TIPS NÄR BEBIS FÅR TÄNDER

Hej babes! Nu är Lou verkligen inne på andra tanden men det känns väldigt hanterbart jämfört med sist eftersom det dels inte kom som en chock men också för att jag hittade några bra knep. Tänkte dela med mig av dom och förhoppningsvis kan det hjälpa någon av er.

Den första är en sån som ovan! En Food Feeder. Finns bl a på apoteket. Vi köpte såna när Lou skulle börja med smakportioner. Men den har fått ett helt nytt användningsområde. Den + frusen mango är THE SHIT. Håller mycket längre än kylda bitringar + väldigt gott tycker Lou. När hon krånglar med maten pga ont i munnen brukar jag låta henne ha den mellan tuggorna samt när som under dagen när hon verkar lite irriterad.

Mitt andra tips är flytande alvedon på tandköttet! Det står att det är en myt men det är verkligen det som fungerar bäst på Lou. Om det nu är så att det är kylan eller den lilla mängd alvedon hon sväljer som gör skillnad – fine med mig. Jag doppar fingret i flytande alvedon och smörjer där tanden är 3-4 gånger. När hon har haft högre feber och varit extremt ledsen har hon fått en supp innan läggdags (förövrigt berättade Sanne att det inte är den smala delen på suppen som ska in, utan den tjockare och den smala gör att den sitter på plats, hade ingen aning???).

Nästa tips om dom får rinnsnuva under tiden. Det är ju väldigt vanligt att bli förkyld i samband med tänder. Ju mer man sprayar och suger ju mer produktion kommer. När det inte är KRIS dvs supertäppt så brukar jag bara ta ljummet vatten och lösa upp det. Lou hatar både nässug och spray så försöker verkligen undvika det i största möjliga mån. Istället sätter jag henne på tvättstället, låter henne hålla i tandkrämstuben (hennes favorit att bita på) och sköljer under näsan och tar bort allt som torkat.

Att höja sängen för att få bort trycket och mindre nästäppa är också ett bra tips. För oss har det varit så att Lou VÄGRAR ligga ner när hon är förkyld. Hon blir helt galen. Så vi har när hon är förkyld tagit en kudde och lagt henne på den med huvudet. Då har hon inte fått panik. Det rekommenderas inga riktiga ”kuddar” förän barnet är 2 år pga ergonomi, men när hon inte kan sova av täppt näsa har det ändå känts som ett bra alternativ.

Vet även att det finns en salva för tandköttet på apoteket men en biverkning av den är att magen kan bli kaos. Lou har inte haft några såna problem på sina två tänder och jag vet inte om det beror på att vi undvikit den gelén men jag vågar inte chansa.

Om ni har andra tips så feel free att fylla på. Jag har fått alla mina tips på sociala medier och jag älskar att vi kan hjälpa varandra med tips. Man vill ju göra allt för dom små när dom inte mår bra. Och till er som inte ens märker av när era barn får tänder – njut satan av det. Haha!

6 reaktioner på “TIPS NÄR BEBIS FÅR TÄNDER”

 • Rebecca skriver:

  Min mamma berättade det där om alvedonen av en slump för mig i somras. Jag har alltså gett alvedonen åt fel håll i 2,5 år ??

 • Petra skriver:

  Ska testa frusen mango, vi har bara haft färsk frukt i vår men det tömmer han på 2röda och blir sen skitförbannad att det är slut….! ?
  Jag är lite av en Google nörd (livsfarligt ibland men kan inte sluta, ?) och läser man på 1177s hemsida säger de såhär:
  ”Ett vanligt råd är att föra in stolpillret med den platta änden först. Den spetsiga änden kommer då längst ut och retar mindre på ändtarmsöppningen. Om du tycker att det är lättare att föra in stolpillret med den spetsiga änden först så går det också bra.” Så det kvittar nog vilket håll, verkar ha olika fördelar vilket som ??

 • Beate skriver:

  Hvis du får det til så kan man legge puten under madrassen eller lakenet til madrassen 🙂 da kommer barnets hode høyere opp samtidig som man unngår denne «kvelningsfaren» puten for barn under 2 år utgjør 🙂 funker supert med vår lille baby når hun er forkjølet 🙂

 • Lena skriver:

  Alvedonet absorberas av tandköttet och kan därför ge effekt där det behövs på samma sätt som voltaren ?, så låter konstigt att det skulle anses va en myt.

 • Charlotte skriver:

  Hej!
  Vid förkylningar har vi gett våra barn utspädd dos näsdroppar till natten, redan från när de var ca 8 mån och första förkylningen slog hårt.
  Tänker att det är bättre att få en liten dos och att de sover bra än en jobbig natt som leder till en jobbig morgondag…
  Vi har endast gett inför natten max 3 dagar och tycker det har funkat bra. Rekomendationerna är ju ändrade att ges från 2 antagligen för att många gav barnen näsdroppar för mkt…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.