RECEPT – mammas focaccia

Fick så sjukt mycket frågor om detta recept på DM igår. Det är ett sånt recept som hängt med hela min barndom men som jag aldrig provat själv. Efter igår blev jag påmind om hur ursäkta men, JÄVLIGT gott, det är! Så jag smög in i mammas hemliga receptsamling och tog det. Blev också inspirerad att skriva ner alla mina favoritrecept fysiskt så kommer man lättare ihåg dom.

Här är i alla fall receptet:

MAMMAS FOCCACIA

12 portioner

Deg

5 dl vatten
10.5 dl vetemjöl
50 g jäst
Salt

Vitlöksblandning

10 pressade vitlöksklyftor
1 dl hackade soltorkade tomater
0.75 dl hackade oliver
Salt
Drygt 1 dl olivolja
Ett knippe färsk oregano

Tillagning

Blanda vitlök, oregano, tomater, oliver med olivolja och tillsätt salt. Låt blandningen stå och gotta till sig minst en halvtimme.

Blanda sedan ihop vetedegen och tillsätt 1/3 av vitlöksblandning innan degen får jäsa 30 min.

Ta hälften av den kvarvarande vitlöksblandningen och smörj en långpanna (vi använde en ugnsplåt som ni ser), se till att blandningen är jämt fördelad på botten. Häll ut degen i pannan och tryck ut den i kanterna. Ta resten av vitlöksblandningen och fördela på degen. Tryck sedan fingrarna över degen så det bildas hål (kolla på bilden i plåten) över hela degen där oljan samlas. Massor av hål.

Låt degen jäsa ytterligare 30 min. Strö flingsalt över hela degen efter det precis innan brödet ska in i ugnen. Grädda brödet i mitten av ugnen på 225 grader i ca 30 min.

Lossa brödet från pannan och låts svalna på galler.

Tack mamma för att du alltid lagar så goda saker till oss <3

11 reaktioner på “RECEPT – mammas focaccia”

Lämna ett svar till Alexandra Bring Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.