VITAMINER

Det jobbigaste med att ta många vitaminer är att ta fram dom, haha! Har struntat i det så många gånger pga det och nu kände jag att det var dags att bli riktigt seriös. Min kille äter inte vitaminer om jag inte lägger fram det och säger HÄR – ÄT! Han har heller ingen aning om vilka han äter men det är väl tur att han har en tjej med stenkoll 😉

Såhär ser en vecka ut i våra nya dosetter. Kände att jag la på ca 30 år i mental ålder av detta. Köpte även hem ny probiotika i tablettform eftersom den gamla börjar ta slut och jag hört att det är bra att byta ”kur” för att få olika bakterier. Fick många frågor om exakt märke etc så kör en liten uppdatering här på vitaminfronten. Den probiotika jag ätit innan (SB3 från Pouri) innehåller även C-vitamin och den kommer jag köpa igen nästa gång. Tänkte varva 🙂

Jag äter nu:

1 D-vitamin (Pouri)
2 Magnesium (Pouri)
3 Omega-3 (Pouri)
1 B12 (heter Behepan)
2 Multivitamin kvinna (Apoteket)
1 Lactovitalis (Holistic)

Min kille äter:

Exakt samma fast multivitamin för man, inte b12 och en extra magnesium!

9 reaktioner på “VITAMINER”

 • Ebba skriver:

  Hej! Kul att se! Håller på att förnya mina vitaminer nu också. Undrar varför du äter två och tre av vissa? Innehåller inte en tablett det nödvändiga (ibland mer)? Och varför äter du multivitamin när du äter de andra? Toppen med tips!

  • Alexandra Bring skriver:

   Äter enligt instruktioner förutom magnesium där jag äter en mindre 🙂 multivitaminen innehåller bland annat järn och andra vitaminer jag inte äter!

 • Linda skriver:

  såhär förhåller det sig med vitaminer:
  1. Ingen människa som äter en normal, varierad kost behöver syntetiska vitaminer för att hålla sig frisk eller bli pigg. Om du inte lever i ett u-land där du inte få i dig den mat du behöver, eller lever på en extremt solfattig plats så behöver du inte syntetiska vitaminer. Om du är i behov av vitaminer utvecklar kroppen en bristsjukdom och du blir således sjuk, får söka vård och då ordinerar läkaren dig att addera något till din befintliga kost. Vanligaste bristen är järn.
  2. Studier av syntetiska vitaminers påverkan på kroppen visar att ett regelbundet intag av tillskott (oavsett sort) förkortar en individs livslängd med ca 2-3 år. Varför? Jo, för att varje gång du stoppar i dig syntetiska vitaminer måste kroppen, dvs. lever och njurar, rensa de piller du får i dig för att ”komma åt” själva vitaminen. Ett piller är ju knappast en ren vitamin, den innehåller allsköns tillsatser och detta måste alltså dina organ rensa bort för att du ska få tillgång till vitaminen. Resultatet vid regelbundet intag av syntetiska vitaminer blir därför att dessa organ slits ut i förtid, individ utvecklat sjukdomar till följd av detta och dör således i förtid.
  3. Studier av omega 3 visar att det tar cirka 10 år för kroppen att tillgodogöra sig detta ämne. Men efter de 10 åren kunde man endast se att ämnet bidragit till en statistisk skillnad, dvs. ett värde i kroppen hade höjts, men det hade inte fått något funktionell skillnad för kroppen.

  Som bloggar har du ett ansvar att vara påläst om vad det är du rekommenderar. Det finns en inflation i opålästa bloggar som rekommenderar massa meningslösa skit-vitaminer till höger och vänster för att de upplever att de ”känner att du mår bättre och är piggar”. Hört talas om placebo?

  Det du gör nu med hjälp av dina vitaminer är att systemiskt utarmar dina organ så att de håller en kortare tid än vad de skulle göra om du bara åt som du brukar. Hur tror du folk överlevde och höll sig friska innan det fanns syntetiska vitaminer? Jo det åt mat…. vitaminer finns ju naturligt under vi äter av en anledning.
  Och nej, men kan inte motverka förkylning eller bli frisk snabbare genom att addera c-vitamin. Är man sjuk så är man sjuk.

  Med vänlig hälsning, folkhälsovetaren

  • Ina skriver:

   Hej!

   Jag blir väldigt konfunderad (och nyfiken!) på det du skriver. Nu är ju inte jag Alexandra, men jag hoppas att det är okej att jag ställer några frågor ändå?

   För det första skriver du att ingen som äter en normal och varierad kost behöver vitamintillskott, jag är vegan (det kanske du i för sig inte räknar som en normal och varierad kost, men det gör jag!), jag får ju inte i mig b12 via maten, hur tänker du kring tillskott av det?

