hon Ellen har dessutom tre friska barn som käkar veganskt vilket alltid är roligt att se.

  Världens godaste smoothie :
  Pressa ca 7 apelsiner och häll juicen i en mixer
  Ha i 1-2 dl fryst mango
  1 mogen banan
  Massa spenat
  1 tsk spirulina (suuuperfood)
  1 passionsfrukt.

  Så jäkla god alltså. Glöm inte vitamin B12 om du går all in på plantbaserat ! 🙂 och ät MYCKET.

  • Rebecka skriver:

   PS. Kolla in Gary Yourofsky Best Speech Ever på youtube för att förstå de moraliska aspekterna av en vegansk livsstil! Life changing !

 • Ebba skriver:

  Jag brukar ta massa grönsaker tex broccoli, morötter, lök, vitkål, paprika o steka några minuter o sen antingen ha på nån grytbas på burk o servera med ris, eller ha en sötsur sås på glasburk o servera med nudlar 🙂 superenkelt o jättegott!

 • Martina Persson skriver:

  Finns så mycket gott man kan laga, finns inga gränser! För att hålla sig plantbased så finns det ett stort utbud i frysdisken med olika smaksatta och naturella vegobitar som kan efterlikna kyckling eller köttbitar, schnitzel, f*skpinnar färs till taco och vegfärs sås, formbar färs till att forma egna burgare eller vegobullar. Om du vill köra på substitut så behöver du egentligen inte ändra receptet mer än att du byter ut köttet. Bland mejerier finns havregrädde, sojagrädde, kokos grädde osv. till såväl matlagning som bakning. Sen kan Creme fraiche, gräddfil, yoghurt, ost (tips är violifes fetaost!! Om du gillar feta) och diverse pålägg. Skulle kunna tipsa hela dagen haha.

  Tips på folk att följa:
  jävligt gott matblogg som är superbra för vad som helst plantbased, mycket husmanskost bl a (jävligtgott på insta)
  happyfoodbypetra
  ellenfisher (har Youtube där hon lagar både raw och plantbased, samt webbsida där du kan beställa e-book)
  fullyrawkristina (har Youtube med massa raw recept)
  rawvana (har även Youtube kanal med rawrecept).
  Söker du på raw på insta så kommer samma tips på personer upp.

  Tips på sallad:
  Koka sötpotatis som du skalat och saltat. När den är färdig lägger du upp den Skivad på en tallrik ovanpå spenat eller grönkål. Till kan du ha röd paprika, tomater, rödlök, kikärter, violife fetaost, hampafrön. Lägg på lite avokado olja exempelvis och krydda med örtkrydda, peppar och cayenne.

  En annan sallad du kan göra är att koka upp bulgur (eller mathavre) samt quiona (var för sig) som du sedan äter med hummus eller ärthumnus (båda är superenkela att göra själv, max 10min), gröna linser eller bönor, paprika, tomat, rödlök, gurka, pumpafrön /hampafrön, ärtskott eller vad du nu gillar.

  Tips på bas till sallad: matvete, mathavre, bulgur, couscous, sötpotatis, potatis, ris, risnudlar, glasnudlar.

  Dressing: olja+ örtkrydda+ vinäger+vatten, Tahini- citrondressing, balsalmico.

  Förlåt för den väldigt långa texten. Vill bara väldigt hjälpa för jag vet hur mycket gott det finns som folk inte vet om. Lycka till! ?

 • Veronica skriver:

  Såå gott med veganskt/vegetariskt!!
  Mina tips på inspiratörer:
  * Portionen under tian https://undertian.com
  * Jävligt gott http://www.javligtgott.se
  * Cecilia Folkesson https://ceciliafolkesson.se
  * Ellen Fisher https://ellenfisher.com

  Sötpotatis är en stor favorit här, då det går att variera och göra så mycket gott med den. Ha i grytor, mosa, gör fries (bästa, enkla receptet: http://hälsainifrån.se/recept/krispiga-sotpotatisstrips/) eller baka som den är i ugnen.

  Bakad sötpotatis är enkelt och gott. Jag gillar att ha en rejäl sallad till dessa.
  Stick potatisarna lite med en gaffel runt om och baka mitt i ugnen på 200 grader i ca 1 1/2 tim (beroende på storlek).
  Grundreceptet på en cashew sour cream som passar bra till sötpotatis är:
  2,5 dl cashew nötter som du blötlägger (antingen i vatten i ca 10 tim eller häll kokande vatten över nötterna och låt stå 1 tim). Skölj av nötterna och mixa ordentligt med
  1,5 dl vatten
  3-4 tsk citronsaft
  Lite salt efter smak

  Låt stå i kylskåp en stund.
  Går att smaksätta med andra kryddor för variation.

 • Kim Olofsson skriver:

  Hej! Ett tips är att spana in @fivesechealth Massa härliga hälsosamma recept! Tycker det känns så bra att ibland byta ut den där ostmackan mot en smoorhiebowl, gröt eller chiapudding ?✨? Men hon har ju massa bra tips till lunch och middag med ?

 • Emma skriver:

  Vi lagade en så sjuukt god vegetarisk lasagne idag! Visst där är lite pasta och creme fraise i men också mycket grönsaker som morötter, lök, zucchini, spenat, krossade tomater mm. Testa!

  https://www.tasteline.com/recept/vegetarisk-lasagne-2/

 • Gloria skriver:

  Vill bara säga det att krämig pasta kan du lika gärna göra med havregrädde från oatly, det smakar exakt likadant men är mycket bättre för hälsan, djuren och planeten. Det finns så många alternativ, kolla in utbudet av veganskt i mataffären, allt går att ersätta till det bättre!

 • Flora skriver:

  Kanske mer rött än grönt recept, men riktigt enkelt och toppen när man vill laga mat men inte orkar göra något ambitiöst. Även perfekt matlådemat – Tomatsås med röda linser! det enda man behöver göra är att riva två morötter:

  https://www.ica.se/recept/pasta-med-tomatsas-och-linser-723155/

  Mina tips: Smaka av med chiliflingor, en nypa socker för att balansera upp tomaterna samt riv ner lite parmesan direkt i grytan. Servera med lite basilika och en sallad på exv. avokado och rödlök eller varför inte broccoli eller något annat grönt. Sen kan man ju även slänga ner ungefär alla möjliga grönsaker i den här såsen om man skulle råka ha rester hemma!, exv. aubergine.

 • Daniella Edholm skriver:

  Chili con carne fast med cornfärs. Så tar du bara tomatsås med smak av chili, bönor i tomatsås, paprika, vitlök salt peppar och ris till ! Super gott

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.