   Sen funderar jag på d-vitamin, solen står ju alldeles för lågt för att vi ska kunna tillgodose oss den under hela vinterhalvåret här, är tillskott ändå inte nödvändigt enligt dig?

   Och till sist så tänker jag att vitaminer som även innehåller c-vitamin är tillsatt för att vissa ämnen (tex järn) lättare tas upp av kroppen i samband med c-vitamin, och inte för att man ska bli frisk från en förkylning.

   Jag är verkligen genuint intresserat, så tar även gärna emot några källor på det du skrivit!

  • Marie skriver:

   Folkhälsovetare,

   Med tanke på att man aldrig kan ”lita” på något som står på internet utan att vara källkritiskt hade det varit bra med källor till din fakta du delar med dig av 🙂

   Ingen kritik mot det du skriver det stämmer säkert men för att det du säger ska bli legitimt hade lite källor hjälpt annars uppfattar iallafall jag dig som en ”internet know it all” utan riktigt kunskap.

   Kram

   • Kaiza skriver:

    Hej!
    Jag kan även instämma med det ”folkhälsovetare” skriver. Det finns gigantiska studier som visar att supplements kan vara livsfarliga för kroppen. Speciellt om det är antioxidanter, som har visat ha en motsatt effekt på kroppen. Du som är vegan så rekommenderar jag dig att köpa ett naturligt sammansatt B12, det finns en spray från garden of life som är enbart pressade frukt/grönsaker som du kan använda.
    Jag rekommenderar starkt att läsa den delen ur ”the China study, the most comprehensive study of nutrition ever conducted” där de har ett avsnitt som handlar just om kosttillskott.
    Jag älskar verkligen Alexandras plattformar, jag följer podden och Insta också, men önskar verkligen att du inte rekommenderade kosttillskott som har studier som visar motsatta effekten på kroppen.
    Kram från en nutritionsnörd

    • Lia skriver:

     Älskar Alex osv, men håller också med folkhälsovetaren lite 😉

     Jag gick igenom alla vitaminer som Alex tar, men dom flesta av dom har för högt värde (överskrider därmed rekommenderat dagligt intag).

     Rekommenderat dagligt intag (RDI) är dessutom ett mått för personer som tex är sjuka (och i stort behov av tillskott/vitaminer). 95% av befolkningen behöver inte ett så högt intag som RDI….

     Den enda multivitamin som jag hittat som innehåller lägre / lagom RDI är ”Mitt Val Familj”….

     Alla alex vitaminer (förutom omega och multivitamin) får Tillsammans läskigt höga värden som överskrider RDI med mängder… Jag skulle slänga alla dessa och bara ta Mitt val familj isåfall..

     Så det slutade med att jag bara köpta Mitt val familj, som jag överväger att börja ta (äter inga tillskott eller vitaminer idag), men det är tveksamt om jag ens vill ta dessa….

     (Och D-vitamin får man i sig även på vintern… 15 min / dag någon dag i veckan räcker. Så det stämmer inte att man ”behöver” tillskott av D-vitamin under vinterhalvåret).

     Nu kanske Alex bara ville visa vad HON tar, efter att ha tagit tester och fått dessa rekommenderade till sig. Men skulle inte rekommendera någon annan att ta alla dessa..

 • Sara skriver:

  Älskar din blogg, din insta och er pod. Du är underbart härlig och vacker!
  Tack för tipsen. Jag blir så förvirrad och vet vare sig ut eller in. Forskare säger nu att det är farligt att ta för mycket vitamin-tillskott.
  Till och med Livsmedelsverket varnar om att äta för mycket vitaminer. Tex är D-vitamin farligt att få i sig för mycket av. Om man tittar på hur mycket D-vitamin en tablett innehåller så skiljer det sig massor från burk till burk. På nätet kan man få tag på vitaminer med så hög dos i varenda tablett så att det är farligt för oss.
  Googla på kosttillskott och ordet farligt så får du upp en rad läkar-siter som varnar för detta. Här är bara ett av många exempel; https://www.vardfokus.se/webbnyheter/2013/december/forskare-uppmanar-till-bojkott-av-vitamintillskott/

  Jag vill absolut inte hacka ner på det du gör. Tvärtom älskar jag dina tips. Du vill ju dela med dig av det till oss alla för att du verkligen tror på det och vill oss väl. På samma sätt känner jag att jag vill göra gott tillbaka och skicka en liten varning till dig som jag tycker otroligt mycket om – vill dig bara väl – och även alla läsare.

 • Hejhej skriver:

  Ät inte vitamin D om du inte har brist av det, då menar jag bekräftad brist i blodprov, eftersom hypervitaminos D ger njursten och det ångrar man väldigt hårt när den kommer.
  Skelettet urkalkas också så det blir motsatt effekt än vad man tror med extra vitamin D. Har fått avsluta vitamin D på många patienter. Ha det bra!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.